Testy | Tablety | Acer | Chrome OS

Jaký je Acer Chrometab 10, tablet s Chrome OS a aplikacemi pro Android

  • Plnohodnotný prohlížeč Chrome ve verzi pro běžný počítač
  • podpora spouštění aplikací pro Android
  • Vestavěné pero pro psaní poznámek

Ve stejný den, kdy Apple na akci zaměřené na školy představil nový levnější iPad, odpověděl Google s Acerem novým tabletem Acer Chrometab 10. Zatímco Chromebooky (notebooky s operačním systémem Chrome OS) slaví ve školách úspěchy, pozice Chrometabu je zatím na startovní čáře.

Zjednodušeně můžeme říci, že Chrometab je Android tablet s kvalitním desktopovým prohlížečem (podpora doplňků, robustní zobrazovací jádro a podobně), protože Chrometab jako ostatní nová zařízení s Chrome OS podporuje instalace Android aplikací z Google Play Store.

Acer Chrometab 10

Rockchip RK3399 dual-core Cortex-A72+ quad-core Cortex-A53 ● 4 GB DDR3 ● 9,7", 2048 × 1536, IPS, dotykový, lesklý + stylus ● 32 GB eMMC ● USB-C, audio, čtečka microSD ● Wi-Fi 802.11ac + Bluetooth ● 2MPx přední + 5 MPx zadní kamera● výdrž 10:23 procházení webů ● 23,8 × 17,2 × 0,9 cm ● 513 g

Cena: předběžně 8 190 Kč
model NX.H0BEC.001

Design pro školy

Vnějším provedením dává Acer Chrometab 10 jasně najevo, že míří do náročného prostředí školních lavic s cenovými možnostmi školních rozpočtů.

P5028643.JPGP5028639.JPGP5028641.JPG
Plastové tělo je hlavně odolné, na modrém vroubkování zad nebudou vidět otisky nebo drobné škrábance

Tělo z odolných plastů vypruží i případný náraz a matný vroubkovaný kryt zlepšuje jistotu držení a nezachytává otisky. Celé zařízení ale působí spíše měkčím dojmem a oproti robustním kovovým tabletům jej snadno zkroutíte a promáčknete. Na kratších stranách jsou stereo reproduktory, připojení a nabíjení zajišťuje USB-C, nechybí sluchátkový konektor a na boku vedle tlačítek hlasitosti a vypínače ještě leží čtečka microSD.

Stylus v těle

V rohu těla tabletu se schovává stylus. Po jeho vytažení se zobrazí nabídka akcí: pořízení snímku obrazovky, napsání poznámky v Google Keep, laserové ukazovátko pro viditelné ukazování na ploše a lupa pro zvětšení vybrané oblasti.

P5028644.JPGP5028640.JPGScreenshot 2018-04-24 at 14.00.24.png
Vedle tlačítek pro ovládání hlasitosti a vypínače je čtečka microSD. Klávesnice na ležato zabere polovinu displeje

Pero není aktivní, neovládá kurzor při mírném vznášení se nad povrchem, ale tablet rozezná klepnutí prstem nebo tenkým hrotem stylusu. Při psaní poznámek stylusem zvládne tablet ignorovat položenou dlaň, ale při zvednutí pera rychle začne ruku vnímat a hrozí nechtěné posouvání.

Změny v Chrome OS pro tablety

Hodně jsem byl zvědavý, jak Google upravil systém Chrome OS pro potřeby tabletu. Přece jen používání klávesnice není na tabletu tak jednoduché a prostředí Chrome OS připomíná více desktopový operační systém než pro dotykové obrazovky optimalizovaný Android.

Screenshot 2018-05-02 at 12.46.34.pngScreenshot 2018-05-02 at 12.46.50.pngScreenshot 2018-05-02 at 12.47.32.pngScreenshot 2018-05-02 at 12.49.18.png
Rozdělení obrazovky podporuje jen Chrome OS aplikace, ne ty pro Android

Popravdě Google změnil z pohledu uživatele jen dvě věci: okna aplikací jedou pouze v režimu přes celou obrazovku a přibyla klávesnice na obrazovce. Ta v režimu na výšku zabírá zhruba 40 procent plochy displeje, na ležato je to polovina displeje. Rozložení klávesnice se na výšku a šířku nemění, na šířku jen přibudou okraje po stranách klávesnice.

