eGovernment | eObčanka

Jakou čtečku karet pořídit k eObčance

Abyste se elektronickým občanským průkazem – eObčankou – mohli úřadu prokázat, potřebujete mít kromě samotné občanky s aktivovaným čipem také čtečku čipových karet. Připojíte ji k počítači, na výzvu aplikace do ní vložíte eObčanku a úřední systém na druhé straně tak bude vědět, že s ním komunikujete opravdu vy.

ctecka.jpg
Takto může vypadat čtečka čipových karet

Čtečku s eObčankou nedostanete, musíte si ji pořídit sami. Stačí běžné zařízení, které podporuje standardy ISO 7816, CCID (Chip Card Interface Device) a PC/SC. S počítačem se propojuje obvykle USB kabelem, k některým čtečkám je také nutné nainstalovat jejich ovladač.

V obchodech s počítačovým příslušenstvím se ptejte po čtečkách čipových karet, které jsou kompatibilní s eObčankou. Zatím jsme jich moc nenašli, ale předpokládáme, že obchodníci se brzy chytí příležitosti.

Cena takových čteček začíná na několika stech korunách a rozhodně tady nemá smysl platit víc, než je nutné. Nejlevnější kompatibilní čtečka udělá při autentizaci stejnou službu jako drahý kus. Pro zajímavost: na úvodním obrázku je zařízení +ID, údajně nejmenší čtečka čipových karet na světě. Je kompatibilní s eObčankami, tady už ale platíte 25 eur za design a miniaturizaci.

Pozor, nespleťte se a nekupte čtečku paměťových karet, které se v e-shopech při hledání často míchají do výpisu.

Ke čtečce potřebujete nainstalovat také obslužný program eObčanka. Ten je v době přípravy tohoto článku zatím dostupný jen pro Windows 7 a vyšší. V září 2018 by se měly objevit také aplikace pro Linux, MacOS a mobilní platformy Android a iOS.

Doplnění: Nejlevnější čtečky čipových karet s cenami i pod 200 Kč najdete v čínských obchodech nebo na eBay. Hledejte smart card reader a ve specifikacích ověřte podporu výše uvedených standardů. Vzhledem k tomu, že čtečkami procházejí osobní údaje z občanských průkazů, váhali jsme s doporučením výrobků z neověřených zdrojů. Je to ale alternativa.


Jak a proč si zřídit elektronický občanský průkaz s čipem

Diskuze (21) Další článek: Vytrvalost někdy škodí, ale člověk je k tomu slepý

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,