Jaká česká rádia jsou nejposlouchanější po internetu?

Na auditování čtenosti zpravodajských serverů jsme už dlouho zvyklí, nyní se ale spouští i audit internetových rádií.

Internetová rádia se řadí do dvou základních kategorií, jedny jsou čistě internetové projekty, řešené například přes technologii ShoutCast, kdy je pouštěn naprogramovaný sled písniček. Druhou kategorií jsou internetové kopie reálného vysílání z etéru, kdy můžete poslouchat na svém počítači téměř ve stejném čase to, co lidé u svých tradičních přijímačů.

První varianta je oblíbená zejména díky široké nabídce žánrů, můžete si vybrat skutečně ten pravý kanál podle své nálady a mít jistotu, že vám trvale sedne do noty. Ta druhá varianta je pak velmi oblíbená, pokud je daná stanice vaše oblíbená, chcete třeba poslouchat zprávy, ale nejste zrovna v dosahu pozemního signálu (třeba na druhé straně planety), nebo prostě nemáte zrovna po ruce rádio.

Na serveru live.atlas.cz, stále významnějším mediálním českém serveru se postupně sdružuje nejen prezentace videopřenosů z různých konferencí, ale také internetové podoby tradičních českých rádií. V současné době jich je 31 a další velmi rychle přibývají. Přímo na titulní straně serveru live.atlas.cz je živá statistika aktuální poslechovosti rádií, jedná se ale jen o neauditovanou okamžitou statistiku, která nemusí přesně vypovídat o skutečné úrovni v průběhu delšího období.

Proto nyní iAudit, který má tradici v monitoringu internetových projektů, spouští audit i internetových rádií. Zatím se to týká rádií na live.atlas.cz, rozšíření by ale nemělo být problémem. I tak je ale výběr rádií na live.atlas.cz dostatečně reprezentativní a chybí tam jen málo stanic. Současný žebříček vypadá takto:

Nejlepších 15 auditovaných rádií

Poslechovost včera – UV/den

1. Evropa 2 1712
2. Český Rozhlas 1 1008
3. Beat 548
4. Radio 1 403
5. Frekvence1 392
6. Český Rozhlas 3 352
7. Country Radio 344
8. Kiss98fm 339
9. Kiss Hády 339
10. Bonton Radio DeeJay 317
11. Český Rozhlas 2 170
12. Blaník 172
13. Krokodýl 132
14. City 110
15. Český Rozhlas Plzeň 98

 

Diskuze (36) Další článek: Microsoft ČR a SR zvýšil tržby o 19 %

Témata článku: , , , , , , , ,