Jakou koupit myš, router a jiné doplňky k PC [redaktoři radí]

Myši, klávesnice, routery, NAS, sluchátka, tiskárny, reproduktory... toho všeho je na trhu hromada. Doporučíme vám proto konkrétní tipy, které se vyplatí k počítači koupit.

NAS: udělejte si svůj osobní cloud

Doporučujeme:

Síťové disky a NASy získávají postupem času na čím dál větší oblibě, neslouží už totiž jen v rámci domácí sítě, ale můžete k nim přistupovat prostřednictvím internetu takřka odkudkoli. Ideální jsou také pro pravidelné zálohování nebo stahování souborů, aniž byste potřebovali mít spuštěný klasický počítač.

Pro domácí využití postačí jednodiskový NAS, vynikající je Synology DS115, jehož předchůdce vyhrál srovnávací test jednodiskových NASů v Computeru 5/14 a nyní se jedná o lehce inovovaný model na stejně dobrém základu. Synology seženete zhruba za 4 500 Kč, pokud budete chtít přikoupit také disk, připravte si minimálně o dva tisíce víc a při výběru se soustřeďte na série Seagate NAS HDD nebo Western Digital Red.

22 (1).jpg 
Synology DiskStation DS115

Jedná se o slušně vybavený NAS, který je svižný, úsporný a nechybí mu žádná klíčová funkce. Výhodou je přehledné uživatelské prostředí správy, ve kterém se snadno zorientuje i méně zkušený uživatel.

Náročnějším uživatelům lze potom doporučit dvoudiskové řešení, které je zárukou jistější zálohy. Tam je jednoznačným tipem Asustor AS5002T, vítěz posledního velkého testu dvoudiskových NASů z Computeru č. 4/15.

23.jpg 
Asustor AS5002T

Asustor má ve výbavě výkonný procesor Intel Celeron, gigabitovou síťovku, pětici USB portů a pár eSATA portů. Je vybaven dokonce i HDMI portem a optickým S/PDIF audio výstupem, snadno tak poslouží jako multimediální centrum. Má gigabajt operační paměti, kterou však můžete rozšířit až na 8 GB a NAS poté zatěžovat i náročnějšími aplikacemi. Přitom všem je takřka bezhlučný a úsporný, administrace patří k těm přehlednějším.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,