Jak zprovoznit připojení přes pevnou linku s modemy ve Windows 98

Pokud máte pevnou linku s běžnými modemy a na serverové straně například NT Server, snadno se připojíte pomocí Windows NT, ale na Windows 95/98 musíte jít hodně oklikou.
Někteří zaměstnanci Computer Pressu mají domů pevnou linku s přímým přístupem do firemní sítě, doposud bylo ale nutné mít i na klientských stanicích instalována Windows NT, ve Windows 98 se nám nedařilo pevnou linku zprovoznit. Protože se mi nechtělo instalovat NT na počítač jen kvůli tomu, abych se dokázal připojit na pevnou linku, začal jsem studovat parametry modemů, prolézat registry a získávat postupně přehled jak na to.

Co Windows 98 neumí
Když jsou modemy na pevné lince spískány, jsou v neustále zapnutém stavu s navázaným spojením. Proto potřebujeme takový ovladač, který nebude modemy inicializovat, nic vytáčet a jen ustanoví spojení, tedy připojení přes přímé propojení kabelem. Windows 98 ale neumí rozjet telefonické připojení sítě na přímé propojení kabelem a běžné přímé propojení kabelem, které najdete v příslušenství, zase nefunguje mezi Windows NT a Windows 98. Ovladače pro přímé propojení kabelem se sice dají přidat jako běžné modemy, v nabídce modemů pro telefonické připojení je ale nenajdete.

Potřebujeme tedy takový ovladač modemu, který bude úplně jednoduchý a současně bude splňovat podmínky provozu na pevných linkách. Při provozu na pevné lince pošle klientský počítač znaky CLIENT a dostane zpátky text CLIENTSERVER. Ovladač tedy musí být takový, aby tyto řetězce podporoval.

Jak na to
Po dokončení práce v registrech a prolomení celého postupu jsem naštěstí na Internetu našel rozumný ovladač modemu pro přímé propojení pevnou linkou a ten jsem ještě upravil podle zjištěných poznatků, aby byl úplně korektní. Nahrát si jej můžete zde, nemusíte tedy prolézat registry jako já. Uložte jej někam na disk a v Ovládacích panelech přidejte nový modem (pochopitelně před instalací modemu potřebujete mít nainstalované telefonické připojení sítě). Nedetekujte jej, v seznamu na výběr zvolte z diskety a naveďte systém na místo, kam jste INF soubor uložili. Vyberte jediný nabídnutý modem „Přímé propojení“. Ve vlastnostech modemu zapněte nejvyšší rychlost připojení na 115 200.

Nyní přidejte nové připojení v telefonickém připojení sítě, kde vyberete přidaný modem. Teď to důležité – nesmíte zapomenout v nastavení modemu na záložce Možnosti zapnout Operátorem obsluhované nebo ruční volání. Windows by chtěla vždy před připojováním něco vytáčet a tímto jim v tom zamezíme, modemy jsou přece již připojené. Bez zadání telefonního čísla vás systém dál nepustí, dejte tam proto třeba 0, ono je to stejně jedno, nic se vytáčet nebude.

Dále nastavte požadované nastavení pro připojení k vaší síti, šifrování hesla, softwarovou kompresi a podobná případně nutná nastavení.

Nyní spusťte telefonické připojení sítě – s nově vytvořeným účtem zadejte požadované jméno a heslo. Odklepněte připojení, další dialog bude prosit o manuální vytočení čísla, ten také odklepněte, a začne se navazovat spojení. Ověření hesla a navázání spojení je velmi rychlé, pouze mi velmi dlouho (minutu) trvá připojování k síti.

Pomocí programu WINIPCFG zjistěte, zda vám byla přidělena IP adresa a adresy DNS serverů a brány. Pokud toto vše máte v pořádku, ale nemůžete se nikam dostat, zkuste změnit v nastavení sítě identifikaci počítače. Když jsem tam napsal pracovní skupinu WORKGROUP a nějaké jednoduché jméno počítače, třeba THPC, počítač se mi dokázal na síť dostat a přes pevnou linku komunikovat.

Uvedený postup pro připojení mi funguje, kdybyste potřebovali dodatečně upravit konfiguraci modemu podle svých požadavků, najdete je v registrech v klíči

HKEY_Local_Machine\System\CurentControlSet\Services\Class\Modem,

kde jsou v číslovaných větvích umístěny konfigurace jednotlivých instalovaných modemů. Zkušenější uživatelé jistě pochopí jednotlivé položky a jejich význam.

Co ještě nevím
Nějakým způsobem by mělo být možné obejít nutné manuální vytáčení čísla, to se mi zatím nedaří. Stejně tak bych rád zrychlil připojování k síti.
Diskuze (16) Další článek: Nečekaně vysoký zisk Yahoo: dobrá zpráva pro portály

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,