Jaký byl Apríl na českém Internetu?

1. dubna máme zdárně za sebou, pokud jste v neděli nebyli na Internetu, ukážeme vám, co bylo k vidění.
1. dubna máme zdárně za sebou, pokud jste v neděli nebyli na Internetu, ukážeme vám, co bylo k vidění.

Problémem 1. dubna je, že opravdu zvláště ve světě médií nesmíte vůbec ničemu věřit a o všem pochybovat. Na Internetu řada zpravodajských serverů nezveřejnila nic jiného, než jen humorné zprávy, jiné servery zveřejňovaly naopak jen seriózní zprávy a zřejmě pro čtenáře nejhorší kombinací byly nevážné zprávy půl na půl s těmi seriózními. Díky tomu, že Apríla bylo v neděli, spousta serverů to vyřešila jednoduše tak, že žádný článek nezveřejnila.

Nejagresivněji k aprílu přikročil server Lupa.cz. Jistě nebude málo těch, kteří jeho Apríl označí již za hranicí dobrého vkusu. Místo Lupy byli totiž návštěvníci přesměrováni na adresu www.sexindex.cz/masturbace - Pindík a pipinka, české stránky věnované masturbaci. Tyto stránky designem vycházejí z Lupy, je to tedy Lupa v zeleném, nicméně místo článků o Internetu se na návštěvníky usmívali rozcapení bobříci. Na jednotlivé články jste se mohli dostat přes přímé odkazy, pokud jste je znali, přesměrována byla jen titulní stránka.

Nejvíce ryze aprílových článků přinesl Svět namodro, mezi kterými se daly najít i vydařené perličky. Například článek První virus, který se nešíří přes MS OUTLOOK se týkal toho, že se zjistilo, že slintavka a kulhavka je kupodivu jediným virem, který se nešíří přes MS Outlook. Paradoxně na to samé téma, ale v obráceném gardu psal nedávno v angličtině Satirewire - dle něj se zjistilo, že slintavka a kulhavka se umí šířit i přes MS Outlook, a pouze vymýcení tohoto programu zabrání dalšímu šíření.

Mobil.cz přinesl jen jednu zprávu Nový firmware pro telefony Nokia s HTML prohlížečem o podpoře HTML v nové verzi WAP prohlížeče od Nokie. Na pohled tedy naprosto normální informace, která by byla v běžném světě i realizovatelná, jen byla zveřejněna jako aprílový žertík.

Seriózně pojal celý Apríl server iDnes, který k prvnímu dubnu vydal téměř jen článek o historii Aprílu. U něj to je ale pochopitelné, protože se si pro první duben vybral také start nového grafického rozložení titulní strany, které je přece jen přehlednější než to předchozí, a současně začal pod svá křídla zřetelněji začleňovat rodinu serverů Mobil Media a.s. BonusWeb tak změnil již titulní stranu zcela do podoby stránek iDnes, na řadě bude i Mobil.cz a další servery (pokud to ovšem není také Apríl, řada čtenářů v diskuzi k této novince v to pevně doufá). Změnily se i oficiální adresy na bonusweb.idnes.cz a mobil.idnes.cz, byť pochopitelně ještě pojedou na starších verzích. Zmiňovaný BonusWeb na Apríla nasypal pět článků, zajímavou myšlenkou byla recenze Black Night's, hry obsahující pouze černočernou tmu s několika screenshoty z herní akce.

Naše Mobilmánia.cz nabídla v neděli dva články, z nichž první - EuroTel zdražuje hovory z Go do Paegasu - je napsán tak přesvědčivě, že kdyby nebylo prvního dubna, byl bych zcela přesvědčen smutnou nevyhnutelností tohoto kroku. Někteří čtenáři dokonce v diskuzi potvrdili tyto domněnky, takže nakonec může být z aprílového žertíku smutná realita.

Herní server Doupě.cz ukázal o Aprílu i něco neherního, Laďa Valík vytáhl zažloutlé dopisy z letních táborů, případně představil svou podobu optimálního rozvržení pracovního stolu správného počítačového hráče.

Grafický server Grafika.cz na Apríla zveřejnil fiktivní rozhovor s autorem připravovaného produktu Fotokrám 13, na kterém jsou pěkné doprovodné ilustrace, text je hodně dlouhý a bohužel poměrně záhy ztrácí šťávu.

Světhardware.cz zase nabídl krátký pohled na nové parní reproduktory, které kvůli svým rozměrům stěží zabudujete i do své skromné rodinné vily.

Na závěr si nechám naše Živě, na kterém jsme vám nachystali plánované vládní omezení downloadu dat po Internetu ze zahraničí, protest obce Rozhraní proti zneužívání jejího názvu (ten byl kupodivu vzat čtenáři až příliš vážně) a zcela nevážný mirroring procesorů.

A co vy, našli jste nějaký zajímavý aprílový žertík? Jaký máte vůbec názor na aprílově běsnění? Pokládáte to za trapné povykování nebo milou příležitost k recesi?

Diskuze (12) Další článek: První mirroring procesorů Athlon na světě

Témata článku: , , , , , , , ,