Kryptoměny | Bitcoin | Tipy | Peníze

Jak vybrat peníze za bitcoiny z automatu. V Praze, Brně a dalších městech krok za krokem

O tom, jak nakoupit bitcoin, už byly popsány celé digitální stohy článků. Dobře poslouží třeba web Coinbase, který je docela vhodným vstupním bodem do bitcoinového světa. Funguje jako jakýkoliv jiný peněžní účet, ve kterém budete moci provádět všechny základní transakce, posílat bitcoiny sem a tam a kupovat je třeba pomocí platební karty.

Další možností, která může být zvláště pro konzervativnějšího začátečníka ještě mnohem důvěryhodnější, je využití některého z bitcoinomatů wBTCb.cz, s.r.o., které najdete na několika místech Prahy, v Brně, Ostravě a v Karlových Varech.

64092551
Český bitcoinmat WBTCB

Jak z bitcoinmatu vybrat 2 000 korun

Bitcoinmat nicméně neslouží pouze k nákupu bitcoinů, ale i k jejich rychlému prodeji zpět na koruny a výběru bankovek. To se hodí v případě, kdy potřebujete prodat bitcoin za koruny (téměř) hned a rychle získat hotovost.

Výběr z principu funguje trošku jinak, pojďme si ho tedy vysvětlit krok za krokem.

309895645
Pomocí bitcoinmatu mohu BTC nakoupit, nebo prodat zpět na koruny. A přesně to teď udělám.

Jednou ze slabin bitcoinových transakcí je to, že jsou zpravidla velmi pomalé. Je to dáno tím, že transakci pomocí složitých výpočtů ověřují dobrovolníci na svých počítačích – to jsou přesně ti těžaři, kteří tak tu a tam za odměnu vytěží nějaký nový bitcoin a k tomu si za tuto práci zpravidla účtují ještě nějaký drobný poplatek, který navýší celkovou transakci.

Čím levnější transakce, tím déle bude i trvat. Když tedy dorazíte k podobnému bankomatu, nejprve na displeji naťukáte, kolik korun chcete koupit, přičemž nejnižší bankovkou je pětistovka. Dejme tedy tomu, že budeme chtít prodat bitcoiny za dva tisíce korun.

99500067
Kurz pochopitelně nemusí odpovídat burzám, v ceně je totiž i provize pro provozovatele bitcoinmatů. Není to charita.

Bitcoinmat vytiskne účtenku, ještě ale není hotovo

Po potvrzení bankomat vytiskne účtenku, na které je číslo peněženky (analogie bankovního účtu), na kterou je třeba odeslat domluvený bitcoinový obnos. Jelikož se jedná o sled znaků, nechybí ani QR kód pro snadné oskenování třeba v mobilní aplikaci některé z bitcoinových peněženek/služeb.

864026572 520733842
Bitcoinmat vytiskl účtenku s číslem účtu (peněženky), na který mám odeslat stanovený obnos v BTC. Na účtence je zároveň PIN, který později použiji pro samotný výběr. Oba údaje jsou součástí i QR kódu v zápatí.

Součástí QR kódu je zároveň PIN, který později použijeme pro samotný výběr peněz.

Jakmile máme tuto účtenku, požadavek je v systému a nyní máme třicet minut (ve skutečnosti o něco více) na to, abychom z mobilu, nebo doma z PC odeslali na stanovenou bitconovou peněženku dohodnutý obnos.

Teď musím do třiceti minut odeslat požadovanou částku

Druhá strana se tedy musí do 30-40 minut dozvědět, že jste započali bitcoinovou transakci. K tomu dojde prakticky okamžitě, nicméně jak už jsem napsal výše, věrohodnost transakce nyní musejí ověřit těžaři. Čím více jich bude, tím lépe, a tak se většinou čeká alespoň na šest různých verifikací.

obrázek 002.pngobrázek 003.pngobrázek 001.png
Na svém bitcoinovém účtu Coinbase jsem odeslal stanovenou částku v BTC na účet z papírové účtenky

Všechny transakce se zapisují do obrovské distribuované databáze – blockchainu, který si mohou navzájem synchronizovat libovolní zájemci. Je to vlastně podobný princip jako u torrentů v distribuované síti BitTorrent. Představte si torrent se všemi bankovními transakcemi, který si může každý stáhnout a sdílet se všemi ostatními zájemci.

Díky naturelu této databáze můžeme doslova v reálném čase sledovat, co se s naší transakcí děje. Slouží k tomu mnohé sekundární služby monitorující změny v blockchainu. Když bych tedy požadovaný obnos z účtenky odeslal třeba ze svého bitcoinového účtu na službě Coinbase, po klepnutí na transakci se otevře registr BlockCypher, kde uvidím třeba tento záznam.

120831546
Náhled na detail transakce v obřím blockchainu. Moje transakce byla součástí většího balíku a cca po hodině se dočkala dostatečného počtu ověření, že je správná a nejedná se třeba o potenciální hack.

Je z něj patrné, že v rámci transakce došlo k přesunu 13,1 BTC a v tomto balíku byla i moje platba ve výši 0,01 BTC. V horní části pak vidíte, kolikrát již byla transakce ověřena. V tomto případě se jedná o včerejší platbu, takže již byla ověřená více než šestkrát.

Za hodinku si mohu jít konečně pro peníze

V mém případě trvalo dostatečné ověření asi jednu hodinu. Poté jsem konečně mohl vyrazit opět k brněnskému bitcoinmatu, přiložit účtenku s QR kódem k jeho čtečce a vybrat 2 000 korun.

945fc946-149f-4260-9489-a9a68835e100e675984e-02ae-4b96-8cda-72f377ffb98f1b7a0ef8-0d0b-4463-a899-bcefd7dcc5a0
Tak a je to... A hurá na vánoční punč na blízké trhy.

Takto tedy vypadá přímý prodej bitcoinů zpět na koruny a jejich anonymní výběr. Z tohoto důvodu státy a zejména jejich daňové správy pohlížejí na bitcoin krajně podezřívavě jako na prostředek snadného praní špinavých peněz a daňového úniku.

Diskuze (23) Další článek: Špatná zpráva pro milovníky záhad: Yetti je podle analýzy DNA obyčejný medvěd

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,