Čína | Lenovo | Reportáže

Jako v Silicon Valley: Reportáž z nové obří centrály Lenova

  • Lenovo v Pekingu otevřelo novou centrálu a inovační centrum
  • Podobně jako Apple či Google se snaží vytvořit prvotřídní pracoviště
  • Podívejte se, kde a jak se vyvíjejí a testují notebooky

Lenovo 22. října 2018 otevřeno svou novou centrálu v high-tech zóně Zhongguancun Software Park na severozápadě Pekingu. Do nového sídla firmy jsme měli možnost nahlédnout, a tak se teď můžete sami podívat, kde se vymýšlejí a testují nové notebooky, počítače, servery, telefony a další elektronika.

Cílem nové centrály vytvořit pro všechny zaměstnance pracovní prostředí ve stylu Sillicon Valley. Nový kampus Lenova navržený známou americkou architektonickou společností RTKL se rozkládá na celkové ploše 13 hektarů a se svými šestipodlažními budovami nabídne kapacitu pro více než 10 000 zaměstnanců.

Centrála je rozdělena na dvě části – východní a západní vzájemně propojené skleněnou chodbou. Zajímavostí je, že budovy nemohly být vyšší, protože by blokovaly satelitní signály nedalekého satelitního střediska.

02_Campus_model.JPG

Kromě dvou obrovských lobby s vysokými stropy, které slouží jak pro socializaci (v jedné z nich je horolezecká stěna), tak veřejné návštěvy, využívají zaměstnanci otevřené kanceláře bez konvenčních kabin a novým ventilačním systémem využívajícím technologii elektrostatické absorpce částic a filtrační systém pro úpravu koncentrace oxidu uhličitého. Ten zaměstnancům poskytuje čerstvý vzduch během znečištěných dnů v Pekingu.

Kromě zmíněné horolezecké stěny mají zaměstnanci v prvním patře hlavní budovy k dispozici prádelnu, tělocvičnu a centrum péče o děti.

Při návrhu nového kampusu byl kladen důraz i na ekologii – na střechách jsou nainstalovány fotovoltaické panely a vodní solární kolektory pro napájení interiérového osvětlení a ohřev vody. Ve všech kancelářských prostorech jsou nainstalována inteligentní světla s infračervenými senzory, která se automaticky vypínají, když lidé opustí kancelář. Velké množství elektrické energie pak šetří i systém reflexního osvětlení podzemního sportoviště.

Inovační centrum: zde vznikají nové produkty

Každé dva roky se zdvojnásobí velikost digitálního vesmíru, do roku 2020 by se měl zvýšit počet IoT zařízení z 10 na 20 miliard, do roku 2020 by se měl zečtyřnásobit počet prací vyžadujících umělou inteligenci a 80 % digitálně ukládaných dat je nestrukturovaných.

To všechno jsou důvody, proč Lenovo prochází inteligentní transformací, která zahrnuje tři pilíře – data, výpočetní výkon a algoritmus. IoT sbírají data, která jsou pak palivem pro umělou inteligenci, nezbytná infrastruktura pak poskytuje výpočetní výkon, který je pohonem umělé inteligence a nakonec jsou využity vědomosti a znalosti pro vytvoření algoritmu na zpracování velkých dat. Pro inteligentní transformaci vyvíjí Lenovo samozřejmě své vlastní produkty, ale neobejde se bez nejrůznějších partnerství a investic do nadějných projektů.

04a_Innovation_center.JPG

Součástí nového kampusu Lenova je sekce, kde se můžete podívat a vyzkoušet si všechny inovativní produkty od Lenova.

Tak například - pro zpracování dat vyvíjí Lenovo servery různých velikostí podle požadavků zákazníků, kteří si mohou zvolit například počet procesorů. Využívají například chytré chlazení dvou řad procesorů nad sebou, což šetří prostor i množství spotřebované energie a chlubí se i velmi vysokou spolehlivostí či spokojeností zákazníků.

