Jak Yahoo hledá na desktopu?

Po betatestech uvolnilo Yahoo před několika dny finální verzi svého desktopového vyhledávače Yahoo Desktop Search. Už prvotní verze naznačily, že Google i Microsoft budou mít zdatnou konkurenci. Jak vypadá finální verze si můžete přečíst v této recenzi.

Instalace

Související odkazy

Slovník
desktop
indexing
PDF
toolbar

Základní instalační soubor má 5,3 MB a získáte ho na oficiálních stránkách, stáhnout si můžete i rozšiřující balíček s podporou dalších formátů souborů. Ten má další 4 MB. Samotná instalace je celkem standardní a kromě obligátního odsouhlasení licence je vám také nabídnuta možnost anonymního zasílání statistických dat či údajích o pádu aplikace. Tato možnost je standardně předvolena, takže pokud při instalacích příliš nečtete a pouze klikáte na "Next", buďte raději opatrní. V dalším kroku instalace je vám totiž mimo jiné nabídnuta možnost nainstalovat též Yahoo Toolbar, nastavit Yahoo jako domovskou stránku a defaultní vyhledávač. I tyto volby jsou standardně zaškrtnuty. Poté již proběhne samotná instalace, trochu nezvykle bez obvyklého ukazatele průběhu a ihned poté je program spuštěn a usídlí se v systémové liště.

Poté můžete doinstalovat zmiňovaný rozšiřující balíček pro podporu dalších formátů souborů. Poté bude YDS automaticky restartován a opět se chopí práce. Toto je dobré udělat hned po instalaci samotného programu, protože musí dojít k opětovnému vytvoření některých indexů.

Nastavení programu

Po instalaci je rozumné provést nastavení programu. V tomto případě se klíčové volby týkají nastavení indexace, jinak lze nastavit několik málo vizuálních záležitostí a klávesových zkratek. Položka Indexing je rozdělena na čtyři základní oblasti - Yahoo, Files, Email a Contacts.



Okno nastavení programu

Položka Yahoo se týká nastavení indexování programu Yahoo Messenger a přidruženého Address Booku. Pokud tuto IM službu od Yahoo nepoužíváte, můžete tato nastavení klidně ignorovat.

Druhá položka Files je už daleko zajímavější a týká se pochopitelně indexace souborů. Tlačítkem zde můžete manuálně spustit okamžitou indexaci. Nastavit lze detailně i interval automatického indexování každých několik minut či denně ve stanovenou dobu. Samozřejmě se zde dá indexování souborů i úplně vypnout.

Kromě těchto základních parametrů lze velmi přesně určit, které typy souborů mají být zahrnuty do indexu a také to, co všechno má být indexováno, tedy zda kompletní záznam včetně obsahu souboru nebo například jen název souboru a datum. Lze také přesně určit, kterých složek na disku se má indexování týkat a konečně lze omezit maximální velikost indexového souboru.



Výběr složek a typů souborů

Další záložka nastavení se týká e-mailů. Základní volbou je to, zda mají být v indexu uloženy kopie zpráv. To zrychlí celkovou práci při vyhledávání a prohlížení náhledů, ale samozřejmě zvětší výsledný indexový soubor.

Třetí nastavení se týkají jednotlivých e-mailových klientů. Podporovány jsou Outlook, Outlook Express a klienti Mozilly jako třeba Thunderbird. U každého lze opět spustit manuálně indexování, nastavit časové intervaly nebo konkrétně omezit složky, kterých se má indexování týkat.

Poslední sekce nastavení má název Contacts a umožňuje nastavit opět zmiňované parametry indexování například pro kontakty Outlooku a dalších programů.

Zbývá nastavit poslední důležitou věc a to je globální chování indexovacího engine. Nastavit se dá umístění indexu a také za jakých podmínek bude engine spouštět prohledávání disku a to ve třech úrovních priority od té nejagresivnější, kdy je hledáno bez ohledu na práci uživatele a nebo té nejméně náročné, kdy počítač čeká na vaši neaktivitu. Vše je vidět na prvním obrázku.

Práce s programem

Samotné vyhledávání je pak již snadné. Poklepáním na ikonku v systémové liště zobrazíme hlavní okno programu, které je rozděleno na záložky podle kategorií prohledávaného obsahu a nebo lze prohledávat kompletní index. Vyhledávání pak funguje postupným psaním hledaného textu do vyhledávacího pole, přičemž jsou okamžitě v reálném čase vyfiltrovány a zobrazeny v seznamu odpovídající soubory.



Vyhledávání v e-mailech

V pravé části okna pak vidíte náhled příslušného dokumentu, poklepáním na dokument jej spustíte, můžete dokument vytisknout či prostě přejít do jeho složky. V programu je také integrována technologie LiveWords. Zjednodušeně řečeno, zvolené slovo ve vašem dokumentu může být ihned vyhledáno na Internetu.

Mezi podporovanými formáty souborů jsou jednak dokumenty Microsoft Office, dále e-mailové zprávy, soubory PDF, hudba, obrázky nebo IM zprávy či archivy ZIP. Zmíněný rozšiřující balík pak obsahuje více než 300 rozličných formátů.

Závěrečné hodnocení

Pokud používáte některý z desktopových vyhledávačů, Yahoo Desktop Search může být velmi zajímavou volbou. Má vynikající podporu formátů a celkem pokročilé možnosti nastavení samotného indexování. Ovládá se poměrně dobře, má jednoduché rozhraní. Program je tedy nejen v pohodě srovnatelný například s aplikacemi Google nebo Microsoftu, ale v mnohém je i překonává.

Diskuze (22) Další článek: Vyšla nová verze prohlížeče Maxthon

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,