Software | Nejlepší programy

Jak ve Windows nahrát dění na obrazovce. Vybrali jsme pět nejlepších nástrojů od Výstřižků až po OBS Studio

  • Chcete nahrát postup práce s Excelem, ale chybí vám nástroj
  • Jeden najdete ve Windows 11, možností ale existuje celá škála
  • Některé nenahrají ani žádný zvuk, další vám nabídnou i střižnu

Legitimních důvodů pro nahrávání dění na obrazovce napočítáme nemálo. Možná chcete někomu ukázat pracovní postup. Nebo chcete někomu ukázat záznam hraní. Jindy potřebujete poskládat video do portfolia s prostřihy vaší práce ve virtuálním prostoru. Mohli bychom pokračovat, ale důvody necháme na vás.

Raději se podíváme na to, jakými nástroji se takové video dá nahrát. Je dobré si předem říct, že v současnosti mnohé platformy mají funkce pro nahrávání integrované. Zejména hovoříme o streamovacích službách jako Twitch nebo YouTube. Pokud jde o situaci, kdy tyto služby používáte, zajímejte se o to, jestli takovou funkci samy nenabízí.

Totéž platí pro videokonferenční platformy. Nahrávání podporují Skype, Zoom, Google Meet, Teams aj. Ve firmách mohou být tyto funkce zakázané, nebo naopak povolené, případně se nedostanete k nahrávkám. V těchto případech se pořád vyplatí mít po ruce samostatný nástroj na nahrávání.

Kdybyste nahrané video potřebovali upravit, využít můžete třeba moderní a intuitivní nástroj Clipchamp, který Microsoft poskytuje zdarma.

1. Výstřižky

Že by svůj nástroj na pořizování snímků obrazovky mohl naučit také nahrávat video, napadlo Microsoft teprve nedávno. Nahrávací funkce se stala součástí aplikace Výstřižky. Dobrá zpráva je, že ji najdete mezi předinstalovanými programy. Špatná, že si Microsoft inovovaný nástroj šetří pro Windows 11.

Herní video natočíte Game barem. Zmáčkněte Win+G.

Na hlavní nástrojové liště klepněte na tlačítko se symbolem kamery, čímž se přepnete do režimu natáčení videa. Výstřižky vám neumožní vybrat si konkrétní okno, takže vás vyzvou k výběru oblastí, kterou určíte manuálně. Nenahrají ani zvuk z mikrofonu, ani zvuk z počítače.

vystrizky (1).png
Vyberte oblast k natáčení

Pokud potřebujete přidat komentář k návodu nebo nahrát schůzku, buď si vyberte jiný nástroj na nahrávání, nebo jej doplňte v nějakém editoru dodatečně, je-li to možné. Pro nahrávání schůzek se ovšem Výstřižky nehodí vůbec. Nepodporují ani následnou editaci záznamu.

Záznam zahájíte modrým tlačítkem Start a ukončíte červeným tlačítkem. Nebo ho rovnou zahoďte klepnutím na koš. Po přepnutí do hlavního prostředí Výstřižků potvrďte uložení záznamu tlačítkem se symbolem diskety, bez něj se vám video po ukončení programu ztratí.

vystrizky (2).png
Hotový záznam už ve Výstřižcích nesestříháte
Diskuze (8) Další článek: Rohlík, Košík, Tesco a další. Nakupujete čerstvé potraviny na internetu?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,