Windows | Operační systémy

Jak zrychlit PC: zaměřte se na 6 oblastí, které nejvíc ovlivní zrychlení počítače

  • Když rychlost počítače přestane stačit, přichází na řadu ladění systému
  • Poradíme, na jaké vlastnosti se zaměřit a kde je nastavit
  • Vybrali jsme i nouzové experimenty pro nejpomalejší stroje

Zrychlujeme start počítače

Ještě než se dostaneme k optimalizaci samotného chodu systému, nesmíme zapomenout na jeho start. Ten sice většinou provádíme jen jednou denně, nicméně zdlouhavé spouštění umí pěkně naštvat. A to především v případě, kdy se již dostaneme na systémovou plochu, ale na pozadí ještě běží úkony, které použití na desítky sekund znemožní.

K rychlému startu přispěje i vhodné nastavení systému BIOS/UEFI, kde lze ovlivnit pořadí bootu, tedy zavedení systému z konkrétního média. V každém případě chceme, aby disk, z něhož má být systém načten, měl nejvyšší prioritu. BIOS před tím nemusí kontrolovat optickou mechaniku, flashku nebo se snažit systém načíst ze sítě. U většiny strojů tak stačí stisknout na zaváděcí POST obrazovce klávesu Del a ve správné nabídce (většinou Boot Settings či Hard Disk Boot Priority) na první místo přesunout systémový disk.

MSI Z87I BIOS 18 - Boot Config.png
Nastavení priorit zavádění systému v UEFI na desce MSI

O nejvýraznější zrychlení startu Windows se však postará čistka programů, které jsou spouštěny ihned po naběhnutí systému. Měly by zde být pouze ty aplikace, které k chodu bezpodmínečně potřebujete – ovládací aplikace hardwaru, správce hesel nebo synchronizační aplikace. Rozhodně je zbytečné, aby byl po startu systému spuštěn herní klient Steam, komponenty k hudebním přehrávačům nebo různé aktualizační služby třetích stran (typicky Adobe nebo Google). Aktualizace jsou i bez nich kontrolovány při spuštění samotných aplikací.

Stiskněte proto klávesovou zkratku Ctrl + Shift + Esc a ve Správci úloh otevřete záložku Po spuštění. Aplikacím, které nejsou třeba, jednoduše zakažte spuštění. Zaměřte se především na ty, kde najdete v posledním sloupci vysoký dopad při spuštění.

obrázek 1.png
Správa aplikací, které jsou spouštěny ihned po startu systému

V případě, že chcete ještě lepší kontrolu nad tím, co vše je automaticky spouštěno, pak můžeme doporučit aplikaci Autoruns. Tady objevíte i všechny systémové služby, načítané ovladače nebo plánované úlohy. Tady už je ale třeba obezřetnost a vyvarovat se bezhlavému zakazování načítaných komponent bez znalosti jejich činnosti.

obrázek 6.png
Kompletní správa automaticky spouštěných komponent v aplikaci Autoruns
Diskuze (72) Další článek: Krize na Korejském poloostrově: Jižní Korea vyvíjí blackoutové bomby

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,