Internetový byznys, jako je online bankovnictví, online nákupy nebo aktualizace mobilních aplikací vyžaduje větší flexibilitu, proto Lenovo vyvinulo servery ThinkSystem SR650, které kromě vysokého výkonu poskytnou i prostor pro různá úložiště od klasických disků po rychlá SSD. Software pak umožňuje kombinovat všechny disky dohromady pro individuální úložiště.

07_Server_vodnik.JPG

Velkým problémem je u serverů vysoká spotřeba energie. Proto Lenovo vyvinulo server s přímým chlazením vodou (ThinkSystem SD650), který je nejen mimořádně energeticky úsporný a s vysokým výkonem, ale také velmi tichý. Dokáže odvést 90 % vnitřního tepla bez použití externích chladičů. Díky tomu mohou procesory běžet na vyšších taktech.

Chytré věci a budoucnost ve zdravotnictví

Samozřejmostí jsou u Lenova nejrůznější chytrá zařízení, pro která mělo vyhrazenu celou místnost.

Kromě chytrých telefonů, jako byly modulární Motorola Moto Z2 Play nebo vysouvací Lenovo Z5 Pro zde byl k vidění například chytrý zámek se senzorem otisků prstů nebo chytrý reproduktor s displejem Lenovo Smart Display jakožto Google Home hub ovladatelný hlasovými příkazy či ostatní chytrá zařízení jako lampičky, žárovky, kamery a chytré zásuvky.

Lenovo se hodně zaměřuje na zdraví a má tak například speciální chytré tričko SmartVest, které je vybaveno 360° skenováním srdce a 24hodinovým nepřetržitým sledováním. Díky schopnosti předpovědět srdeční rizika až 8 hodin předem může toto tričko zachránit životy. Využívá 10 pružných textilních elektrod pro celodenní nošení a uživatel či spíše pacient může kontrolovat zdravotní informace v reálném čase prostřednictvím mobilní aplikace, která ukládá i data do cloudu pro vzdálené sledování a diagnostiku lékařem.

09_Smart_Vest.JPG

Že to myslí Lenovo s inteligentní zdravotní péčí vážně, dokládá jím vyvíjený systém elektronického zdravotnictví E-Health, který se v současnosti zaměřuje na aplikace týkající se jater. Lenovo v tomto spolupracuje s čínskými nemocnicemi, jako je Peking University Shougang Hospital a je spoluzakladatelem čínské laboratoře pro lékařské aplikace a zpracování medicínských velkých dat.

Systém Lenovo E-Health využívá špičkové algoritmy pro hluboké učení, výkonnou počítačovou platformou LiCO a profesionální zkušenosti lékařských odborníků například pro detekci nádorů. Analýzou velkého množství dat ze screeningu může E-Health snížit míru chybného diagnostiky rakoviny a přispět k diagnostice i léčbě rakoviny v časném stadiu.

10_E-Health.JPG

Realita virtuální, rozšířená i holografická

Dalším inovativním prvkem, který má být užitečný především v lékařství, je holografický stůl Lenovo HoloTable. Ten dokáže zobrazovat CT rekonstrukci jater ve 3D hologramu, který lze ovládat pomocí bezdotykových gest. Pomáhá tak lékařům plánovat operace – ti mohou vidět 3D rekonstrukci z jaterních snímků v holografickém prostoru a s hologramem manipulovat, otáčet jím, prohlížet si jej z různých perspektiv. Lékaři jen nahrají CT snímky například jater a nádorů pacienta pomocí dotykové obrazovky a HoloTable z nich automaticky vytvoří hologram.

11a_HoloTable.jpg

Lenovo vyvíjí i platformu pro rozšířenou realitu s názvem daystAR, které mají proniknout do různých průmyslových odvětví – od inteligentní výroby, letecké dopravy, inteligentních služeb až po vzdělávání.

Tato platforma společně s vývojovým kitem stARkit SDK má povzbudit vývojáře, aby se k Lenovu připojili a vytvořili pro zákazníky větší přidanou hodnotu. Do platformy daystAR patří například headset, pro který tak mohou potenciální vývojáři daystAR vytvářet aplikace pro celou řadu průmyslových odvětví.

