Jak zrušit Facebook: Když chcete smazat účet, nestačí ho jen deaktivovat

  • Z Facebooku můžete zmizet dvěma způsoby. Buď dočasně, nebo natrvalo
  • Nashromážděná data si můžete stáhnout
  • Když účet smažete, nemůžete si už založit nový

Když chcete odstranit svůj účet z Facebooku, máte dvě možnosti, jak to udělat: buď použijete tzv. deaktivaci, nebo účet úplně odstraníte. V prvním případě ze sítě zmizíte, ale můžete se na ni se svým účtem kdykoli vrátit. Ve druhém případě se účet smaže a nebudete moci založit stejný účet znovu.

Jak deaktivovat účet na Facebooku

Deaktivaci účtu na Facebooku zajistíte velmi snadno. Stačí se přihlásit a přejít na stránku s nastavením účtu: facebook.com/settings. Tam v sekci Obecné přejděte na řádek Správa účtu a vpravo klikněte na odkaz Upravit. Rozbalí se nabídka funkcí a níže najdete odkaz Deaktivace účtu.

„Pokud svůj účet deaktivujete, vypnete si tím svůj profil a odeberete z většiny obsahu, který jste kdy na Facebooku sdíleli, svoje jméno i fotku. Některé informace o vás mohou ostatní stále vidět, třeba vaše jméno v seznamu přátel nebo vámi poslané zprávy,“ upozorňuje při deaktivaci přímo Facebook. A přesně tak to i funguje.

V následném kroku jste dotázáni, proč chcete deaktivaci provést. Po potvrzení dojde k deaktivaci účtu a na Facebooku už nebudete přímo dohledatelní. Ovšem pozor! Jakmile se na stránce Facebooku znovu přihlásíte, dojde opět k aktivaci vašeho účtu. Váš kompletní profil stále zůstává uložený na serverech Facebooku, jen není dočasně vidět.

Jak trvale odstranit účet na Facebooku

Pokud chcete z Facebooku zmizet natrvalo, využijte možnosti odstranění účtu. V takovém případě Facebook váš účet nejprve deaktivuje a poté započne proceduru odstranění dat. To trvá několik dní. Pokud se během té doby přihlásíte na stránku Facebooku, proces odstraňování se tím zastaví a účet bude znovu aktivován. Musíte vydržet, a to až 90 dní!

Právě 90 dní totiž může trvat odstranění vašich osobních dat ze všech záloh Facebooku. Facebook má ve svých datacentrech pochopitelně několikaúrovňové zálohy dat a odstranit veškeré vaše záznamy proto není úplně triviální. Některá data přitom odstraněna ani v tomto případě nebudou – typicky zprávy na messengeru. Ty jsou totiž zároveň archivovány na druhé straně komunikace a z právního hlediska logicky nemůžete někomu sáhnout do soukromé korespondence. Byť je vedena s vámi.

Než se pustíte do odstranění účtu, doporučujeme stáhnout si veškerá data, která jste na Facebook nahráli. Facebook k tomu nabízí jednoduchý nástroj a pokud byste měli pocit, že ve stažených souborech něco chybí, můžete o to Facebook požádat osobně.

Poté už můžete přistoupit k odstranění účtu. V nabídce je tato možnost velmi schovaná, použijte proto rovnou tento odkaz: facebook.com/help/delete_account. Poté musíte svou volbu ještě několikrát potvrdit, a to i znovuzadáním hesla a opsáním kontrolní captchy. Poté už započte proces odstraňování účtu.

Pokud účet odstraníte, nebudete si už moci se stejným přihlašovacím e-mailem založit nový.

Diskuze (5) Další článek: Chrome 66 prý zabije autoplay. V betaverzi nám to ale nefunguje

Témata článku: Web, Facebook, Sociální sítě, Zajímavosti, Soukromí, Deaktivace, Nashromážděná data, Odstraňování, Data, Kompletní profil, Účet, Právní hledisko, Jednoduchý nástroj, Osobní data, Nesta, Následný krok, Stejný účet, Stažený soubor, Správa účtu, Druhá strana, Nastavení účtu, Odkaz, První případ, Druhý případ

Aktuální číslo časopisu Computer

Jak rychlé je nabíjení bez drátů?

Test 11 sluchátek pro hráče

Aplikace, které vám zachrání dovolenou

Kompletní přehled datových tarifů