Jaký zvolit komunikátor pro malou a střední firmu?

Pokud se malá firma rozhoduje, jak realizovat vnitřní komunikaci, často obrací své zraky na některý známý instant messenger. Jaká je nabídka těchto komunikátorů pro jednoduché zadání: stabilita, použitelnost, integrace s e-mailem a plánovačem, možnost sdílet a na server ukládat seznamy kontaktů?

Zaměřme se na instant messengery pro malé a střední firmy. Na mysli máme firmu disponující interní počítačovou sítí, zhruba do stovky zaměstnanců. Dostupná jsou mnohá profesionální a na korporátní sféru zaměřená řešení, obstojí však vůbec některé v souboji se zadanými požadavky? Základním zadáním jsou: stabilita, použitelnost, integrace s e-mailovým klientem / serverem, integrace s plánovačem a nejlépe i projektovým serverem, podpora hlasové komunikace (VoIP), podpora zasílání zpráv nepřipojeným kontaktům, možnost sdílet a na server ukládat a z něj stahovat seznamy kontaktů. Výhodou je možnost běhu firemní komunikační „VPN“ bez nutnosti provozovat pro tuto službu vlastní server. Klient služby musí být dostupný pro platformu Windows.

Do porovnání jsme zařadili čtveřici specializovaných korporátních online komunikátorů. Neměli jsme možnost provést jejich testy v reálném nasazení, porovnáme tak pouze vlastnosti a možnosti jednotlivých nástrojů. Zároveň uvítáme, pokud čtenáři v diskuzi přispějí tipy na další, možná lepší v podnicích nasaditelné instant messengery.

Co jsme tedy vybrali? Jako první si představíme Mirador Corporate Instant Messenger od americké firmy Serial Scientific International Corporation. Následovat bude produkt společnosti B-Labs Software nazvaný Bopup Messenger. Třetí systém, LANToucher Instant Messenger, zastoupí firmu Vital Sound Laboratory. A konečně, to by ani nebyl Microsoft, aby neměl v nějakém porovnání i svého zástupce. Je jím Microsoft Office Communicator a přidružené produkty.

Mirador Instant Messenger

Mirador IM se chlubí pokročilými možnostmi a přitom jednoduchostí použití. Jde o modulární systém, jejž výrobce neustále doplňuje novými moduly, které rozšiřují dosavadní možnosti. V nabídce je hlasová komunikace a to hned v několika nastaveních kvality v závislosti na dostupné přenosové rychlosti. Hlasové zprávy je možno posílat i aktuálně nepřipojeným uživatelům. Do MIM klienta je integrována možnost vzdálené správy jiného počítače uvnitř komunikační sítě. Program umožňuje sledovat či ovládat plochu i jednotlivé aplikace, standardem pak je sdílení souborů mezi uživateli.

Mirador zjednodušuje práci i administrátorům. Nabízí dobré možnosti logování (včetně VoIP), správy i ovládání. Samotná síť je v případě potřeby schopna automatické centrální aktualizace všech svých součástí. Ve zkratce vyjmenujme hlavní vlastnosti: konverzace jeden na jednoho, jeden na více, konferenční; podpora SSL; kontrola prostřednictvím nastavení povolených IP adres; nastavitelný čas ukládání offline zpráv; nastavitelná maximální velikost zpráv; možnost tvorby skupin uživatelů atd.

 

Pro serverovou část jsou vyžadovány počítače vybavené operačními systémy Windows 2000 či XP, administrační a klientské rozhraní běží navíc ještě na Windows ME. Pro provoz postačuje Procesor Pentium II 300 MHz a lepší, podepřený 64 MB operační paměti. Tento komunikační systém není nejlevnější záležitostí. Licence pro deset uživatelů stojí 333 amerických dolarů, pro stovku uživatelů potom 3059 dolarů.

