Jaký malý notebook?

Diskuze čtenářů k článku

11. 08. 2008 22:40

Zdravím, mám v oku buďto Acer Aspire One nebo Mivvy transformaci MSI Wind.

Neví někdo kdy onen Aspire One do ČR příjde?

PS: proslýchá se, že Mivvy je k dispozici v podání MSI právě proto, že MSI vyrábí pro Mivvy jiná zařízení (nevím zdali UMPC či MP3)... Zajímalo by mě kdy a za kolik tady bude, u obou modelů :)

Spíš bych volil diskovou variantu tedy 80 nebo 120gb, i jako úložiště filmů a hudby...

díky kozlik

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
05. 08. 2008 18:43

Pokiaľ tu bude to druhé video o HP Mini-Note 2133, tak rátajte s tým, že tento komentár tu bude vždy nakoľko poukazuje na niektoré fundamentálne záležitosti:

V prvom rade chcem povedať, že za posledné týždne prebehlo viacero recenzií verzie HP 2133 Mini-note s procesorom VIA C7-M ULV na frekvencii 1.2GHz, či už ako video preview, na internetových stránkach alebo i v časopisoch.

Viacmenej niektorí „jedinci“ ako by stále nepochopili určenie takýchto UMPC resp. netbookov a viacmenej testovali týchto prckov alebo prcka takpovediac metodikou, ktorá je určená pre omnoho väčších a neporovnateľne výkonnejších kolegov. Tam sa len dokázalo, čo bolo všeobecne známe, že jednoducho nateraz sú tieto zariadenia určené pre kancelárske aplikácie a stále pre Win XP. Preto 3DMarky a podobné testy „otáčania 3D kockou“ sú len žiaľ fetiš recenzistov, ktorí sa profesionálnou deformáciou (v dobrom slova zmysle) nedokážu odbremeniť od naozaj výkonných notebookových procesorov resp. dextopov.

Predsa nebude nikto tvrdiť, že VIA C7-M ULV, ale platí to i o Intel Atom /i keď je o niečo výkonnejší, a dozaista úspornejší/, že sú to procesory pre náročné aplikácie.

„Hlášky ako „počítač sa veľmi pomaly štartuje“

„vo vnútri počítača je bohužiaľ procesor VIA C7, ten nestačí skutečne na veškeré nároky“

„a ten počítač naozaj nestačí na výkon, ktorý by ste od neho očakávali“

„toto je titulní stránka, ktorú máte standartne prednastavenou... a problém je v tom, že procesor je i pri prohlížení této stránky zatížen na 100% a to jenom proto, že je tam flesh, vidíte, že tento procesor niní bieži na 100% i když prohlížite internet a to je zrejme ten jeho hlavní nedostatek. Tento tip počítačú je predevším určen na malé prohlížení internetu... v prípade tohto počítače procesor okamžite vyskočí na 100% což zatežuje docela podstatne baterku“

(ospravedlňujem sa dopredu za prepis českého jazyka)

Takže k podobným veciam:

Tá prednastavená stránka v tej videorecenzii je http://www.novell.com/linux/

Len pre zaujímavosť zapnite si Windows Task Manager nechajte si trebars pod Xpčkom nabehnúť tú stránku počkajte kým sa Vám ten flash zobrazí a sledujte zaťaženie procesora.

Prezradím Vám dopredu /i keď si to naozaj vyskúšajte/, že neviem kde je pes zakopaný, ale pod Mozille Firefox 3.0.1 ako i Opera 9.51 je táto stránka i na Intel CeleronM 420 1.6GHz na 100% a takisto brutálne vyťažuje 2GHz C2D. POZOR starý IE 6 má podstatne menšie zaťaženie ako 100% záleží od procesora.

Nechcem domyslieť ako by túto situáciu okomentoval autor keby mal prednastavenú túto stránku na Eee 901... /to len tak pre zaujímavosť/.

Štart Xpčka je úplne štandardný oproti konkurencii o čom sa ak mi niekto neverí môže presvedčiť i tu:

http://www.youtube.com/watch?v=ADnpDajUJHw

To kto vyhral je úplne jedno.

