Jaké jsou skutečné rychlosti bezdrátů?

Server DSL.cz už více než rok a půl monitoruje rychlosti ADSL v naší republice. O něco později si ve svých studiích začal všímat i rychlostí kabelového internetu. Pozornost věnuje také připojení prostřednictvím technologie CDMA.

Související odkazy

Slovník
ADSL
online
ping
server
Wi-Fi

V pravidelných měsíčních intervalech tak máme možnost sledovat, jaké jsou skutečně dosahované rychlosti u jednotlivých tarifů a jak moc se tato čísla liší od operátory deklarovaných rychlostí. Stejně dlouho monitoruje server Internet pro všechny počty ADSL přípojek u nás i ve světě a penetraci DSL i kabelového internetu.

Stížnosti opomíjených uživatelů

Celkem oprávněně se pod každým článkem o rychlostech ADSL nebo o počtech jeho uživatelů hlasitě ozývají uživatelé bezdrátů (zejména v bezlicenčním pásmu). Stěžují si, že jsou ve všech studiích tak nějak opomíjeni. Přitom podle některých odhadů je počet uživatelů bezdrátů dokonce vyšší než počet uživatelů ADSL.

Navíc připojení „Wi-Fi“ je často označováno za „nouzové a nekvalitní řešení“. Bez toho, aby někdo důvěryhodně podložil fakty, že rychlosti a kvalita většiny bezdrátových přípojek skutečně neobstojí ve srovnání s jinými druhy připojení.

Podle serveru DSL dosahovaly průměrné rychlosti u nejlevnějšího tarifu ADSL (studie za červen 2005) asi 92 kb/s. To činí přibližně 72 % z deklarované rychlosti 128/64 kb/s (průměr všech uskutečněných měření). U tarifu s deklarovanou rychlostí 256/64 kb/s pak průměr skutečně dosahovaných rychlostí činil 174 kb/s (tedy 68 % z deklarované rychlosti).

Telecom zatím mlčí

Český Telecom tvrdošíjně odmítá zveřejnit údaje o tom, kolik uživatelů využívá jednotlivé varianty rychlostí. Máme ale oprávněný důvod se domnívat, že nejvíce přípojek bylo realizováno právě na těchto nižších rychlostech. (Podle neoficiálních informací byla polovina prodaných přípojek od Českého Telecomu za uplynulý měsíc právě s nejnižší rychlostí 128/64 kb/s.)

Podobné rychlosti za nižší cenu (u bezdrátů není nutné platit za hlasový tarif) však nabízí také většina lokálních bezdrátových operátorů. Právem se tedy jejich uživatelé až dosud dotazovali, proč podobné studie neexistují i pro tento druh připojení.

Jak na to?

Většina čtenářů tohoto serveru si již alespoň jednou měřila rychlost svého připojení právě na serveru DSL.cz. Zdaleka ne každý však naměřený výsledek odeslal k dalšímu zpracování. Mnoho uživatelů odradila právě skutečnost, že v možnostech formuláře nenašli svého oblíbeného poskytovatele. Také absence pravidelných rychlostních studií bezdrátového připojení nijak nemotivovala odesílat naměřené hodnoty.

To je teď už minulostí. Pokud tedy chcete, aby v blízké budoucnosti bylo možné zodpovědně porovnat skutečné rychlosti ADSL, kabelového i bezdrátového připojení, měřte si pravidelně svou rychlost. Stačí na stránkách serveru DSL.cz kliknout na odkaz Speedmeter (nebo na velký banner s vyobrazením měřáčku) a vyčkat na výsledek měření.

Speedmeter nově změří nejen vaši aktuální rychlost, ale také rychlost odezvy (PING). To je důležité zejména pro hráče on-line her, ale například také pro IP telefonii. Potom už stačí pouze v roletkách vybrat typ připojení, svého poskytovatele a výsledek odeslat. Pro názornost jsem si dovolil nabídnout screenshot mého vlastního připojení.

Jak máte možnost vidět, po třech letech provozu serveru Internet pro všechny jsem se teprve nedávno dopracoval na spodní hranici oficiálně uznávané za vysokorychlostní připojení. Smutné je, že takovou linku mi nebyl schopen po celou tu dobu přivést žádný z velkých poskytovatelů internetu a vše vyřešil až příchod lokálního providera SušiceWiFiLan do obce Žichovice (cca 750 obyvatel).

Pokud si chcete změřit rychlost i někde jinde než na populárním měřáčku serveru DSL.cz, máte možnost vyzkoušet také nový SpeedTest na serveru Živě.cz. Tento test rovněž nabízí možnost výběru různých druhů připojení od několika nejznámějších poskytovatelů, a navíc umožňuje okamžité porovnání průměrných rychlostí až pěti poskytovatelů najednou. Bezdrátoví poskytovatelé internetu se v seznamu měření na Živě.cz objeví v průběhu srpna.

Autor Miloslav Sova je iniciátorem Výzvy k rozšíření Internetu v ČR a zakladatelem občanského sdružení Internet pro všechny

Diskuze (39) Další článek: Získá Microsoft patent na smajlíky?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,