Japonský exoskelet Fusion z vás udělá čtyřrukého brouka

Zapomeňte na humanoidní pomocníky, tým z Tokijské univerzity a univerzity Keio se totiž na nedávné konferenci SIGGRAPH pochlubil netradiční a lehce bizarní robotickou konstrukcí Fusion.

Jedná se princip exoskeletu, který si nasadíte na záda. Tento vám však nemá dodat nadlidskou sílu, ale má být spíše jakýmsi mentálně-motorickým asistentem. Fusion má vlastní hlavu s kamerou, která vám bude koukat za zády, a dvojic vlastních horních končetin.

Fusion tedy může neustále sledovat, co děláte, poslouchat vaše příkazy a třeba vám pomůže složit puzzle, protože díky němu budete mít čtyři ruce. Zároveň, pokud páskami spojíte svoje ruce s těmi jeho robotickými, bude vás vést třeba při hře na klavír. Tady se už i nabízí jistá forma asistence pro slabší jedince, kteří nemají už vlastní končetiny pod kontrolou.

Exoskelet je v každém případě jen univerzitním experimentem, který hledá nové způsoby robotické interakce, v dohledné době se tedy nemusíte obávat, že začnete na ulici potkávat sousedy s roboty na zádech.

Váš názor Další článek: Týden Živě: Nepijte vodu, raději si zapařte na nové grafice od Nvidie

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,