Ak som čakal, že sa v tlačenej forme dozviem VIAC „ten notebook nemáme kompletne otestovaní, veškeré podrobnosti... súčasne s testem ve Windows jestli tam nie je nejaká špatná implementace fleše najdete v príštim čísle...“

No nič také som sa tam nedozvedel o HW a sľúbených testoch okrem preklepov a mnohých typu otáčania „otáčania 3D kockou...“

Nepokladajte tieto vety ako flame, a už v žiadnom prípade ako poškodzovanie niekoho, ale skôr ako konštruktívnu kritiku lebo skutočne my aj keď na frekvencii 1.6GHz, ale prevažne keď pracujeme s internetovými prehliadačmi nemáme procesor zaťažený na 100% a dokonca ani nie na plnej frekvencii 1.6GHz a to vďaka technológiam priamo v štruktúre jadra procesora ako VIA CoolStream, VIA Power Saver, VIA TwinTurbo a VIA StepAhead.

To čo Vás však poriadne nahnevá a na to upozornil jediný J. Zima je automatická aktualizácia, na jednašestke to síce nie je také strašné ako na jednadvojke, ale bolo to tiež poriadne cítiť.

Rozhodne ak keď som niektorých upozorňoval, ale to je niekedy ako hrachom o stenu hádzať neboli použité najnovšie drivery hlavne sa to týka fash a videii na youtube, teda ide o:

- VIA Hyperion Pro Driver Package Version – 5.18a, 16 June 2008

- P4M900, VN896 and CN896 Display Driver Version – 20.04.01n, 12 June 2008.

Jedno je však isté slová ako pomalý procesor sú na mieste v porovnaní s konkurenciou.

Otázka však znie, keď sa bavíme o OS Win XP. V čom je práca VIA procesora brzdou pre skupinu užívateľov, ktorým je takéto zariadenie určené? Je "kancelárska práca" s takýmto procesorom pod win xp svižná a bez problémov, alebo nie ? Alebo je ten procesor nejakou brzdou oproti konkurencii ? A ak áno tak v čom ? Nikto predsa netvrdí a ani netvrdil, že je to trhač betónu. Však ani nemôže nakoľko je to procesor z roku 2005 a jeho architektúra je len vylepšená architektúra C5. ešte z konca 90-tych rokov a jeho nástupca VIA Nano na úplne novej architektúre už klope poriadne na dvere.

Takže naozaj stojí za prečítanie horeuvedený deeneov blog ( http://www.takseukaz.cz/blog.php?blog=deeneo&clanek=16 ) ako i recenziu na /proste hladajte/ autor J. Zima.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
videoeditor | 05. 08. 2008 18:59

Na tuto kládu odpovím velmi stručně. VIA C7M opravdu JE pomalý procesor, marketingová omáčka stylu VIA CoolStream, VIA Power Saver ho opravdu nezrychlí. testy jen ilustrují názor, že je to fakt pomalý. Atom je taky zdechlý, ale ne tolik.

HP navíc udělal tu fatální chybu, že s tímto pomalým procesorem dodává jen Windows Vista nebo Enterprise Linux Desktop, čímž ještě více ubližuje nebohému procesoru.

Holt se s tím smiřte, až bude VIA Nano, budeme ho třeba chválit. Pro C7M není důvod, když je Atom.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
05. 08. 2008 19:33

Presne to isté si myslím i ja, len to treba i tak interpretovať.

VIA CoolStream, VIA Power Saver nie je marketingová omáčka a už vonkoncom nemá za úlohu niečo zrýchlovať, takže neviem čo ste tým myslel.

HP spravilo s touto platformou viacero chýb a ja byť šéf manager tak tých ľudí vydr.em von. Skombinovať mobilný VIA C7-M ULV s dextopovým čipsetom VIA CN896 tak to musel byť heroický výkon vo výbere, pretože tento čipset určený pre mini-ITX dextop si práve so zmieňovaným funkciami ako ako VIA Power Saver, technológiu TwinTurbo.

