Microsoft | Windows 11 | Microsoft Teams

Jak vypnout chat a widgety ve Windows 11? Zabírají totiž paměť, i když je nepoužíváte

Také funkce, které nevyužíváte, mohou do nějaké míry zatěžovat počítač. V lepším případě zabírají místo na úložišti, v horším vytěžují procesor nebo paměť. Tím horším případem jsou některé novinky ve Windows 11.

Na hlavním panelu Jedenáctek se ve výchozím stavu nachází výrazně více tlačítek než dříve. Jedno patří widgetům, další komunikátoru Teams. I když obě funkce ignorujete, konzumují paměť a procesorový čas. Zejména však to první.

Michael Niehaus, který byl přes 16 let zaměstnaný v Microsoftu, poukázal, že integrované služby provozují procesy na pozadí a specificky používají WebView2. V podstatě tedy využívají jádro Edge k vykreslování obsahu. Pomocí nástroje Process Explorer Niehaus odhalil, že s integrovaný chat produkuje devět procesů WebView2.

Dalších šest pak provozují widgety. Zatímco procesy obsluhující chat se spouští automaticky, procesy spojené s widgety se spouští, až když otevřete nabídku s miniaplikacemi. Zmíněné procesy jsem pozoroval na počítači s posledním stabilním vydání Windows 11. Závěry Niehause mohu potvrdit.

Nepoužíváte funkce? Vypněte je

Pokud používáte počítač se slabším hardwarem, tak tyhle funkce vypněte. Tedy za předpokladu, že je nepoužíváte. Procesor by významně zatěžovat neměly, rozhodně však spotřebovávají paměť. Jedenáctky oficiálně vyžadují alespoň 4 GB operační paměti, to je v praxi ale málo. Práci na takovém zařízení nepovažuji za komfortní.

I osm gigabajtů Windows 11 zaplní jako nic. Jak si můžete všimnout na snímcích ze Správce úloh, procesy Teams a widgetů zaberou i nižší stovky megabajtů paměti. Jestli máte paměti nedostatek, nebo jen stojíte o maximální efektivitu, v první řadě vypněte příslušná tlačítka na hlavním panelu.

Vyvolejte nastavení panelu přes kontextovou nabídku, klepněte na Nastavení hlavního panelu a zrušte označení položek WidgetyChat. Dále doporučuji odinstalovat Teams, pokud pro ně nemáte využití. Po odinstalaci na našem testovacím počítači procesy webového rozhraní okamžitě zmizely.

Stačí, když ve Startu psaním najdete Microsoft Teams a klepnete na Odinstalovat. Příkaz uvidíte v pravé části panelu, případně v kontextové nabídce.

Zdroje: Out of Office Hours via Windows Latest

Diskuze (1) Další článek: Otec internetu Vint Cerf blahopřeje Čechům k třiceti letům na internetu. Natočil zdravici

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,