Software

Jako od Shakespeara. Přehled programů, které s angličtinou pomohou i vám

Trpíte u každého delšího e-mailu, který musíte napsat v angličtině? Nebo dokonce sepisujete delší anglické reporty v práci? Pak se vám bude hodit náš výběr několika nástrojů, které psaný anglický text výrazně vylepší.

Angličtina v naší digitální době stále posiluje, nadnárodní korporáty zbouraly hranice států už dávno, a tak se angličtina může stát hlavním pracovním jazykem pro nejednoho Čecha. Kvalitní psaný text ale nevyužijete jen v zaměstnání, a tak nástroje, které vaši angličtinu posunou na vyšší úroveň, přijdou vhod vždycky. Pomohou i v případech, kdy svou angličtinu nepovažujete za dostatečnou.

Překladače nestačí

Mezi šestici vybraných nástrojů jsme sice zařadili i jeden překladač, nejde ale o známý Google Translate. V Německu byl totiž po několikaletém vývoji dokončen projekt DeepL, který těží ze strojového učení a posunul automatické překlady daleko před Google i Microsoft. Může se tak stát základním nástrojem, jak zkontrolovat svůj anglicky psaný text.

Překladač ale samozřejmě stačit nebude – ten vás neupozorní na nevhodnou stylistiku, sloh nebo třeba opakující se slova. Pro tyhle účely vzniklo několik specializovaných nástrojů, které mají za úkol nejen pravopisnou a gramatickou kontrolu textu, ale také zvýšení jeho čtivosti. I ti, kteří mají angličtinu na výborné úrovni, jen stěží dosáhnou na slovní zásobu rodilých mluvčích a ani styl ve složitějších textových žánrech nemusí mít vždy ideální.

Aplikace, jako je Grammarly nebo Ginger, proto analyzují kompletní text a velmi rychle vyhodnotí možnosti pro zlepšení. Na některých místech mohou použít synonyma, někde doporučí zkrácení věty do stručnější varianty.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Váš názor Další článek: ProtonMail předal policii IP adresu jednoho aktivisty. Teď musí „aféru“ vyžehlit

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,