Windows 10 | May 2019 Update

Jarní verze Windows 10 má nové jméno a konečně umožní odložit aktualizace

Microsoft aktuálně finišuje s nejnovější aktualizací Windows 10, která původně měla vyjít v dubnu. Ta se ale posouvá na květen a s tím přichází i změna názvu – nově se jedná o May 2019 Update. Krom nového jména ale přinese i jednu velkou novinku – velké aktualizace nově půjdou odložit.

Ke změnám přinutily Microsoft problémy, které nastaly s poslední aktualizací Windows 10. Ta měla problémy s mazáním souborů na disku, synchronizací s iCloudem i ovladači od Intelu. V Redmondu se tak chtějí vyhnout případným dalším problémům a zároveň dávají uživatelům větší kontrolu nad tím, jaké aktualizace se jim stahují do počítače.

e3ceaccd-ab2c-4491-9f60-ea44c2635957
Windows Update nově nabídne stažení velkých verzí nezávisle na bezpečnostních aktualizacích.

Doposud Windows 10 automaticky stáhly a nainstalovaly všechny dostupné aktualizace pro daný počítač a to včetně nové verze, což mělo za efekt, že většina počítačů poměrně rychle běžela na nejnovější verzi. Zároveň to ale občas vedlo právě k většímu výskytu chyb. Nově tam velké verze Desítek získají oddělený prostor v rámci Windows Update a bude pouze na uživateli, zda upgraduje nebo ne.

Tato novinka navíc bude zpětně dodána i na starší verze systému, tedy na loňský April a October Update a to včetně Home edice. Upgrade systému ale nepůjde oddalovat donekonečna. Každá verze Desítek má 18měsíční podporu a jakmile tato doba vyprší, stáhne se vám aktuální verze systému.

Oddálení velké aktualizace ale neovlivní stahování měsíčních bezpečnostních záplat, které budou fungovat zcela nezávisle. Ty navíc půjde pozdržet až o 35 dnů pro případ, že by byly objeveny chyby a uživatel nechce riskovat, že se projeví i na jeho počítači.

Společně s uvedením May 2019 Update také Microsoft rozšiřuje období, po které bude novou verzi testovat napříč svými partnery a uživateli v rámci programu Windows insider.

Aktualizace bude dostupná příští týden v rámci release preview, kdy bude postupně šířená Insiderům. Koncem května se aktualizace stáhne všem uživatelům, kteří si ji vyžádají skrze Windows update a tlačítko Stáhnout a nainstalovat. To bude navíc zprvu dostupné pouze omezenému množství uživatelů na otestovaných strojích.

Diskuze (45) Další článek: Galerie: Srovnali jsme estetický Linux a Windows 10. Který z desktopů je hezčí?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,