Umělá inteligence | Japonsko | Legislativa

Japonsko skáče po hlavě do budoucnosti. Trénování AI není porušení copyrightu

Copyright, ochrana autorského díla – v posledních měsících intenzivně diskutované téma v souvislosti s  AI. Jde o porušení copyrightu, když se umělá inteligence učí na sadě copyrightem chráněných obrázků a pak generuje obrázky/texty/hudbu atd., které z těchto děl vychází, používá jejich části či je jinak reflektuje?

Názory oscilují mezi oběma protipóly a dohoda je povětšinou v nedohlednu. Až na Japonsko, tam už mají jasno. Japonská vláda jasně řekla, že nebude vymáhat copyright při trénování AI bez ohledu na formu použití, zda jde o neziskové či komerční účely, nebo zda jde o obsah získaný z nelegálních stránek. Zatím jde o vyjádření postoje, příslušná legislativa bude následovat.

Cílem je konkurenceschopnost země v oblasti, které se předpovídá velká budoucnost. Japonsko má velké ambice, chce se stát lídrem v AI. Také chce jít příkladem v tvorbě legislativy, která reflektuje nové situace vznikající v souvislosti s AI. Nemá jít pouze o software, ale také hardware, čipy. Zatímco svět přihlíží rostoucímu napětí mezi Čínou a Taiwanem, který produkuje většinu dnešních procesorů, Japonsko má být čipovou alternativou bez rizika.

Via technomancers.ai

Diskuze (23) Další článek: Situace v Záporožské jaderné elektrárně je nebezpečná, varuje šéf agentury pro atomovou energii

Témata článku: , , ,