Jaké jsou v reálu nové Chromebooky 2 od Samsungu

Druhá generace Chromebooků od Samsungu přichází ve dvou velikostech a s osmijádrovými procesory. A rozhodně nepatří mezi nezajímavé.

Samsung před měsícem představil dva nové Chromebooky. Ačkoli se u nás oficiálně neprodávají, jsou to zajíamavé stroje, ať už kvůli systému, nebo nízké ceně. Oproti nejlevnějším chromebookům jsou sice novinky Samsungu trochu dražší, na druhou stranu dávaly tušit, že mezi chromebooky vnesou trochu lepší materiály a kvalitnější displeje. Jak je to v reálu, to jsem si mohl nedávno krátce vyzkoušet. Stojí za zvážení pořízení ze zahraničí či neoficiální distribuce?

Samsung v případě svých nových Chromebooků použil poměrně neobvyklý materiál pro zadní stranu víka displeje. Jedná se o imitujíci kůže, a to nejen vzhledem. Toto však neplatí pro oba modely - zatímco pohledem vypadají víka obou modelů velmi podobně, po prvním doteku však poznáte rozdíl. Zatímco na menším 11,6" modelu je materiál měkký a kůži připomíná i po hmatu, na větším 13,3" jde o klasický tvrdý plast.

747059537  118004742 
Menší a větší model na oficiálních fotkách

Příjemné překvapení

Rozdílný je i displej u obou modelů. U menšího použil výrobce obvyklé rozlišení vzhledem k použité úhlopříčce a tudíž nepatří mezi nejjemnější. Zkrátka rozlišení 1 366 × 768 bodů na úhlopříčce 11,6 palce není už dnes žádná velká paráda. To displej většího modelu je zcela jiný – plné HD rozlišení na třinácti palcích již poskytuje jemné zobrazení a osobně na mě působil jako optimální. Větší model se může pochlubit také o něco lepšími pozorovacími uhly.

Samsung Chromebook  01.JPG Samsung Chromebook  04.JPG Samsung Chromebook  12.JPG 
Samsung Chromebook  05.JPG Samsung Chromebook  07.JPG 
Menší 11,6" model bude levnější, tomu odpovídá i standardní displej. Jinak je to ale solidně zpracovaný, malý a docela tenký notebook

Oba stroje jsou příjemně tenké. Pokud vedle nich položíme v poslední době hodně populární Chromebook od Aceru, model C720, bude vedle něj vypadat tlustě a neohrabaně. Vzhled se Samsungu zkrátka u obou modelů povedl. Dobré dojmy dělá také klávesnice a touchpad, a to především na větším modelu.

Zajímavé jsou zkušenosti s rychlostí a odezvou notebooků. V javascriptovém benchmarku Octane sice dosahovaly Chromebooky 2 průměrně o třicet procent nižší výkon než zmíněný Acer C720 postavený na platformě Intelu, musíme si ale uvědomit, že zmíněný benchmark dokáže změřit pouze výkon na jednom jádru procesoru.

Samsung Chromebook  03.JPG Samsung Chromebook  02.JPG Samsung Chromebook  13.JPG 
Samsung Chromebook  06.JPG Samsung Chromebook  14.JPG 
Větší 13,3" model nabídne díky většímu prostoru pohodlnější klávesnici a touchpad. Největším lákadlem je ale pořádný Full HD displej. Uvnitř pracuje osmijádrový ARM, Octane benchmark na posledním obrázku naměřil výkon jednoho jádra.

A zatímco procesor v Aceru je dvoujádrový, ARM v Chromeboocích je osmijádrový a podle sdělení Samsungu nedochází k přepínání jader po čtveřicích, ale je schopen využít všech osm jader najednou. A vzhledem k tomu, že operační systém Chrome OS spouští jednotlivé záložky a doplňky v samostatných procesech je práce s notebookem i přes nižší benchmarkové výkony velmi svižná a při velké zátěži (práci s více záložkami obsahujícími náročné webové aplikace) se zadýchá později, než Acer C720.

S dostatkem paměti

Čtyři gigabajty operační paměti jsou chvályhodné a dávají novým Samsungům náskok oproti početnější chromebookové konkurenci s poloviční náloží. Abychom ale byli spravedliví, musíme dodat, že oproti nim budou Chromebooky 2 o něco dražší.

Samsung Chromebook  11.JPG Samsung Chromebook  08.JPG 
Samsung Chromebook  09.JPG Samsung Chromebook  10.JPG 
Jakoby byly obšité kůží. Možná je to trochu kýč, ale působí to v reálu vážně velmi dobře. 

Ná test výdrže nebyl při krátkém seznámení čas, nicméně uváděná hodnota osmi hodin u menšího a osm a půl hodiny u většího modelu nepůsobí nereálně.

Sympatická je možnost rozšíření úložné kapacity prostřednictvím karet micro SD. Sice tím přijdete o možnost přímé práce s fotkami z většiny digitálních fotoaparátů (budete si muset vypomoci externí čtečkou paměťových karet, případně použitím přímo microSD karty ve foťáku prostřednictvím jednoduché redukce pro SD), nicméně na rozdíl od klasických karet nikde nic vyčnívá z boku notebooku a můžete v něm kartu nechat i trvale. 

Novinky budou každým dnem k dispozici na americkém trhu, poté se různými cestami rozšíří i dále. Našinec je může získat nejvýhodněji osobním dovozem při cestě do USA, nebo může využít zásilkových služeb. Menší model vyjde pro přepočtu a zdanění přibližně na osm tisíc korun, větší na deset. Pokud zvažujete koupi Chromebooku, investice do většího modelu stojí za úvahu. Skvěle se ovládá, je perfektně zpracovaný a přinejmenším displej za příplatek stojí. 

Diskuze (19) Další článek: Kim Dotcom má problém. Čelí novým žalobám MPAA a RIAA

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,