Jak vylepšit složku Po spuštění v síti Win98

V této síti typu peer-to-peer není žádný prvek (např. doména NT, nebo server Netware), který by nám na počítačích v síti umožňoval synchronizovat čas, provést login skript, případně informovat uživatele po přihlášení o případných změnách na síti. Použitím následujících tipů můžeme některé nedostatky vylepšit.
V této síti typu peer-to-peer není žádný prvek (např. doména NT, nebo server Netware), který by nám na počítačích v síti umožňoval synchronizovat čas, provést login skript, případně informovat uživatele po přihlášení o případných změnách na síti. Použitím následujících tipů můžeme některé nedostatky vylepšit.

Synchronizace času

Vybereme jeden počítač a zvolíme jej jako časový server. Samozřejmě je nevhodný počítač, který si sekretářka zapne na 30 minut na napsání dopisu. Měl by to být nejlépe trvale dostupný nebo ten, který bývá nejčastěji v provozu. Ujistěte se, že je na něm nainstalována služba Sdílení tiskáren a souborů v sítích Microsoft, jinak počítač není vidět v Okolních počítačích a není možné z něj přebírat čas. K synchronizaci času využijeme standardní povel Net.exe s patřičnými parametry. Vytvořte zástupce Net.exe Time \\PC_s_presnym_casem /set a ověřte, že po jeho spuštění dojde k nastavení stejného času, jako je na vybraném "časovém" počítači. Funguje-li povel správně, nastavte ve vlastnostech zástupce "Spouštět minimalizovaně" a "Zavřít okno po dokončení", případně si vyberte zajímavější ikonku. Poté vložte tohoto zástupce do složky Po spuštění na všech počítačích a tím je alespoň do té míry, kterou tento způsob umožňuje, problém synchronizace času vyřešen.

Zasílání zpráv v síti

Přidejte zástupce WinPopUp.exe do složky "Po spuštění" (měl by být ve složce "Windows", pokud není, doinstalujte jej pomocí "Přidat/odebrat programy" v Ovládacích panelech) a ve vlastnostech zástupce nastavte, aby se spouštěl minimalizovaně – nestraší tak na ploše, je však připraven přijímat zprávy. Nastavení, které demonstruje následující obrázek, vyhoví pro většinu uživatelů – při příchodu zprávy počítač pípne nebo vydá zvuk a okno se zprávou vyskočí do popředí, takže je uživatel nemůže (no, neměl by...) přehlédnout.

Používáte-li Policy editor, vnutit nastavení uživatelům můžete pomocí šablony WinPopUp.Adm (768 bajtů).

Nevěřte, že je možné poslat zprávu jak na počítač, tak konkrétnímu uživateli nebo skupině uživatelů – to lze jen v síti, kde je uživatel připojen do domény NT, nebo v síti Novell Netware. V ostatních sítích je nicméně možné posílat zprávy na počítač (zadává se jméno počítače) – většinou jsou to jednodušší sítě, kde beztak u počítače sedává stále tatáž osoba, takže to až tak nevadí.

V některých sítích (např. ve školách) může být problémem, že se všichni uživatelé hlásí stejným jménem – Winpopup na to reaguje chybovou zprávou. To lze vyřešit opatřením, aby se uživatelé hlásili např. jménem shodným s jménem počítače.

Zpráva dne pro uživatele

Chceme-li, aby uživatel byl ihned po přihlášení informován o novinkách nebo případných změnách na síti, přidáme do složky "Po spuštění" zástupce, který zprávu vypíše. Důležité je zajistit, aby se něco vypisovalo, jen pokud skutečně je co aktuálního zobrazit. Zprávu, která se má zobrazit, uložíme do sdílené složky na vhodném počítači (složka musí být přístupná pro čtení všem uživatelům). Pokud bude zpráva ve formátu .txt, zobrazí se v Poznámkovém bloku, můžete ji ale udělat i hezčí ve formátu .html – ta se potom zobrazí v internetovém prohlížeči. Následující dávkový soubor uložte nejlépe na každém počítači třeba do složky "Windows" a jeho zástupce přidejte do "Po spuštění". Ve vlastnostech zástupce nastavte Spouštět minimalizovaně a zatrhněte Uzavřít okno při ukončení.

@echo off if exist \\PC_se_zpravou\slozka\zprava.txt start /max \\PC_se_zpravou\slozka\zprava.txt

Pokud soubor se zprávou nebude existovat, nic se nevypíše, uživatel není zbytečně obtěžován výpisem staré zprávy. Pedanti si jistě už sami vymyslí parametry zástupce pro editaci zprávy, případně snadné přepínání, zda zprávu zobrazovat nebo ne (např. zprávu dočasně přejmenovat do doby, než bude něco dalšího ke zveřejnění).

Diskuze (7) Další článek: Kauza Miss: Oficiální reakce Jana Fikáčka

Témata článku: , , , , , , , , , ,