Čipy | TSMC | Výroba

Jde se zas o krok dál: TSMC zkoumá 2nm technologii výroby a už plánuje nové továrny

Nedávno jsme informovali o tom, že TSMC urychluje nasazení 3nm výroby v nové továrně, do které postupně investuje přes 20 miliard dolarů. TSMC se ale samozřejmě soustředí i na vzdálenější budoucnost a kromě výzkumu pokročilejších technologií už řeší i stavbu nových továren.

Podle informací webu Digitimes už TSMC vybírá pozemky pro stavbu nové továrny na 2nm čipy (N2), které nastoupí po chystaných 3nm čipech. Celý proces je rozdělen na čtyři fáze, přičemž už samotné získání pozemků je kompikované - TSMC musí mít jistotu, že v blízkosti bude moci postavit případně i druhou továrnu na 2nm čipy, pokud bude poptávka na trhu větší a jediná továrna by ji nestíhala pokrýt.

Zajímavostí je, že TSMC dokončuje továrnu R1, ve které už příští rok bude testovat výrobu 2nm čipů. I přesto, že půjde o „test“, vyjde tato továrna na přibližně 10 miliard dolarů, takže investice jsou opravdu velké a zvyšují se s každou pokročilejší technologií. Zatím se předpokládá, že tyto čipy budou používat tranzistorovou strukturu GAAFET (gate-all-around), která je podobná FinFETu, ale materiál je kolem celého kanálu.

Multigate_models.png
Porovnání různých konstrukcí tranzistorů. U 2nm čipů se už přejde na GAAFET (Zdroj: Wikipedia)

Tato konstrukce už byla poprvé prezentována v roce 1988 a TSMC má s jejím výzkumem velké zkušenosti. Ke stejné konstrukci se navíc hlásí i Samsung nebo Intel, takže lze předpokládat, že půjde o nový standard pro následující generace „nanočipů“.

Přechod na novou konstrukci ale vyžaduje nejen nové hardwarové nástroje, ale i softwarové, takže půjde o náročnější přechod. Vzhledem k tomu, že má ale TSMC ještě dost času, neměl by to být problém. Hromadná výroba 3nm čipů se očekává v druhé polovině roku 2022, takže s prvními 2nm čipy v zařízeních se setkáme nejspíše v roce 2024, tedy rok po vylepšené verzi 3nm výrobního procesu.

Diskuze (6) Další článek: První neoficiální test AMD Ryzen 7 5800X ukazuje, že to bude mít Intel zase o něco těžší

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,