Excel | Umění

Japonský malíř kreslí nádherné obrázky. V Excelu!

Tatsuo Horiuchi je malíř z japonského Nagana, který si jednoho dne řekl, že když už má počítač, mohl by se v něm naučit kreslit. Barvy jsou drahé a s jejich přípravou je práce. Počítač už měl, a tak se vrhl do průzkumu, v jakém programu by se dalo malovat. A zvolil si Excel, tabulkový editor od Microsoftu.

Horiuchi nevybarvuje jednotlivé buňky tabulky a neskládá tak mozaiky, jak by asi kdekoho napadlo. Využívá jednoduché nástroje pro kreslení objektů, které jsou v Excelu (ale stejně tak i ve Wordu či PowerPointu) obsaženy. Jsou zamýšleny pro doplnění dokumentů jednoduchou grafikou, ale Tatsuo Horiuchi ukazuje, co se dá s notnou dávkou trpělivosti v Excelu namalovat.

Umělec má 77 let a v Excelu maluje už od svých šedesáti. Začal s jednoduchými malůvkami a myšlenkou, že by se chtěl zdokonalit natolik, aby do deseti let vytvářel obrázky, na které by mohl být hrdý. A povedlo se. Sami jsme o jeho dílech psali už před čtyřmi lety, kdy se jeho obrazy a příběh dostal do médií, nyní se opět zdokonalil a jeho umění připomíná nová reportáž v rámci projektu Great Big Story.

Diskuze (26) Další článek: Tohle možná neznáte: Google vám ukáže, jak se v čase změnilo jakékoli místo na planetě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,