Facebook | Sociální sítě | Web | Soukromí

Jak zrušit Facebook: Když chcete smazat účet, nestačí ho jen deaktivovat

  • Z Facebooku můžete zmizet dvěma způsoby. Buď dočasně, nebo natrvalo
  • Nashromážděná data si můžete stáhnout
  • Když účet smažete, nemůžete si už založit nový

Když chcete odstranit svůj účet z Facebooku, máte dvě možnosti, jak to udělat: buď použijete tzv. deaktivaci, nebo účet úplně odstraníte. V prvním případě ze sítě zmizíte, ale můžete se na ni se svým účtem kdykoli vrátit. Ve druhém případě se účet smaže a nebudete moci založit stejný účet znovu.

Jak deaktivovat účet na Facebooku

Deaktivaci účtu na Facebooku zajistíte velmi snadno. Stačí se přihlásit a přejít na stránku s nastavením účtu: facebook.com/settings. Tam v sekci Obecné přejděte na řádek Správa účtu a vpravo klikněte na odkaz Upravit. Rozbalí se nabídka funkcí a níže najdete odkaz Deaktivace účtu.

„Pokud svůj účet deaktivujete, vypnete si tím svůj profil a odeberete z většiny obsahu, který jste kdy na Facebooku sdíleli, svoje jméno i fotku. Některé informace o vás mohou ostatní stále vidět, třeba vaše jméno v seznamu přátel nebo vámi poslané zprávy,“ upozorňuje při deaktivaci přímo Facebook. A přesně tak to i funguje.

V následném kroku jste dotázáni, proč chcete deaktivaci provést. Po potvrzení dojde k deaktivaci účtu a na Facebooku už nebudete přímo dohledatelní. Ovšem pozor! Jakmile se na stránce Facebooku znovu přihlásíte, dojde opět k aktivaci vašeho účtu. Váš kompletní profil stále zůstává uložený na serverech Facebooku, jen není dočasně vidět.

Jak trvale odstranit účet na Facebooku

Pokud chcete z Facebooku zmizet natrvalo, využijte možnosti odstranění účtu. V takovém případě Facebook váš účet nejprve deaktivuje a poté započne proceduru odstranění dat. To trvá několik dní. Pokud se během té doby přihlásíte na stránku Facebooku, proces odstraňování se tím zastaví a účet bude znovu aktivován. Musíte vydržet, a to až 90 dní!

Právě 90 dní totiž může trvat odstranění vašich osobních dat ze všech záloh Facebooku. Facebook má ve svých datacentrech pochopitelně několikaúrovňové zálohy dat a odstranit veškeré vaše záznamy proto není úplně triviální. Některá data přitom odstraněna ani v tomto případě nebudou – typicky zprávy na messengeru. Ty jsou totiž zároveň archivovány na druhé straně komunikace a z právního hlediska logicky nemůžete někomu sáhnout do soukromé korespondence. Byť je vedena s vámi.

Než se pustíte do odstranění účtu, doporučujeme stáhnout si veškerá data, která jste na Facebook nahráli. Facebook k tomu nabízí jednoduchý nástroj a pokud byste měli pocit, že ve stažených souborech něco chybí, můžete o to Facebook požádat osobně.

Poté už můžete přistoupit k odstranění účtu. V nabídce je tato možnost velmi schovaná, použijte proto rovnou tento odkaz: facebook.com/help/delete_account. Poté musíte svou volbu ještě několikrát potvrdit, a to i znovuzadáním hesla a opsáním kontrolní captchy. Poté už započte proces odstraňování účtu.

Pokud účet odstraníte, nebudete si už moci se stejným přihlašovacím e-mailem založit nový.

Diskuze (11) Další článek: Chrome 66 prý zabije autoplay. V betaverzi nám to ale nefunguje

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,