Mali možnosť v tej dobe siahnuť po VIA VX700 all-in-one /NB+SB/ i keď so grafickým jadrom VIA UniChrome )Pro IGP II, alebo mobilným ekvivalentom dextovového VIA CN896 teda VN896. Čo sa týka SW tak v tom s Vami opätovne súhlasím a myslieť si, že priemerný užívateľ takýchto zariadení teda SW Lama bude vedieť čo je downgrade na Win XP je naivné.

Ak sa aj rozhodnú prejsť na pinovo kompatibilné VIA Nano U /ULV/ a nevymenia čipset tak to nebude, žiadna veľká sláva čo sa týka výdrže teda so 6článkovou batériou dosiahnu zase max. 4 až 4 1/2 hodiny.

Vôbec nie je dôvod niečo bezdôvodne vychvaľovať alebo nejakým spôsobom prikrášľovať, ale treba pomenovať veci tak ako sú.

Uvediem objektívny príklad:

Včera VIA uviedla PR o VIA Nano vs. Intel Atom ako Nano vie a Atom nie prehrávať Roboticu_1080p WMV HD 1920 x 1080 (1080p): Dokonca prestížny český HW portál v diskusii /nemenujem/ kde je doteraz 42 komentárov a ani jeden si z nich neurobil tú námahu si to odskúšať tak ako to spravil JKK z JKKmobile.de alebo i ja a prišiel by na toto:

http://www.youtube.com/watch?v=JVf3PtNF-j0

Už viete čo si menej zdatný užívateľ Čech alebo Slovák, ktorý sa rozhoduje pre mininoťas vyberie z toho Vášho videa: "preboha veď tá VIA pri tom noveláckom flashi je úplne mimo, a na to som i narážal."

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
videoeditor | 06. 08. 2008 10:40

VIA C7M má problémy i na běžných stránkách s flashem nebo flashovým videem. to že nejede home page to jen podtrhlo, nemusel jsem proto chodit na youtube nebo živě, abych ukázal že fakt ne. Atom má na videu na živě zhruba 80% zátěž, ale jede plynule. VIA 100% a seká.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 08. 2008 14:15

Ano, testovali jste nejslabší konfiguraci, tj. 1,2 procesor. 1,6 je na tom podle mne mnohem lépe. Srovnání s atomem by tak nemuselo vycházet tak jednoznačně.

BTW, většina flashových videí bez problémů. Kupříkladu video o HP zde na živě 74% zatížení procesoru. A to při otevřeném emailu, skypu, excelu...

ups kde je tedy problém???

Po více jak měsíci užívání musím říct, že jsem neudělal chybu a nákupu HP 2133 nelituji. Naopak

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 08. 2008 14:35

Ještě si dovolím dodat důkaz

http://www.takseukaz.cz/blog.php?ID=4&clanek=21

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
videoeditor | 06. 08. 2008 14:56

Jsem rád, že vám to jede, jen se bojím, že se 1,6 GHz bude zahřívat ještě více než ta 1,2.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 08. 2008 14:57

100 bodov REŠPEKT

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 08. 2008 14:54

Fakt ja mám na československých stránkach pocit, že bojujem s veternými mlynmi keď čítam o týchto prckoch, česť výnimkám uviedol som vyššie.

Jeden recenzista si dokonca nedal ani tú námahu aby Vistu downgradoval na XP a hneď vyvodil záver, že sa s počítačom pracuje pomaly a nie tak ako s Atomom pod XP. A tak by som mohol pokračovať...

daneo: fakt nám asi nezostáva nič iné ako im zapožičiavať produkty /nadpráca za HP/, aby si nemysleli, že kecáme, alebo blogovať na žive najlepšie aj s videom kde uvidia zapnutý task manager

Jasné, že sme nespravili chybu, mne osobne 4 až 4 a pol hodiny stačia a radšej budem v pohode písať a nenervačiť sa pri preklepoch, ako mať fetiš z toho, že v syntetických testoch ten procesor je najslabší na svete.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
videoeditor | 06. 08. 2008 16:12

