Jak vybrat notebook do 20 000 Kč a neudělat chybu

Diskuze čtenářů k článku

15. 12. 2008 10:58

Hezky den....muzu poprosit o radu????chtel by jsem notebook...Muzu poprosit o komentar? LENOVO,Intel Core 2 duo,2GB,HD 160GB,Grafika....GeForce9300 256Mb15¨'..cenacca 15,000..dekuji mooc...ja amater

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 12. 2008 11:34

Na moderním notebooku je nejdůležitější operační systém. Tedy Windows Vista, Windows XP nebo Mac OS X. Vintagebooky nebrat. Bez operačního systému (zavaděč na bázi Linuxu, FreeDOS) nebrat.

Druhá nejdůležitější věc je záruka. 2 roky ve značkové prodejně nebo min. půl roku (raději rok) ve značkovém bazaru. Bez záruky v žádném případě nebrat, ani od různých ebay "powersellerů"=zlodějů.

Pak bych kouknul, jestli to má porty, které budete potřebovat - typicky USB, ethernet. Koukněte, jestli máte podporu WiFi a bluetooth (bez těchto 2 nedoporučuju, ale můžete).

Rychlost disku, velikost disku, velikost RAM, SSD/HDD, Intel, AMD, GPU apod. blbinky nemusíte brát u notebooku do 20 000 Kč vůbec v úvahu. Není to vůbec důležité a je to zcela jedno. Zajímá to pouze děti . Nejdůležitější je si notebook prohlédnout a osahat a vidíte bez čtení desítek recenzí!

Osobně doporučuji hlavně notebooky s obrazovkou 12'' - 15''. 12'' pro právníky, managery, 15'' pro technicky zaměřené lidi. Asusy EEE apod. mikrominiatury za výhodnou cenu bych nechal raději v prodejně. Pokud nechcete oslepnout... 17'' a víc je spíš pro odborníky (a nad 20 000 Kč). Ale to je na vás.

Prostě noťas je obyčejná spotřební elektronika. Hlavní jste vy, pak Vaše data, pak software. HW je nejmíň důležitý.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 12. 2008 14:44

Jo, s tím by se dalo více méně souhlasit. Pod 12" je notebook k ničemu (to je lepší koupit si PDAčko, které má na takhle malou obrazovku navržený systém) a nad 15.4" už je to spíš mobilní desktop.

Nesouhlasil bych ale s tím Intel/AMD. Procesory od druhé jmenované firmy mají nepoměrně vyšší spotřebu (tam, kde Intel bere 20W, AMD bere i 40W) a jelikož se většinou jedná o All-in-one řešení (CPU+GPU+někdy i čipset), na Linux můžete s AMD více méně zapomenout, pokud ovšem neradi restartujete Xka každou půlhodinu.

U článku bych neosouhlasil s tvrzením, že je třeba hledat 7200 RPM disk pro výkon. 250 GB 5400 RPM s kolmým zápisem má o 10%-20% nižší výkon než 160 GB 7200 RPM, ovšem je větší, o polovinu levnější, má menší spotřebu a je tišší, tudíž ten tradeoff je dost diskutabilní.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Moderne 7.2k rpm disky nezeru viac :) V otazke vykonu ide primarne o hustotu zapisu - stary 160/7200 disk je iba o trochu rychlejsi nez 1platna/250/5400 lenze tento suboj u modernych komnfiguracii nieje casty. Vybral by som napriklad 200vku :) do zlacnenia SSD posluzi a miesta je malo aj na 500vke, takze to je fuck.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 12. 2008 17:06

Vystridal jsem 10.6" a 11.1" VAIO a necitil jsem se nijak omezovany, spise naopak. Ono totiz zalezi, k cemu se vyuziva. S tim PDA jste si delal jiste legraci, ne? Mozna tak sveho casu Clie UX-50...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 12. 2008 15:00

Nesouhlasím...

Na moderním (použitelném) notebooku je nejdůležitější ergonomie, výdrž na baterku a váha (z té pak vychází i rozměry).. Napríklad já bych se asi neobešel bez numerického bloku, když mi noťas vydrží na baterku bez zátěže asi hodinu a půl, přijde mi to trochu málo, a tahat se s tříkilovou potvorou taky není ideální.

V závěsu se drží záruky, rozšířené záruky a různé bonusy k zárukám...

Použité materiály jsou také poměrně podstatné...

Dále bych řadil zahřívání, ale to se dá těžko dopředu zjistit, a hlučnost chlazení.

Taky bych se vyhnul po osobních zkušenostech dedikované grafické kartě a vsadil na nějakou integrovanou...

Operační systém je naprosto nepodstatný, pokud budem vycházet z podmínky, že tam vůbec nějaký moderní je (ať už je to linux, windows nebo macos) a nechceme si instalovat (kompilovat) svůj vlastní.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 12. 2008 15:50

Záruka u notebooku je hodně důležitá. Možná to nejdůležitější. Neboli co si nespravím sám, tak to si nekoupím.

"Použité materiály jsou také poměrně podstatné..." - když tohle je těžký. Může být notebook třeba z titanu, ale když je špatně konstrukčně navrženej..... Ovšem to jsou problémy, které se u nákupu nedají zjistit a hlavně se objeví tak rok až dva po koupi. Docela nedávno mě překvapil jeden notebook, co materiálově vypadal, jako by se s ním dalo zakládat nákladní auto, ale po půl roce běžného užívání se málem rozpadl.

Co se vám nezdá na dedikované grafice? Já už bych zase integrovanou nechtěl. Když je dobře udělané chlazení, tak i v nízké zátěží je studená a žere 00prd.

