Jdem.cz zvyšuje bezpečí uživatelů

Služba pro zkracování webových adres Jdem.cz zavedla kontrolu na podezřelé odkazy, a zvyšuje tak bezpečí svých uživatelů.

V poslední době se v médiích objevily různé články, v nichž bylo upozorňováno na množící se případy, kdy útočník či spammer použil služby pro zkracování odkazů, jako je např. tinyURL či české Jdem.cz, k tomu, aby zamaskoval adresu cílové stránky. Situace vedla až k blokování vkládání zkrácených odkazů na některá diskusní fóra.

Česká služba Jdem.cz věnovala vždy velkou pozornost této problematice, a proto již od začátku nabízí možnost upravit odkaz tak, aby návštěvník vždy viděl, na jakou stránku bude přesměrován. Pro zvýšení bezpečí uživatelů zavádí nyní i další úroveň kontroly odkazů.

Vnímám obavy uživatelů a provozovatelů diskusních fór z rostoucího počtu případů zneužití služeb pro zkracování odkazů, takže jsem se rozhodl implementovat kontrolu na podezřelé stránky,“ uvádí Martin Malý, autor a provozovatel služby Jdem.cz, a dodává: „Pokud vede zkrácený odkaz na adresu, která je v databázi podezřelých stránek, je uživatel na tuto skutečnost jasně upozorněn, a má možnost podezřelou stránku zavřít.

O tom, jak takový rozpoznaný odkaz na podezřelou stránku vypadá, se můžete sami přesvědčit např. na adrese http://jdem.cz/brtn8.

Pro kontrolu stránek je použita databáze podezřelých stránek společnosti Google a databáze domén SURBL. Tyto databáze jsou několikrát za den aktualizovány, čímž je zajištěna velmi vysoká úroveň ochrany.

Jdem.cz tak, jako jedna z prvních podobných služeb vůbec, aktivně reaguje na problém zneužívání zkrácených odkazů a doufá, že tento krok přispěje k dalšímu zvýšení důvěryhodnosti a bezpečnosti služby.

Diskuze (4) Další článek: To nejlepší z blogů na Živě: jablíčka a seznamky

Témata článku: , , , ,