Bopup Messenger

Bopup je dalším instant messengerem určeným pro lokální podnikové sítě. Je schopen fungovat jak v prostředí klient - server, tak peer-to-peer bez účasti serveru. Výrobce se chlubí kompatibilitou se standardními komunikačními nástroji WinPupUp a Windows Messenger. Program dokáže vyhledávat a zjišťovat stav i u uživatelů v jiných doménách a pracovních skupinách. Naopak v LAN mohou být vytvářeny uzavřené skupiny uživatelů na základě potřeby jejich spolupráce. Bopup je schopen přenášet soubory a rovněž logovat probíhající komunikaci. Při použití serveru je možno zasílat zprávy i nepřipojeným uživatelům či spravovat uživatelské účty, v nichž je možno definovat, jaké osobní údaje budou viditelné ostatním členům sítě. Server rovněž nabízí možnost centrální správy skupin uživatelů a jejich předání zvoleným klientům.

Systémové požadavky jsou zanedbatelné, klient běží prakticky na libovolném představitelném stroji. Vyžadováno je alespoň Pentium 100, 16 MB RAM a Windows 95. Cenová politika se zde oproti Miradoru liší. Platí se totiž za každou klientskou licenci. Ceny jsou odvozeny od jejich počtu. Do devíti licencí zaplatíte 12,9 dolaru za každou, do devadesáti devíti licencí pak 10,1 dolaru za každou.

LANToucher Instant Messenger

Podobný cenový plán najdeme i u LANToucheru. Ceny jsou zde však nižší, navíc v ceně jsou doživotní upgrady na novější verze produktu. Do devíti uživatelů zaplatíte 10,25 dolaru za jednu licenci. Od padesáti do devadesáti devíti vás každý kus vyjde na 7,65 dolaru. Vedle samotného Instant Messengeru je v nabídce stejného výrobce i LANToucher Network Chat. Jde o bezplatný program určený pro peer-to-peer komunikaci v malých lokálních sítích. Věřím, že i toto řešení si své uživatele, zejména v podobě domácností či malých firem, najde.

Samotný LANToucher Instant Messenger nabízí opět kompatibilitu s WinPopUp i Windows Messengerem (net send) a širokou paletou dalších systémů pro zasílání zpráv postavených na protokolu SMB/CIFS. Program běží na všech dvaatřicetibitových verzích Windows, přičemž nespotřebovává více než 8 MB operační paměti a generuje jen zanedbatelné síťové přenosy. Pro svou funkčnost umí vedle běžného protokolou TCP/IP využít i starší IPX/SPX a NetBeUI. Bez obtíží spojí více uživatelů do jediné konference. LANToucher je peer-to peer řešení, neumí však přenášet hlasové zprávy, soubory ani komunikovat prostřednictvím internetu.

Microsoft Office Communicator

Microsoft Office Communicator / Microsoft Office Live Communications Server jsou online komunikačními součástmi sady Microsoft Office. Jedině Microsoft díky šíři svého portfolia (lze sem provázat i Windows Live Messenger a Exchange Server) splňuje veškeré požadavky jmenované v úvodu článku. Office Communicator je enterprise IM klient využívající služeb Office Live Communications Serveru. Nechybí mu možnost přenášet audio i video, lze jej integrovat s dalšími programy sady Office: Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Groove a SharePoint Server.

Jako seznam kontaktů lze využít již existující firemní adresáře. V e-mailových zprávách v Outlooku je přímo vidět stav (online / offline) jednotlivých kontaktů, jakož i ve Wordu lze volat kontakty přímo ze seznamu autorů dokumentu. S vnějším prostředím je možná komunikace se sítěmi MSN, AOL a Yahoo. Serverová část umí využívat databází Microsoft SQL Serveru. Vzdálený přístup je možný jak prostřednictvím Communicatoru, Windows Messengeru, tak i prostřednictvím webové aplikace Communications Server Web Access. Od své mateřské sady Office dědí Communicator minimální systémové požadavky, v nichž figuruje 500MHz procesor a 256 MB RAM.

Znáte jiné?

Postrádáte v našem výběru některý povedený podnikový online komunikátor? Nestačila by například vhodná implementace nějakého běžně používaného internetového messengeru (Jabber, Windows Live Messenger + integrace s Outlookem Exchange serverem)? Podělte se o své tipy v diskuzi.

Diskuze (45) Další článek: Jak obejít ochranu ve Windows Vista

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,