Testy | Tiskárny | OKI

Japonský obrněnec. Test barevné LED tiskárny OKI C650

Barevná laserová/LED tiskárna od japonské společnosti OKI najde využití především v kancelářích. Na robustní a zároveň kompaktní LEDce můžete tisknout na řadu různých formátů, od obálky až po půl druhého metru dlouhý banner.

Plusy

  • Rychlost
  • Kvalita tisku

Minusy

  • Vyšší pořizovací cena
  • Chybějící Wi-Fi
8,6
Hodnocení

Cílovou skupinou japonského tiskárenského gigantu OKI jsou už několik let především firemní klienti. Jejich laserové tiskárny vybavené LED technologií jsou proslulé rychlostí, což ocení zejména uspěchaný kancelářský svět. Především na ně, ale také třeba na drobnější obchodníky, míří OKI C650.

OKI C650dn OKI C650dn
nabízí 46 obchodů za ceny od 11 563 Kč
Srovnat ceny na Živě

OKI o něm mluví jako o nejmenší A4 tiskárně svého druhu a ve své třídě kompaktními rozměry příjemně překvapí. Potěší robustní zpracování, pod plastovým šasi je převážně kovová konstrukce, která minimálně naznačuje, že tiskárna něco vydrží. OKI si věří a na tiskárnu dává nadstandardní tříletou záruku i pro firemní zákazníky (je nutné se registrovat na webu výrobce).

image.png

Třicetikilový cvalík

Daní za zmíněnou robustnost je hmotnost tiskárny, která se blíží k třiceti kilogramům, což je na zařízení určené pro tisk formátu A4 poměrně dost. Na druhou stranu odměnou za to je celkem bohatá výbava, z níž oceníte třeba automatický duplexní tisk.

Tiskárna má kromě klasických vstupních a výstupních zásobníků na papír ještě víceúčelový podavač, který je určený zejména pro nestandardní formáty. Není tedy problém tisknout si vlastní barevné letáčky formátu A5, a to i oboustranně. Podavačem však do tiskárny dokážete vložit také až metr a půl dlouhý pás papíru a vytvořit si tak třeba atraktivní banner ve firemních barvách.

OKI C650 DISPLAY ON.jpg
Detail ovládacího panelu.

Zapojení tiskárny probíhá velmi intuitivně, ovladače získáte buď z přiloženého DVD, nebo na webu výrobce. V základní verzi se k zařízení připojíte skrz USB kabel, který však není součástí balení, nebo prostřednictvím Ethernetu.

OKI C650 WIRELESS CLOSE UP.jpg
Pokud budete chtít tiskárnu propojit bezdrátově, musíte si dokoupit ještě Wi-Fi modul, pro který je připravená přihrádka za malými dvířky na boku tiskárny.

Za bezdrátové připojení si tak připlatíte ještě zhruba 1 500 Kč, což je trochu škoda, Wi-Fi už bývá standardem i u nižších modelů. Na druhou stranu ve firemním prostředí se počítá spíše s kabelem.

Přístupný spotřební materiál

Zajímavě výrobce řeší přístup ke spotřebnímu materiálu. Tonery jsou dodávány v netradičních kompaktních plastových boxech, které jsou velmi jednoduše vyměnitelné po otevření předního krytu tiskárny. Kompaktní rozměry si tiskárna zachovává také díky tomu, že odpadní nádobka je umístěná zvlášť ve spodním rohu tiskárny, kde je zároveň jednoduše přístupná pro výměnu.

OKI C650 L2 LEVER OPERATION.jpgOKI C650 TOP OPEN DRUMS PULLED FORWARD.jpgOKI C650 WASTE TONER LOCATION 2.jpg
Výměna toneru, výsuvný modul s válci a na třetím snímku je vidět odpadní nádobka.

Dobře a rychle přístupné jsou rovněž zapékací jednotka nebo tiskové válce. Počítejte s tím, že je budete muset jednou za čas vyměnit; výrobce u válce udává životnost zhruba 50 000 stran a zaplatíte za něj asi 2 500 Kč, za zapékací jednotku s životností 60 000 stran o tisícovku víc. Odpadní nádobka je pak součástí balení při koupi náhradního černého toneru. Za ten zaplatíte přibližně 1 700 Kč a vytisknete podle normovaného údaje až 7 000 stran textu s 5% pokrytím.

Kvalita versus cena

Z toho vychází, že jedna černobílá vytištěná stránka vás vyjde cca na 25 haléřů, při barevném tisku počítejte se zhruba deseti haléři navíc. Tiskové náklady jsou tak vyšší než třeba u tankových inkoustovek, nicméně kvalitou tisku je LED převyšuje. Životnost tonerů lze navíc prodloužit zvolením vhodného ekonomického módu, v ovladači tiskárny je možné vybrat si dokonce ze tří jeho variant.

Další devizou LEDky od OKI je rychlost tisku – první černobílou stránku vytisknete zhruba za šest sekund, další pak tiskárna chrlí rychlostí až 35 stran za minutu. LED technologie zaručují podobné časy také u barevného tisku.

OKI C650

Rychlá a robustní barevná LED tiskárna s vysokou kvalitou kancelářského tisku.

Parametry

technologie tisku: barevný LED laserový tisk počet barev/zásobníků: 4/4 rozlišení: 1 200 × 1 200 dpi vstupní/víceúčelový zásobník: 250/100 listů výstupní kapacita: potiskem dolů 150 listů, potiskem nahoru 100 listů displej: jednobarevný LCD displej s tlačítkovým ovládacím panelem udávaná rychlost tisku: až 35 str./min duplexní tisk: automatický čtečka paměťových karet: ne skener: ne fax: ne maximální zátěž: 100 000 stran měsíčně kompatibilita: Windows 7–10 / Mac OS 10.11 a novější, iOS, Chrome OS, Linux rozhraní: USB 2.0, USB host port, ethernet 1000BASE-T/100BASE-TX/10BASE-T, volitelně bezdrátová síť LAN (IEEE802.11a/b/g/n) rozměry: 395 × 430 × 290 mm hmotnost: 28 kg záruka: 36 měsíců po registraci na webu výrobce


Kompletní testy jsou na Živě přístupné jen předplatitelům. Tento článek pro všechny čtenáře odemkla společnost OKI.

Diskuze (31) Další článek: Barvy, styl a vyměnitelní smajlíci. Test rozjuchané klávesnice Logitech POP Keys a myši POP Mouse

Když navštívíte internetový obchod přes náš katalog zboží, Živě za to může získat provizi. Službu Zboží Živě provozujeme ve spolupráci s Heureka.cz.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,