Jak zapnout, ale hlavně vypnout DMA přístup u Windows 98

Zapnutím DMA přístupu k pevným diskům výrazně urychlíte přenos dat, problémem ale je, že u některých pevných disků to může způsobovat tuhnutí počítače.
Zapnutím DMA přístupu k pevným diskům výrazně urychlíte přenos dat, problémem ale je, že u některých pevných disků to může způsobovat tuhnutí počítače. Na doporučení SiSoft Sandry jsem si zapnul na počítači DMA a vše mi fungovalo poměrně slušně, druhý den ale počítač již kolaboval během spouštění Windows, případně až po pokusu o spuštění nějaké aplikace a navíc se odmítal nastartovat po resetu – bylo nutné jej vypnout. Chtěl jsem tedy DMA vypnout.

Zapnutí DMA je snadné, ve Vlastnostech systému klepnete na vlastnosti vybraného pevného disku a na záložce Nastavení zaškrtnete DMA. Problémem ale je, když ho chcete vypnout a počítač se odmítá nastartovat. Jistě, od toho tu přece máme nouzový režim, ten ale na této záložce DMA nenabídne. Nedá se to tak vyškrtnout ze systému, musí se na to jinak. Buď se vám podaří nastartovat systém v běžném režimu a než se rozhodne zatuhnout, mu ve vlastnostech disku DMA vypnout, nebo budete muset jít přes Regedit. Osobně pokládám tuto cestu za čistší, protože nehrozí náhlé zatuhnutí systému s následnými chybami na disku.

Spusťte tedy systém v nouzové režimu a spusťte Regedit. Najeďte do větve:

\\HKEY_LOCAL_MACHINE\Enum\ESDI\

kde jsou další větve odpovídající vašim pevným diskům. Vyberte tu větev, která odpovídá popisu disku ve vlastnostech systému, například GENERIC_IDE__DISK_TYPE47_, v ní najeďte ještě do jediné zanořené větve s obludně dlouhým názvem (pokud máte více pevných disků, je možné že jich tam bude víc). Asi to budete mít jiné než já, mám tam MF & CHILD0000 & PCI & VEN_8086 & DEV_7111 & SUBSYS_00000000 & REV_01 & BUS_00 & DEV_07 & FUNC_0100. V této větvi již uvidíte nastavení vašeho pevného disku. Nás bude zajímat především položka DMACurrentlyUsed, která má při zapnutém DMA hodnotu 1. Nastavte ji tedy na 0 a systém restartujte již v běžném režimu. DMA je tak vypnuto.

Diskuze (14) Další článek: Autodesk podporuje XML v plánování zástavby

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,