Jak zavést co nejrychlejší otevírání souborů pomocí Poznámkového bloku?

Žádný objev Ameriky, řeknou si profíci. Ale nám všem ostatním to usnadní hodně času a honění myši po obrazovce.
Poznámkový blok (Notepad.exe) využívá ráda spousta pokročilejších uživatelů a zejména programátorů k tomu, aby v něm mohli co nejrychleji otevřít jakýkoli dokument textového typu – tedy nejen soubory s příponou .txt, které jsou pro otevírání v Poznámkovém bloku asociovány, ale i jakékoli jiné soubory s nestandardními příponami či dokonce bez jakékoli přípony. Při poklepání na tyto „neasociované“ soubory se ovšem neotevře Poznámkový blok, ale panel „Otevřít v programu“, který nabíhá docela pomalu a ve kterém je nutno Poznámkový blok najít, což opět trvá chvíli - navíc nám panel vnucuje registraci tohoto typu souboru pro Poznámkový blok („K otevírání tohoto typu souboru vždy použít tento program“), což obvykle nebývá chtěné a navíc ani korektní. A konečně, těžko tímto způsobem otevřete soubor, jehož rozšíření je již asociováno v jiném programu, v Poznámkovém bloku.

Windows 98 ale nabízejí zajímavý trik k otevírání naprosto jakéhokoli souboru (i binárního, pokud po tom toužíte) v Poznámkovém bloku, a to pomocí kontextového menu a příkazu Odeslat. Pokud vytvoříte v tomto menu (Odeslat) zástupce na Poznámkový blok, pak můžete jakýkoli soubor vyhovující svou velikostí otevřít v Poznámkového bloku „na tři kliknutí“. Postupujte následovně:

  • Otevřete složku \Windows\SendTo (platí i v české verzi Windows 98)
  • Ukažte do této složky, klepněte na pravé tlačítko myši, z kontextového menu zadejte Nový – Zástupce.
  • Do řádku napište „Notepad.exe“, klepněte na Další, klepněte na Dokončit.
Nyní můžete na jakýkoli soubor ve složce či na ploše ukázat pravým tlačítkem myši, zadat Odeslat – Notepad.exe, a spustí se Poznámkový blok a otevře tento soubor.

Poznámka: Poznámkový blok neotevře soubor větší než 64 kB. Pokud chcete otevírat tyto soubory v „neutrálním“ textovém editoru, použijte WordPad. I na WordPad můžete použít úplně stejný postup jako je popsaný výše, akorát místo bodu 3 do řádku napište „Wordpad.exe“.

Diskuze (1) Další článek: Provozuji více tiskáren na jednom serveru a potřebuji změnit umístění tiskových souborů pouze pro jednu z nich

Témata článku: , , , , , ,