U klávesnice mi chybí výraznější zpětná odezva. Při stisku klávesy tablet nevrní, necvaká a jen jemně zvýrazní klávesu pod prstem, čehož si přes položený prst ani nevšimnete. Klávesnice tu tak stačí na zadávání adres do prohlížeče nebo vyplnění formulářů, na delší psaní to ale není pohodlné.

Bohužel klávesnici budete potřebovat i po každém zapnutí tabletu, abyste se přihlásili do svého Google účtu. Na rozdíl od tabletů s Androidem nebo iOS nelze nastavit zadávání pinu po zapnutí. Pin můžete zapnout jen při probouzení tabletu z uspání. A protože heslo do Googlu máme všichni raději co nejbezpečnější, čeká vás psaní na obrazovkové klávesnici.

Umí aplikace pro Android

Používání tabletu s aplikacemi pro Android má pořád blíž k Chrome OS. Dole je stále hlavní panel s ikonami aplikací, ty spuštěné poznáte jen podle tečky u ikonky. Vlevo na panelu jsou tlačítka Zpět a Zobrazení seznamu aplikací. Vpravo dole na hlavním panelu je tlačítko pro zobrazení aktivních oken aplikací, kde lze aplikaci chytnout a přetažením zapnout režim rozdělené obrazovky.

Ne všechny aplikace ale podporují rozdělenou obrazovku, ani vestavěná aplikace pro Google Play to neumí a obecně aplikace pro Android, které to třeba umí na mobilu, to tady nedávají.

Nejsou tu gesta pro rychlé přepínání mezi naposledy spuštěnými aplikacemi, pouze potažením z horní strany zobrazíte lištu s tlačítky pro zavření nebo minimalizaci aplikace.

V rámci prohlížeče běží každá instance se svými vlastními kartami přes celou obrazovku. Případné nově otevřené menší okno s nějakým formulářem se také zobrazí přes celou obrazovku.

Výkon neoslní

Pokud bychom hodnotili Chrometab jako tablet pro Android aplikace, nejedná se z dnešního pohled o nějakou výkonnostní špičku. Procesor Rockchip RK3399 v novém Antutu dosáhne na 94 tisíc bodů, což odpovídá spíše pomalejším telefonům, v rámci testu prohlížečů Octane 2.0 dosáhne tablet na 9157 bodů, což také patří mezi ty slabší výsledky. Výdrž tabletu při trvalém prohlížení webových stránek dosáhla na deset a půl hodiny, nabíjení přes dodaný USB-C trvá čtyři až pět hodin.

Na Chrometab jsem byl hodně zvědavý. Myšlenka tradičního tabletu s robustním prohlížečem a obří nabídkou aplikací pro Android je rozhodně skvělá. Zatím ale přemýšlím, pro jakou cílovou skupinu je tento tablet nejlepší. Ve školách budou podle mne užitečnější tradiční Chromebooky s pohodlnou klávesnicí a také podporou aplikací pro Android. Často je můžete pořídit i s dotykovým displejem.

U Chrometabu je navíc dotykové pero, mnoho možností jeho využití ale systém zrovna nenabízí. Optimalizaci ovládání by si zasloužil i samotný systém Chrome OS, zobrazení různého obsahu vedle sebe využijete jen u Chrome OS aplikací, což jsou v podstatě webové stránky. U aplikací pro Android to zatím nefunguje.

Chromebooky patří do škol

Nadále si myslím, že se bezúdržbový systém Chrome OS skvěle ovládá a používá. Na notebooku těch kompromisů moc nezažijete a pro školní nasazení s robustní vzdálenou správou se jedná o výborné řešení. U Chrometabu bych byl s tím doporučováním opatrný.

Pro školní nasazení jde o mnohem úžeji zaměřený produkt, oproti notebooku nabídne ovládání perem a použitelný fotoaparát, ale není levnější nebo výkonnější. Díky fotoaparátu jej lze ve výuce použít pro aplikace s Augmented Reality (obohacenou realitou), ale Chrometab není zatím mezi podporovanými zařízeními pro Google ARCore.

Běžný smrtelník si popravdě nejspíš trošku připlatí a koupí nový iPad nebo lepší Android tablet s pohodlnějším ovládáním, rozsáhlou nabídkou aplikací, elegantním provedením a pohodovým výkonem.

Diskuze (23) Další článek: Google se dere do aut: Nová Volva budou mít zabudované Mapy, Play Store a Asistenta

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,