Java stále není open source: lze koláč mít a zároveň jej sníst?

Propagátoři otevřeného kódu to říkají léta jasně: nepokoušejte se o hybridní modely, zaměřené na získání laciné přízně obecenstva. Nelze být jen „částečně open source“, stejně tak jako nelze být jen částečně živý a částečně mrtvý.

Související odkazy

Slovník
Apache
Java
Linux
open source
platforma
server

Sun Microsystems se přibližuje ke světu open source software velmi komplikovaným a nepředvídatelným sledem krůčků. Firma sice tančí velmi elegantně, ale zdá se, že lépe by bylo pokračovat přímými rázy vojína na pořadovém cvičení. Posledním případem je další pokus Sunu o otevírání Javy. Nové aranžmá zvané Project GlassFish zpřístupňuje serverovou platformu (Sun Java System Application Server Platform Edition 9) pod licencí Java Research Licence – to znamená, že lze nahlížet do zdrojového kódu, ale software nelze dále distribuovat, nebo jej užívat mimo oblast výzkumu.

S tímto opatrným přístupem kontrastuje nedávné zveřejnění operačního systému Solaris coby plného open source: proč Solaris ano, a Java (resp. „GlassFish“) ne? Sun tím demonstruje, že zpřístupňuje produkty pod open source licencí v podstatě z donucení. U Solarisu se už nedalo nic jiného dělat, pokud chce firma konkurovat Linuxu.

Jaký osud čeká Javu?

Rozvoj Solarisu je velmi drahý a nedávalo smysl, aby firma investovala do něčeho, co jejím zákazníkům nepřinese dostatečný přínos, neboť si stejně mohou něco podobného stáhnout v podstatě zdarma. Tlak Linuxu už dnes nutí Sun k tomu, aby Solaris byl na serverové platformě firmy dáván jako jakýsi bezplatný bonus.

U Java/GlassFish sice situace ještě není tak akutní, ale rychlým tempem tam směřuje. Známý software JBoss je přímým a stále oblíbenějším konkurentem serverové Javy; šéf plně open-sourcového JBossu, známý vývojář Marc Fleury, se k aktivitě Sunu vyjádřil velmi jedovatě, když vyhlášení této licence označil za zcela irelevantní a doporučil uživatelům programu sledování filmu „Zahulíme, uvidíme“ (český oficiálně přebásněný název, který není potřeba dále komentovat) jako zajímavější činnost.

Analytici se také shodně podivují nad tím, že Sun není v tomto směru aktivnější, a jsou toho názoru, že firma stejně bojuje s nevyhnutelným osudem: pokud si bude chtít uchovat místo na slunci a pokud nebude chtít investovat do vývoje obrovské peníze, bude muset tuto verzi Javy – stejně jako všechny další – zveřejnit jako plný open source kód. Jen tak si zajistí, že si tuto jinak výbornou platformu vezmou za svou tisíce nezávislých vývojářů, kteří ji budou dále rozvíjet, tak jako Linux, Apache, MySQL a desítky dalších perel otevřeného kódu. V opačném případě i Javu čeká osud dinosaurů.

Diskuze (77) Další článek: Monetka znovu dostupná jako platební nástroj pro obchodníky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,