Disketa

Japonské úřady jsou pořád závislé na disketách. To se ale konečně změní

V zemi vycházejícího slunce možná dávají roboti dobrou noc, ale tamní byrokracie umí být hodně zpátečnická. Nový japonský ministr pro digitální záležitosti Taro Kono totiž v úterý vyhlásil válku disketám.

Kono sestavil pracovní skupinu, která prošla zákony a vyhlášky a našla 1894 ustanovení, která specifikují, že se dokumenty musí úřadům předávat, případně je úřady musí uchovávat, na zastaralých záznamových médiích. Konečným cílem je do roka přepsat listiny tak, aby média byla technologicky neutrální a mohla se používat i ta internetová, tj. cloudová úložiště nebo e-maily.

Občané a firmy musejí v některých případech zasílat žádosti a hlášení právě na disketách, které už dnes téměř ani nejsou k sehnání. Japonská jednička Sony je nevyrábí od roku 2011. V malém objemu ale mechaniky i diskety stále produkuje japonská společnost Owltech.

Každopádně nejde jen o diskety. V zákonech se výhradně počítá i s dalšími médii:

  • diskety (224 zmínek)
  • optická média obecně (264 zmínek)
  • CD (207 zmínek)
  • HDD (1114 zmínek)
  • magnetooptické disky (4 zmínky)
  • magnetické pásky (81 zmínek)

Úpravy zákonů budou samozřejmě muset projít celým legislativním procesem, ale Kono věří, že proti tomu nebude nic namítat ani opozice. A ještě vtipkuje, že příště vyhlásí válku faxům.

Zdroje: Japan Times, japonská vláda

Diskuze (31) Další článek: NASA se pochlubila, že už dokáže na Marsu vyrábět kyslík. Perseverance se chová jako malý strom

Témata článku: , , , , , , , , , ,