Operační systém je podstatný. Přece jenom je důležité, jestli vůbec a na jaký systém máte podporu od výrobce zařízení. Už znám pár notebooků, co se nedají nějak jednoduše znásilnit na Win XP a i když se vám to neoficiálně povede, tak se u nich vyskytuje poměrně dost problémů právě díky tomu, že na ně XP nejsou odladěné. A stejně tak řešení podpory neMS systémů od výrobců je takové zvláštní. Někteří si navrhnou svůj vlastní Linux, ale i ten není moc v pohodě. Jiní zase řeší problematiku tím, že vám v rámci nákupu zaplatí podporu od výrobce dané verze Linuxu. A nebo vůbec super řešení je dodat CD s ovladači na Linux a distro si sežeň kde chceš. To je teď nová móda.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 12. 2008 11:11

Záruka není nejdůležitější, protože bez ní se u NB obejdu, kdežto bez služné výdrže baterky asi ne. I když i to je věc pohledu

Do použitých materiálů jsem podvědomě započítal i konstrukci...

Ano, když je dobře vyřešené chlazení...

Podstatný není, pokud už je předinstalovaný a je na něj podpora A stejně bych si zase koupil nějaký bez OS, Ubuntu se mi celkem osvědčilo...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 12. 2008 23:01

No tak tohle byly rady cloveka odborníka

Porty usb, ethernet a wifi má každý notebook - spíš bych řešil jestli má BT, HDMI, nebo eSatu.

Jestli nerešit zda máte Centrino 2 nebo hlučného Athlona ... to opravdu není důležitý

Pán si myslím je pravidelný čtenář Počítače pro každého ..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
13. 12. 2008 18:09

No tohle je trochu hloupy prispevek.

- je uplne jedno, zdali ma NB OS nebo ne. Protoze OS si muzes kdykoliv sam doinstalovat a vubec zadny problem v tom neni. Nevidim duvod, proc si kupoval OS, kdyz uz nejaky mam.

- divat, zdali NB ma USB ci ethernet je rada tak z roku 2000 Stejne jako drtiva vetsina NB ma WIFI a BT (vcetne webkamery)

- rikat, ze na velikost disku, velikost ram atd. nelalezi je naprosta kravovina. Samozrejme, ze zalezi, stejne jako u normalniho PC. V cene za 14 tisic muzete koupit NB jak s 1 GB ram a 160 GB diskem, tak i NB s 3 GB ram a 320 GB disk. Chci videt, kdo si koupi ten prvni

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

K velkosti ram/velkosti disku - samozrejme ze najdete rovnaku cenu a vyrazne odlisne konfiguracie. A verim, ze sa najde aj mnoho ludi, co si kupi tu horsiu konfiguraciu kvoli lepsiemu telu, zaruke, displeju, ergonomii ... Prave kapacita pamete je fakt ukradnuta - upgrade je hrozne lacny, takze vyberat priamo model je blbost (teda hodi sa pri 1GB konfigoch sledovat, ci je volny slot), to iste aj disk - radsej externy ci sietovy pre velku kapacitu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 12. 2008 12:04

Pro každého může být důležité něco jiného. Ale představa, že se naučím všechno o noteboocích, materiálech a jejich HW kvůli koupi za 15-20 tisíc je blbost.

Jak notebook vypadá, jak je těžký a hlučný zjistíte při předvádění. Kvalitu materiálu stejně obvykle neposoudíte - to je věc dojmů. Jestli má rychlý procesor a dost RAM také při předvádění. Větší disk a víc RAM při stejném modelu snad chápou všichni jako výhodu (to je samozřejmost). Máte-li specifické požadavky, musíte nastudovat - nedá se nic dělat.

Pro někoho může být důležitá výdrž na baterie (student v přednáškovém sále). Pak shání možnost přídavné baterie. Pracovník firmy typicky přejde z pobočky do pobočky a elektriku má.

Prostě chápejete, že do příspěvku o 10-20 řádcích se nevejde každá nuance problému a vše je vždycky nutně zjednodušení. Rada byla určená amatérům, pro profesionály je samozřejmě prakticky k ničemu. Ti mají specifické požadavky a vědí sami, co chtějí (a obvykle utratí víc než 20 000 Kč).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 12. 2008 11:23

Když jdu kupovat auto, tak taky vím, jestli chci benzín nebo naftu, jaký objem, s klimatizací nebo bez, jakou spotřebu, barvu a posadím se do něj, abych zjistil, jestli mi vyhovuje ergonomií. Na to nepotřebuju žádné závratné znalosti.

ALE!!! Pokud chci mít jistotu že jsem koupil dobře a že mi bude auto plně vyhovovat, seženu si postatně podrobnější informace, abych pak nenadával v diskusích, jaký že je to a to auto šmejd...

A stejné je to s NB. Pokud někdo kupuje NB výhradně podle OS, CPU, RAM, disku a ceny, zaručuju mu, že to udělá jen jednou, podruhé už bude vybírat podstatně obezřetněji. Jestliže tedy nebude mít sakra štěstí...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 12. 2008 23:02

Ty vo.e to je síla. Nepracujete v oddělení elektroniky nějakého mega-hyper-super-marketu? Tomu by odbornost této rady nasvědčovala

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 12. 2008 10:47

Zajímavé počtení.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 12. 2008 10:44

Dají se někde sehnat ovladače pro nVidia 9600M GT, kromě ovladačů od výrobců notebooků?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 12. 2008 15:04

Že by ... i nVidie?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 12. 2008 15:36

Tak si najeď na stránky nVidie, ovladače pro grafiky na notebook jsou jen pro řadu 8M a GO 7 series, pane chytrý

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
12. 12. 2008 17:19

nVidia na vas proste sere

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 12. 2008 18:24

To jsi asi neviděl stránky s ATI

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
13. 12. 2008 11:43

zde : http://www.laptopvideo2go.com/

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor