Jaká je budoucnost eCity

ECity v současné době začalo rozesílat letáky s informacemi o své další podobě. Jeden z našich čtenářů si zjistil na infolince další informace a tady jsou.
Tomáš Kapler: Každý, kdo se zaregistruje v novém eCity, dostane opravdický účet v Expandia Bance, a to ZDARMA. Stávající eCiťáci k němu dostanou taktéž ZDARMA mezinárodní kartu Maestro (je velmi hezká, na jejím pozadí je ten klasický pohled na eCity s ohromným obloukem). Nepůjde ale o standardní Osobní účet známý z Expandie, bude malinko odlišný.

Předně bude jak jsem již podotkl jeho vedení a založení zdarma. Na druhou stranu nedostanete elektronický klíč (tzv. eKalkulačku). Bezpečnost bude zaručena systémově - každý dostane heslo, pomocí kterého bude dělat své obchody. Navíc je tu tzv. eKreditiv. O co jde nejlépe vyjádří citát z výše uvedeného direct mailu: Komfort a bezpečnost vašich prostředků na účtu, jež jsou zajištěny jedinečným finančním produktem, eKreditivem. Peníze za objednané zboží či službu "podrží" eKreditiv na vašem účtu do té doby, dokud zboží či službu neobdržíte. Samozřejmostí je 48hodinová dodací lhůta a 3denní lhůta na prověření, zda zboží či služba je v pořádku a vyhovuje vašim požadavkům. Teprve poté eKreditiv uvolní platbu směrem k prodejci.

Co to tedy znamená - u prodejce (viz. dále) si vyberete zboží, kliknete na tlačítko zaplatit, zase vás to přenese do Expandie, kde zadáte své číslo a heslo, které jste obdrželi při založení účtu. Potvrdíte a od té doby jsou peníze na vašem účtě blokovány (to je ten tzv. eKreditiv) a prodejci je odesláno potvrzení + vaše adresa na kterou má zboží doručit (uvedete při založení účtu). Když nemáte peníze, objednávka není učiněna, to je stejné jako u klasického osobního účtu.

Do dvou dnů pak dostanete vybrané zboží a další tři dny máte na to, abyste se rozhodli, jestli vám zboží vyhovuje (tj. jestli je triko dostatečně velké, jestli není CD poškrábané atd.) a až pak jsou peníze z účtu uvolněny a poslány prodejci. Tohle bude asi největší zádrhel - Expandia se tak musela pečlivěji dohodnout s prodejci, neboť zde hrozí podvody typu koupě CD, rychlé přepálení, vrácení (v případě sporu jsou peníze blokovány dokud není spor vyřešen). Z tohoto popisu je také celkem jasná ochrana před zneužitím účtu - předně bude zboží docházet pouze na adresu uvedenou při založení účtu a nehrozí tak, že by vám někdo ukrad heslo a poslal si pizzu domů. A když nebudete souhlasit s tím, co vám přišlo, tak to prostě a jednoduše vrátíte.

Jsou tu ale díky tomu také nevýhody - když jsme u té pizzy - nemůžete si ji poslat ke kamarádovi. Druhá nevýhoda - seznam firem, které nabízejí nákupy přes standardní účet Expandie nebude shodný se seznamem firem nabízející nákupy přes eCity účet. Některým firmám se tento způsob jistě nebude líbit a tak jej nenabídnou, na druhé straně bude spousta firem, které půjdou předně do eCity účtu (na letáku jsou Reebok, Nike, Fila, Umbro, Puma, Campingaz, Fischer, Hannah, Bonton, Albatros, Supraphon, Sony Music, Knižní klub, Svět hudby a videa, Centrum českého videa, Ekonom, HN, MFDNES, DHL, Konica, Minolta, Toshiba, Nikon, Sony, Davidoff, Old Spice, Swatch, Chicco, NorthCape, Coleman, Stival, Body Basics a Langmaster, což jsou sice všechno velmi známé firmy, ale přes Internet zatím neprodává snad ani jedna).

A teď k těm podstatnějším omezením: Nebude zde vedení účtu v jiných měnách, termínované vklady, ovládání přes sim toolkit (asi) a nejpodstatnější: nebude možné převádět peníze na jiné účty. Teda ono to půjde, ale pouze na 5 předem definovaných (např. manželka, milenka, termínovaný účet, telefon, domácí). Nevím, jak to bude s cenami za služby (vklady, výběry, ...), zítra si jdu tento účet založit, takže vám dám hned vědět.

A výhody: předně to bude ZDARMA, dále je zde uveden Internet zdarma přes IOL, všechny firmy také jistě nabídnou nějaké slevy pro nákupy přes Internet, no a abych nezapomněl - je to ZDARMA.

Expandia zcela evidentně útočí na masy nejširší a perspektivní - mladé lidi, kteří umí pracovat s Internetem (tj. demograficky většinou muži a většinou min. středoškolské vzdělání) a buduje si tak základnu lidí, kterým někdy uvedené možnosti přestanou stačit a přejdou na klasický osobní účet. Myslím, že je to velmi dobrý tah, navíc naplánovaný na Invex (kde si bude každý moci založit účet) a předpovídám mu tedy budoucnost. Jsou na něj nalepené i nějaké soutěže ala eCity (Business, Monopoly a Dostihy). Více informací se můžete dočíst na www.eman.cz, nebo na infolince eCity (ZDARMA) 0800/110120

Diskuze (3) Další článek: Obohaťte si příkazovou řádku Dosu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,