jAlbum 11: Mistr v tvorbě webových galerií

Nechcete-li se spoléhat na cloudové služby s kompromisními prezentacemi fotek, zkuste si pohrát s jAlbum 11. Vytvoříte efektní webové galerie podle svých představ.

Aplikace jAlbum je dlouhou dobu známá jako jeden z nejlepších nástrojů pro tvorbu webových galerií. Ostatně na Živě.cz u čtenářů zvítězila jako ten úplně nejlepší. Nedávno přitom vyšla nová verze 11. Co vše program jAlbum nabízí, jak se s ním pracuje a co za to po vás bude chtít?

Javové prostředí není na škodu

První, čeho si při spuštění programu všimnete, je jeho značná uživatelská přívětivost. Jisté omezení sice představuje použití technologie Java, které není úplně svižné, ovšem práci s programem to příliš neškodí. Naopak Java představuje výhodu v podobě multiplatformity softwaru, který tak lze spustit jak na Windows, tak na Linuxu či Mac OS X.

sshot-1.png
Stále prázdný program, třeba jej vyplnit.

Každopádně první dojem je veskrze pozitivní. Prostředí programu je přehledné, ovládací prvky a jejich použití jsou intuitivní a grafický kabátek je tak akorát v poměru líbivosti a funkčnosti. Nemalou přidanou hodnotou je přitom podařená česká lokalizace. jAlbum totiž umí komunikovat v celkem 32 jazycích, přičemž v češtině jsou také webové stránky produktu.

sshot-2.png sshot-3.png
Tvorba nového alba a vkládání fotografií do něj.

Práce s jAlbum je v zásadě snadná a díky české lokalizaci ji zvládne i skutečný začátečník. Stačí jen vytvořit nový projekt, který obsahuje název alba a jeho popis, a následně importovat fotografie z disku. Ty lze ostatně vložit jednoduše přetažení pomocí funkce drag´n´drop a stejně snadné je rovněž přesouvání obrázků a změna jejich pozice. Vytvářet se dají pro větší organizovanost alba také složky.

sshot-4.png
Obsah v naplněném albu je možné třídit a upravovat.
 

Kontextové menu vyvolané pravým myšítkem pak nabízí přístup k nejčastěji používaným funkcím, jako jsou třídění, otáčení, úprava nebo výběr složky, miniatury. Vytvářet, resp. upravovat zde můžete také popisky k fotografiím. Pro náročnější úpravy ale již musíte poklepat na vybranou fotku, čímž dojde k přesunu do editačního okna.

Na úpravy fotek raději něco jiného

Přestože jAlbum není primárně určen ke zpracování a náročným úpravám digitálních fotek (na to je třeba použít specializovaný software), několik základních funkcí přeci jen nabízí a méně náročným uživatelům tak postačí tyto možnosti nastavení. Fotografie zde můžete oříznout, vyrovnat, překlopit, zaostřit a rozostřit.

sshot-5.png
Detailnější úpravy fotografie.

Dále zde lze upravit barvy, odstranit červené oči, pohrát si s odstíny šedé nebo sépií, přetvořit fotografii do negativu či mozaiky a také ji upravit dle některé z obsažených uměleckých šablon. Obrázek rovněž můžete doplnit o text jako náhražku za jinak chybějící funkci vodoznaku, která bohužel u těchto úprav chybí.

Vzhled alba podle šablon a barev

Jakmile máte všechny fotky v takové podobě, v jaké je chcete mít, můžete postoupit k tomu hlavnímu, co jAlbum nabízí – vytvoření alba na bázi různých šablon a v libovolných barevných kombinacích. Základní nastavení naleznete v panelu pro vzhled a styl, kde si vyberete jednu z osmi nativních různých šablon a dvaceti pěti jejich barevných kombinací.

sshot-6.png
Výběr šablony a barev.

To samo o sobě vytváří slušnou nabídku, kterou navíc lze obohatit stažením ohromného množství dalších šablon přímo z webových stránek programu. Jedná se většinou o šablony vytvořené jinými uživateli, ovšem které jsou k dispozici zdarma ke stažení.

Máte-li vše nastavené, můžete se směle pustit do tvorby alba. Tento proces začíná indexováním všech položek a následně pokračuje zpracováváním fotek. V závislosti na počtu obrázků trvá tato akce i několik minut s výrazným vytížením procesoru. Po dokončení vám bude nabídnut náhled a především možnost uploadovat galerii na server.

sshot-7.png
Náhled na vytvořené album.

Tím může být jak váš vlastní (či jakýkoli jiný web), nebo přímo jAlbum.net, kam uživatelé programu mohou umisťovat svá alba. K druhé možnosti potřebujete mít vytvořený jAlbum účet, přičemž prostor o velikosti 4 GB vyjde na 1,6 a 40 GB na 4 eura za měsíc.

sshot-8.png sshot-9.png
Nahrávání na server.

Není to zadarmo

Nyní se dostáváme menší nepříjemnosti v podobě placení za licenci programu. Ta může být dvojí – standardní a profesionální. Liší se samozřejmě jak v ceně, tak v účelu využití, kdy pro komerční účely musíte sáhnout pouze pro verzi Pro. Vyzkoušet můžete program i v základu bez licence a tedy zdarma, ovšem musíte přetrpět vkládání reklamy do alb.

Standardní licence stojí 27 eur a licence profesionální 39 eur. Jedinou výhodou dražšího kousku je právě možnost komerčního využití. Program jAlbum a s ním spojené webové úložiště tak nepatří mezi bezplatná řešení, ovšem kvalitou zpracování, výstupu a služby jistě stojí za povšimnutí.

Stáhnout jAlbum, shareware (60 MB)

Diskuze (16) Další článek: Microsoft láká vývojáře aplikací, dostanou 100 dolarů za kus

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,