HP půjčil do redakcí dva notebooky, jeden s Vistou, jeden s Linuxem, oba na 1,2 GHz. Z toho nemůžeme nijak otestovat výkon 1,6 GHz verze. Při testování jednoho kusu má smysl testovat v tom, co tam dal výrobce, když věří Vistě, tak otestujeme Vistu, když nám dal Linux, tak holt proklepneme Linux. Notebook, který jsem dostal do ruky, byl pomalý. Existují rychlejší a také dražší notebooky. cena >12 tisíc ale už není pro mne adekvátní za malý notebook s mizerným výkonem. A výkon nepotřebuju na chlubení, ale na práci, 1,2 je prostě pod úrovní běžné práce, navíc to přehřívání HP2133 mne opravdu po dlouhé době zvedlo ze židle a přimělo dojít pro infrateploměr, není to opravdu dobré, s 1,6 to musí být jen horší.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 08. 2008 19:00

ale jo, hřeje hezky. Je to ale nepříjemný jen pokud ho mám položený na sobě a jen na holém těle. (ne že bych se s ním mazlil , ale třeba v posteli se mi pracuje docela dobře)

jinak při práci na stole nepociťuju nejaké výrazné nepohodlí. Když to srovnám s mým Acerem, tak je na tom podobně. Vajíčka na něm neopékám

A ano, v takto malém notebooku není chlazení optimální, ale to není ani v mnohem dražších ultra mobilních noteboocích.

To že si HP střílí do svých řad je jejich problém, kdyby zapůjčili na test optimálnější konfiguraci, tak bychom se možná mohli bavit jinak

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
05. 08. 2008 21:25

HPčko sice ke své 2133 dodává Visty, al eje u toho i hned možný downgraqde na XPčka, ne? Alespoň u těch vyšších konfigurací.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 08. 2008 13:45

jj, dává k nim CD k downgradu na XP. Já jsem té možnosti zatím nevyužil, protože přes všechny výkřiky testerů jak je to pomalý na tom bez problémů pracuji a každý den si ho tahám do práce.

Jediný mini notebook, který bych s ním srovnával je MSI wind. Ostatní EEEčka jso díky klávenici podle mne nepoužitelné. Je to jako s digitální zradlovkou a kompaktem s dvakrát více megapixely. S tou zrcadlovkou se mi bude lépe pracovat ikdyž nemá v některých parametrech výhodu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
05. 08. 2008 12:43

Pěkné fórum s přehledem existujících mininoťasů je třeba zde:

http://www.eupeople.net/forum/viewtopic.php?t=487

O nějakém takovém krámu zvolna uvažuji a je fakt problém vybrat. Chci to tahat sebou do parku nebo plovku na procházky s kočárem, kdy maminy obvykle si čtou knížku, já bych chtěl něco málo nadatlovat. Z toho plyne požadavek na LCD použitelné venku i na slunku. Přitom práci pro množství dat mám na serveru na druhém konci republiky, takže něco s konektivitou použitelnou ve městě a blízkém okolí.

Jaký systém na tom bude je v podstatě fuk, potřebuji v tom VPN klienta, SSH a RDP.

Velikost tak, aby se to vešlo do větší kapsy u kraťasů (což asi znamená max 9"), váha do kila, cena do 10 kKč, disk nějaký SSD 16 GB stačí, výdrž 2-3 hodiny by byla ok. A hlavně něco slušné konektivity, což rozhodně nestačí wifi a modrozub (a ani mobilní wimax zatím není tady perspektivní), ale vestavěný GPRS/EDGE/UMTS/HSPA. Na tom posledním selhává většina dostupných za rozumnou cenu v této chvíli. Sice v našich končinách by byla ideální podpora CDMA nebo 4G od Tmobilu, ale realisticky s tím počítat nelze. CDMA modem aspoň existuje ve formě express karty (ANYDATA APE-540H). Tahat sebou další krabičku na USB se mi už nechce. A to mám AnyDATA ADU-630WH (CDMA/GSM/3G krám) s O2 Internet Mobil 1024 Plus tarifem a přesto to používám i s velkým notebookem tak, že v něm mám z výroby vevnitř GSM/3G modul a jedu jen přes něj a CDMA s externí krabičkou většinou nepoužívám i když jsme mimo 3G pokrytí.