Zajímavá je i podpora funkcí, jako je cloudové rozpoznávání objektů, vzdálená asistence či správce 3D obsahu. To všechno dohromady umožní v průmyslu využívat rozšířenou realitu například pro konstrukční návrhy, aplikování prvků na skutečné objekty při současné spolupráci s jinými kolegy.

12a_daystAR.jpg

Lenovo chce být předním dodavatelem chytrých technologií a vyvíjí tak i VR a AR headsety pro běžné zákazníky. Primárně do vzdělávacího sektoru jsou určeny čistě VR headsety Mirage Solo, které se na rozdíl od Mirage Camera obejdou nejen bez mobilního telefonu, ale také zcela bez kabelů a počítače. Lenovo demonstrovalo jejich přínos na 360° fotce vnitřního prostředí mezinárodní vesmírné stanice ISS, kde učitel žákům prohlížejícím si jej ukazuje a vysvětluje činnost jednotlivých prvků.

Zatím čistě k zábavním účelům slouží AR headset Mirage AR. V modifikaci s příznačným názvem Star Wars: Jedi Challenges k němu dostanete ovladač světelného meče a svítící senzor polohy, který položíte na podlahu. Poté se můžete pustit do soubojů inspirovaných filmem Start Wars: Poslední Jedi. Pro headset Mirage AR už existuje na 17 her a Lenovo spolupracuje se společnostmi Disney a Google, aby pro něj byl dostatek atraktivního obsahu.

Automatický obchod, elektrická auta...

Lenovo hodně investuje a zaměřuje se na umělou inteligenci. Dnešní umělá inteligence je samozřejmě na míle vzdálená představě sci-fi filmů, že se bude chovat jako člověk, že bude samostatně myslet. Lze ji však využívat pro inteligentní vyhledávání a překlady, rozpoznávání objektů (například při focení chytrým telefonem), nebo třeba pro dopočítávání pixelů ve fotografiích a videu.

Ale skutečnou výzvou dneška je kombinace strukturovaných a nestrukturovaných dat či aplikací a multimédií. Proto se Lenovo podle Feiyu Xu, vedoucí výzkumné AI laboratoře, soustřeďuje na umělou inteligenci, která zefektivní procesy ve třech základních oblastech – u produktů, procesů a u propagace.

Lenovo například ve spolupráci s oddělením pro dodávání náhradních dílů vyvinulo inteligentní platformu pro dodavatelský řetězec s podporou umělé inteligence. Největším problémem dodavatelského řetězce byly nepřesné prognózy budoucí poptávky, nedostatečné pohotovostní plány i plánování náhradních dílů. Nová platforma snížila úroveň lidského zásahu a při rozhodování zvýšila podíl strojní inteligence, která využívá pokročilé algoritmy pro strojové učení.

16a_Store.JPG

Jako reálnou snadno aplikovatelnou demonstraci umělé inteligence Lenovo ve svém kampusu vytvořilo obchod, který se zcela obejde bez obsluhy. Do v Číně populární aplikace WeChat vytvořilo miniaplikaci, pomocí které se zaregistrujete, vyfotíte obličej a následně přijdete před obchod, který vás rozpozná a pustí dovnitř.

Na každém zboží je RFID čip, který je po zaplacení u východu opět aplikací WeChat odregistrován a následně se vám otevřou dveře ven. Pokud byste se pokusili projít bez placení, spustí se alarm a závora vás nepustí ven, protože i u ní je kamera rozpoznávající váš obličej.

Kromě vlastních řešení investuje Lenovo také do nadějných malých firem, startupů ale i větších společností využívajících inovativní technologie. Vyhradilo si pro to 500 milionů dolarů a zaměřuje se především na projekty v raných fázích, až na jednu výjimku – čínskou automobilku NIO vyrábějící elektromobily.

17a_NIO_ES8.jpg

Tu proslavil elektrický sporťák NIO EP9, ovšem od června 2018 reálně prodává i sedmimístné SUV NIO ES8 s dojezdem až 500 km a poloviční cenou oproti Tesle Model X. Navíc na rozdíl od Tesly umožňuje na speciálních stanicích vyměnit baterii, a to za pouhé tři minuty.

Jak se testuje nová elektronika

V centrále společnosti Lenovo jsme také měli příležitost navštívit testovací laboratoře, kde probíhají vlastní testy každého produktu, který chystá Lenovo uvést na trh. Nebyli jsme puštěni do všech, ale i z těch, které jsme navštívili, si můžete udělat obrázek o skutečně komplexním testování.

Test vibrací je využíván pro vyhodnocení úrovně vibrací jak samotných pevných disků, tak povrchu skříní. Test nerovnováhy pevného disku napomáhá k řízení úrovně zdroje vibrací v počítačové sestavě. Test vibrací skříně je využíván k měření úrovně vibrací na povrchu skříně při dotyku rukou. Pomáhá nastavit tolerance rozměrů a efekt izolace mezi pevným diskem a počítačem.

23_Polokoule.jpg

Všechna měření týkající se zvuku a hlučnosti se provádí v odhlučněných místnostech vybavených na všech stěnách jemně perforovanými jehlany zabraňujícími odrážení zvuku, a tedy tvorbám ozvěn.

Test kvality zvuku je využíván k vyhodnocení parametrů psychoakustiky, jako je hlasitost, drsnost, ostrost, kolísavost, úroveň zvýraznění atd. Pro simulaci chování na skutečné hlavě a získání více psychologických sluchových parametrů je využívána umělá hlava a analyzátor Artemis.

Test elektronického hluku je využíván pro vyhodnocení vysokofrekvenčních úrovní hluku, které jsou vyzařovány ze základní desky, počítačového zdroje, konvertoru/invertoru atd. Hlučnost musí být snímána ze všech čtyř směrů pro simulaci jejího vnímání uživatelem z různých poloh.

Pro měření úrovní akustického tlaku slouží 10 nebo 20 mikrofonů uspořádaných do polokoule. Z jimi nasnímaných hodnot lze vypočítat akustický tlak generovaný měřeným zařízením. Test úrovně akustického tlaku je využíván pro zjištění toho, kolik vyzařovaného hluku pochází ze zdroje hluku. Akustický výkon je nezávislý na svém okolním prostředí.

Test úrovně akustického tlaku je využíván pro vyhodnocení úrovně hluku při specifických pozicích. Akustický tlak závisí na jmenovitém výkonu zdroje a vzdálenosti mezi zdrojem a měřicím bodem. Pro simulaci tohoto scénáře je využívána jedna pozice měřeného zařízení a čtyři měnitelné měřicí pozice s mikrofony.

24a_EMC.JPG

Aby bylo zajištěno, že nebude produkt ovlivňovat jiný objekt včetně sebe samotného a že odolá působení ostatních zařízení, je zapotřebí celá řada testů elektromagnetické kompatibility.

Jde například o test vyzařovaných emisí, rychlého elektrického přechodu/imunity vůči rázu, test frekvenční odolnosti magnetického pole, test odolnosti proti magnetickému poli elektrického pole, test odolnosti proti elektrostatickému výboji, zkouška harmonického proudu, kolísání napětí a test blikání, odolnost vůči rušivým poruchám indukovaným rádiovými frekvenčními poli, zkouška odolnosti proti přepětí, test poklesu napětí, jeho krátkého přerušení a zkouška odolnosti proti kolísání napětí.

25a_Heat.JPG

V laboratoři zaměřené na riziko úrazu elektrickým proudem, riziko požáru či riziko přetížení zdroje jsou prováděny nejrůznější testy a měření, jako je test vstupního proudu, měření limitů napájecího zdroje, test ochrany uzemnění, test stability, testy mechanické odolnosti, testy zahřívání, testy elektrické odolnosti, testy abnormálního chodu a při závadách a další. Slouží k tomu různá zařízení, například komora, která simuluje hraniční prostředí, které musí počítač dlouhodobě vydržet – teplota 60 °C při vlhkosti 50 %.

Cestu redaktora do sídla Lenova hradila společnost Lenovo.

Diskuze (8) Další článek: Přelom roku splnil Microsoftu přání: Windows 10 už se konečně používají více než Windows 7

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,