Jako z hraběte Monte Christa

Falešné tiskové zprávy na Business Wire způsobily rozruch jako za časů Monte Christa.
Pokud si ještě vzpomínáte na Dumasova hraběte Monte Christa, možná si vybavíte scénu, kdy hrabě uplácí telegrafistu, aby vyslal falešnou zprávu, na jejímž základě pak „padla“ v Paříží burza a on pak mohl zruinovat jednoho ze svých nepřátel. V té době byl telegraf jediným spojením na dálku, jiná cesta k informacím neexistovala – dnes se zdá, že paralelních zpravodajských kanálů jsou desítky a nic podobného se stát nemůže.

Nicméně je opak pravdou: právě Internet je ideální místo k šíření poplašných zpráv. Služby, které to provádějí, jako je PressWire, Business Wire a další, se totiž stále více automatizují – přijmou zprávu a rozdistribuují ji dál. Vzhledem k tomu, že zpracovávají až tisícovky takovýchto zpráv denně, není moc jiných možností – soutěží totiž s konkurenty o minuty, aby byly se zprávou první venku, protože jinak ji neprodají, takže mají jiné starosti než ověřovat.

Sporných zpráv se už samozřejmě vyskytly stovky, ale teprve včera se objevil případ „á la Monte Christo“: tři lidé (pravděpodobně) poslali falešnou zprávu o exkluzivním vládním kontraktu malé firmy, což vyvolalo okamžitě velký zájem investorů. Zpráva byla sice odeslána prvního dubna, nicméně v byznysu se na Apríla moc nehraje, i když autoři zprávy druhý den oznámili, že šlo o aprílový žertík. Zprávu evidentně četly desítky tisíc lidí, protože údajně skoro dva tisíce osob projevili zájem do této firmy (kterou nikdo z nich pět minut předtím neznal) seriózně investovat.

Vlastníci Business Wire okamžitě autory zprávy zažalovali; ti se brání, že šlo jen o jakýsi komentář k internetovému šílenství, o ukázání, jak nesmyslné jsou investorské honičky v této branži. Jak hodnotí jeden z autorů: „dnes, jakmile někdo uvidí jméno s příponou „.com“, hned jde kupovat“. Roztomilé je, že lidé z WebNode se tomuto aprílovému žertíku nijak nebránili a zprávu ihned umístili na svůj web, jako kdyby byla pravá.

Živě komentuje: po podobných událostech si jistě budou zejména v renomovaných službách, ze kterých je zvykem přebírat zprávy, kterým se všeobecně věří, dávat větší pozor. Lavinovitému šíření poplašných zpráv se tím ale samozřejmě nebude možné vyhnout, protože svět je dnes tak dokonale propojen, že se například různé spekulace (tj. ne zprávy označené jako jasné, ale zprávy, u kterých je uvedeno, že jsou z kuloárních zdrojů) dokáží rozšířit celým světem za pár minut. To samo ovšem dokáže ohrozit rovnováhu burzy, protože lidé vědí, že díky rychlosti šíření zpráv musí rychle reagovat a budou najednou kupovat či prodávat akcie; to pochopitelně vyvolá už zcela legitimní obrovské výkyvy ceny akcií a následnou, už rovněž velmi oprávněnou paniku mezi investory.

Váš názor Další článek: Města a obce mohou nakupovat programy od Software602 za tisícovku

Témata článku: , , , , , , , , , ,