Jako v peřině: 16 brašen pro notebooky (test)

Vyzkoušeli jsme, srovnali a ohodnotili šestnáct brašen pro notebooky všech velikostí i tvarů. Které jsou nejlepší?

Brašna na notebook nepředstavuje jednoúčelové zařízení, neslouží pouze k ochraně a přenosu notebooku, ale nabízí i prostor pro další běžnou výbavu. Jde tak spíš o lépe vybavenou aktovku, jež obsahuje chráněnou část s polstrováním, určenou právě pro notebook.

V aktuálním testu jsme se zaměřili na brašny přes rameno v různých tvarech a podobách. Sešli se nám různé přístupy ke konstrukci i designu, představujeme vám tak ucelený soubor sportovních, manažerských i univerzálních brašen všech velikostí i tvarů. Celkové hodnocení reprezentuje průměr jednotlivých známek ze čtyř hodnocených kategorií, pokud však lpíte na některé konkrétní vlastnosti, vybírejte raději podle ní.

[x$$$]


Přední kapsy s rychlým přístupem jsou nejlepším místem pro uložení
mobilů. Dbejte však na jejich zabezpečení proti nenechavcům

Nylon nebo kůže?

Běžné brašny připomínají tvarově i způsobem použití kufřík s odnímatelným ramenním popruhem. Druhou dostupnou variantou jsou tzv. messenger bag. Tyto brašny mají ramenní popruh připevněný napevno a při radikálním zkrácení je lze často používat téměř jako batoh i na kole. Většina současných modelů reprezentuje kompromis mezi těmito přístupy, protože mají jak úchop pro nošení v ruce, tak plnohodnotný popruh přes rameno.


Pevné kovové uchycení ramenního popruhu vzbuzuje mnohem větší důvěru než jakékoli plastové řešení

Notebookovou brašnu si můžete vybírat dle mnoha kritérií a parametrů. Lze klást důraz na objem a volné místo pro další předměty nebo prvotřídní ochranu cenného notebooku. V neposlední řadě přichází na řadu i vzhled a samozřejmě kvalita provedení a použitých materiálů. Vždy je ale nutné počítat s tím, že za vysokou užitnou hodnotu a kvalitu si prostě připlatíte.

Výrobním materiálem většiny modelů jsou různé druhy nylonu, který se pro tento účel dobře hodí. V případě použití dostatečně kvalitní varianty má spolehlivou pevnost a v kombinaci s výstelkou ochrání výbavu uvnitř. Občas se u exkluzivních modelů můžete setkat s kůží, která ale není praktičtější, jen efektnější.

Pohodlí nadevše

Často opomíjenou součást výbavy představuje ramenní pás. Bohužel bývá často úzký nedostatečné polstrovaný a delší nošení takové tašky pak není nic příjemného. Pro objemnější brašny doporučujeme bohaté odpružení, které by mělo být nejlépe posuvné po celé délce pásu.


Zajímavým zlepšovákem brašny Case Logic je možnost rozšíření
obsahu pomocí jednoduchého povolení zipu. U jiných modelů a výrobců
naopak budete trpět omezeným prostorem

Při častějším cestování se hodí i možnost uzamknutí oddělení s notebookem a také rozměry vaší brašny by v případě použití letecké přepravy neměly přesáhnout přibližně 120 cm v součtu všech velikostí. S příliš velkou brašnou vás na palubu nemusí pustit a nechat cestovat notebook jako běžné zavazadlo rozhodně nemůžeme doporučit. U cestovatelů jsou nejvíce oblíbené brašny na kolečkách, které najdete v nabídce většiny zde testovaných výrobců.


Možnost uzamknout zip uzavírající oddělení pro notebook se hodí v případě častějšího cestování

Praktickou součástí některých testovaných brašen může být tzv. day pack neboli odnímatelný ochranný obal na notebook. V případě brašen to znamená, že chráněnou část pro notebook lze z brašny vyjmout a používat i samostatně. Můžete tak například nechat brašnu v autě nebo využít ochranný obal při umístění notebooku do běžného batohu.


Pokud nechcete specializovanou brašnu, může se vám hodit
například jednoduchý a praktický obal z neoprenu.
Najdete jej v nabídce mnoha zúčastněných značek

A co batohy?

Nechceme se pouštět do polemik, zda je lepší batoh nebo brašna, a zároveň tyto dvě zcela odlišné kategorie spojovat. Proto tentokrát testujeme výhradně brašny. Testu batohů se ale také dočkáte v průběhu léta před začátkem školního roku, protože nejčastějšími uživateli batohů na notebooky jsou právě studenti.

Zvláštní kategorií jsou i kombinované brašny nebo batohy, které pojmou nejen notebook a příslušenství, ale navíc i celou výbavu digitální zrcadlovky. Jsou velmi oblíbené nejen u reportérů, ale i aktivních fotografů. Počítejte ale s větší hmotností i cenou takového specializovaného obalu.

Kolektivní práce

Testování jsme tentokrát pojali netradičně a polovinu ze zúčastněných brašen jsme rozdali mezi kolegy a kolegyně v rámci naší firmy. Všichni jsou uživateli notebooků a brašny používali v „ostrém“ provozu minimálně jeden týden. Jejich postřehy jsou uvedené v textu, hodnocení však bylo upraveno a sjednoceno vzhledem k celkovému srovnání zúčastněných produktů.

Hodnocení ochrany vypovídá o tom, jak dobře je notebook zabezpečen proti běžným nástrahám nošení po městě a i případným drobným karambolům. Ergonomie vyhodnocuje pohodlí běžného nošení a manipulace. Pod prostorností si představte kapacitu brašny pro další předměty kromě notebooku, položka Funkce zastřešuje například počet kapes a dalších praktických vychytávek, kterými výrobci své produkty vylepšují.

Na fotografiích můžete nalézt všechny podstatné detaily testovaných brašen, včetně modelového obsazení 15,4" notebookem (HP Pavillion), adaptéru a dalších drobností a časopisů. Vzhledem k velké různorodosti testovaných modelů a subjektivním potřebám každého uživatele nelze vítěze testu jednoznačně určit, i tak vám budou spousta fotografií a naše zkušenosti užitečným vodítkem při rozhodování.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,