Takže to bude chtít asi počkat ještš chvíli. Ideálně se snad objeví varianta EEE 901 s tím GSM/3G modulem (na plošáku na to mají přípravu) nebo dorazí nějaká akceptovatelná konfurence jako ECS G10IL nebo něco podobného (FSC libebook P1620 je krásnej a skoro ideál, ale kapánek větší a za 40 kKč hlavně snad dražší než velkej Lifebook E8410, co mám teď).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
05. 08. 2008 13:31

Naozaj to je jedina vec co mi na EEE 901 s SSD este chyba .. 3G a ExpressCard. BigM pise ze na plosaku maju pripravu .. pocul uz niekto nejaky termin?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
05. 08. 2008 14:53

Tak na toto cakam aj ja, na 3G modul.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
05. 08. 2008 18:11

Na téma EEE 901a 3G jsem viděl jen spekulace, že asi od září, ale nebude normálně prodáván, nýbrž jen přes operátory se smluvou (podobně jako jablečnej iphone).

Ono se ale v podobné kategorii objeví něco v dané sestavě a parametrech určitě v krátké době, jak se na to vrhají další výrobci a u pár to vypadá, že to vyjde snad s 3G i express slotem současně.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 08. 2008 09:07

Je to relativne kratka doba. Ja take male zviře teraz potrebujem tak to by bola aj relativne dlha doba.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Honza  |  05. 08. 2008 07:40

Chtěl bych se zeptat - jak moc se vyplatí čekat na nové čipové sady určené pro Atom a co přinesou?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
05. 08. 2008 07:56

o kousek novejsi technologii, rychlejsi, kompatibilnejsi a navic doujadro

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
05. 08. 2008 08:00

Jo ale otazka kdy, vyrobci musi nejdriv prodat stavajici modely a ty nejsou ani poradne na trhu. Takze tak predpokladam leto / jaro 2009

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
05. 08. 2008 09:00

Dalsi veci pak je, ze prijde i vetsi spotreba jak Via Nano tak novy dvoujadrovy atom budou vic narocne na spotrebu...Ano nepujde asi o zadne velke ztraty ..ale minuty..mozna desitky pujdou dolu. Pokud tedy chcete hlavne vydrz..tak urcite brat neco co je postavene na Atomu a soucasnem cipsetu..je to podobna situace jako z prvni verzi Centrina...to melo nej vydrz...Centrino 2 atd. uz meli vydrz slabsi...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Honza  |  05. 08. 2008 09:58

Já měl zato, že nový čipset optimalizovaný pro Atomy právě spotřebu ještě zmenší. Samozřejmě ve srovnatelné konfiguraci se srovnatelným procesorem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
05. 08. 2008 07:04

Já teda čekám na Aspire One. Nechápu jakto, že ho ještě nikde neprodávají, když ta zpráva o uvedení na trh je cca už měsíc stará. Na jejich stránkách je veliká flashová reklama, která vede na flashové stránky, ale pořád nic.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
05. 08. 2008 07:13

Taky jsem mel vybrano Aspire one, ale vcerejsi tiskova zprava o Ideapad S10 me rozhodila. Rozmeri "stejne" ale vetsi displej, a vzhledove taky prijemny. K nam se ale asi nedostane, ma nekdo zkusenost s objednanim z USA a se zdrojem ? Pripadne ma byt k dostani v Polsku coz by slo snad nejak zaridit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
RomanL  |  05. 08. 2008 08:08

Kupte Asus 901. Stejně je nejlepší...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
videoeditor | 05. 08. 2008 09:37

Aspire One jsem viděl před pár dny ve Vídni, volně v prodeji v supermarketu s elektronikou. a ještě levněji než u nás.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 08. 2008 20:54

pre doplnenie tu je odkaz: http://niedermeyer.at/bestseller/produkt.php?code=124063

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor