Jaký je uživatel českého Internetu v roce 1999?

Opakovaná anketa přinesla velice zajímavé výsledky, hlavně ve srovnání s její předchozí verzí.
Před rokem a půl jsme na Živě zveřejnili rozsáhlou anketu s cílem zmapování „profilu“ uživatele českého Internetu; i tehdy byly výsledky zajímavé, ale mnohem zajímavější jsou nyní, poté, co jsme anketu s nezměněnými otázkami zveřejnili opět. Z rozdílu mezi jarem 1998 a podzimem 1999 se totiž dají vystopovat různé trendy a lze prognózovat s docela dobrou šancí na to, že se trefíme: právě to jsou nejpotřebnější „pohledy skrze mlhu“ pro internetové podnikatele a profesionály, kteří nevytvářejí své aktivity pro dnešek, ale pro dobu za několik let. Zajímavé je také, že i v době, kdy lidé jsou spíš imunnější než dříve k vyplňování zdlouhavých anket, se jí zúčastnilo 2,2x více respondentů než před rokem a půl; v obou případech šlo o soutěž o hodnotné ceny. A počet skoro 2300 respondentů nám nyní dává už statisticky velmi hodnotná čísla. S výsledky ankety, které se mnozí z vás zúčastnili, vás nyní seznámím (a případně okomentuji):
Jaké jste politické orientace? 1998 1999
jiné 7% 12%
silně levicové 0% 1%
spíše levicové 5% 7%
střed 24% 23%
spíše pravicové 48% 46%
silně pravicové 17% 12%

Levice mírně posílila, ale pravice stále silně vede; skoro dvojnásobek lidí se k politické orientaci nevyjadřuje. Jednak to určitě souvisí s politickou situací (žádná radost z politiky), ale také s tím, že se Internet „normalizuje“, začíná víc odpovídat průměru populace.

Jak se stavíte k nakupování přes Internet? 1998 1999
o nákupech přes Internet neuvažuji 17% 15%
ještě jsem nenakoupil, ale uvažuji o tom 46% 39%
už jsem si to vyzkoušel, ale zatím nic pravidelného 31% 42%
rutinně nakupuji u nás i v cizině 7% 4%

Zajímavé: počet procento rutinních uživatelů kleslo (ale jejich absolutní počet díky většímu počtu respondentů stoupl), nicméně nakupovat už přinejmenším vyzkoušela skoro polovina lidí, oproti 38%. No, čekali jsme za rok a půl trošku větší pokrok…

Jak odhadujete budoucnost nových technologií Internetu, na konci roku 2000 u nás? 1998 1999
trvalé připojení k Internetu za levný paušál i do domácností bude v této době ještě snem 35% 53%
ještě tato doba u nás nenastane, ale během pěti let ji bude mít většina uživatelů Internetu 15% 32%
budu připojen k Internetu přes kabel, budu používat WebTV či obdobnou technologii 9% 8%
internetová telefonie se vůbec neujme 1% 1%
budu využívat internetovou telefonii, ale nepříliš často, protože jen málokdo k ní bude připojen „na druhé straně“ 22% 3%
budu rutinně používat internetovou telefonii pro většinu svých hovorů 19% 2%

Toto je zajímavé: život nás vyléčil z optimismu. Před osmnácti měsíci polovina lidí nevěřila, že v dohledné době bude dostupné paušální (levné) připojení Internetem do domácnosti, tj. polovina v to věřila; nyní nevěří celých 85%. Ještě daleko více klesla důvěra v rychlou penetraci internetové telefonie; nejde ale o její odmítnutí, spíše lidé vidí, že původní plány s ní počítaly příliš brzo. Avšak, právě zde si myslím, že se do konce roku 2000 dočkáme nesmírně rychlého vývoje, oproti předchozí rok a půl trvající téměř nečinnosti.

Je-li k dispozici anglická a česká verze prohlížeče, používáte: 1998 1999
je mě to jedno, která mě dřív „padne do ruky“ 30% 35%
českou 48% 50%
anglickou 23% 15%

Původní otázka byla z doby „války browserů“; dnes už není tak podstatná. Ale příklon k českým verzím (neplatí jen u prohlížečů) je vidět: loni 2:1, letos více než 3:1.

Které další služby a činnosti na Internetu provozujete 1998 1999
jiné 1% 21%
PointCast nebo jiné kanálové technologie mimo Internet Explorer 1% 2%
NetMeeting (či podobné služby) s využitím audio-hovoru po Internetu 2% 5%
FTP 27% 34%
ICQ 2% 14%
News (Newsgroups, Usenet) 3% 12%
Chat (IRC) 4% 12%

Počet lidí užívajících jiné služby než jen web/e-mail prudce roste. Co z toho může vyplývat? Prohlížečově-centrický Internet bude brzy minulostí.

Stránky si 1998 1999
tisknu a čtu většinou až po vytištění 2% 5%
ukládám na disk a prohlížím po odpojení 7% 13%
nejvíce prohlížím online 91% 82%

Stránky online převládají, ale počet alternativního prohlížení roste: určitě se zde projevují uživatelé visící na telefonních linkách, ale také podstatně vylepšené vlastnosti pro „working offline“ u prohlížečů. Kdo je na modemu a šetří, častěji volí stažení zajímavých stránek (obvykle z časopisů), odpojení a prohlížení „zadarmo“.

Jak často a intenzívně využíváte World Wide Web? 1998 1999
prohlížím méně než 5 stránek denně 13% 18%
prohlížím 5-20 stránek denně 45% 54%
prohlížím průměrně 20-100 stránek denně 27% 26%
prohlížím průměrně více než 100 stránek denně 7% 3%

Pokles procenta lidí prohlížejících více než sto stránek je jistě dán jakousi „normalizací“; před rokem a půl na Internetu daleko víc převládali „geeks“, dnes je postupně doplňují normální uživatelé, kteří přečtou svou denní porci (těžiště je mezi pěti a dvaceti stránkami) a dost.

Druhou část průzkumu přineseme zítra; jak zhodnotit tu první? Profil internetových uživatelů (pravda: jde o čtenáře Živě, tedy počítačového a internetového deníku, což sice je pro Internet ještě docela typická skupina, není to ale typický průměr populace) se dramaticky nezměnil – Internet skutečně v předchozích dvou letech maličko stagnoval, neobjevovalo se ani příliš mnoho nových aktivit, počty nových uživatelů rostly pomalu, ceny za připojení neklesaly. Asi nejzajímavějším vývojem je mnohonásobné zvýšení počtů uživatelů využívajících jiné služby než web a e-mail – určitě tady jde hlavně o ICQ, ale lidé také víc používají IRC, FTP, dokonce i „prastaré“ newsgroups, nebo dokonce i evidentně stagnující službu PointCast. Zatímco zklamané naděje z rychlého připojení přes pevnou linku do domácnosti jsou pochopitelné (opět: přijde to, jen to nebude tak brzo, jak se čekalo), lze se domnívat, že IP telefonie bude na konci příštího roku daleko častěji rozšířená, než se uživatelé domnívají.

Diskuze (5) Další článek: Digital Sender: Faxem? Mailem!

Témata článku: , , , , , , , , , , ,