Hardware

Jak vybrat kvalitní počítačový zdroj. Aby byl tichý, výkonný a bezproblémový

Vybrat počítačový zdroj není nic jednoduchého, protože zpravidla kupujete zajíce v pytli. Přesto je několik indicií, které vás k tomu pravému zdroji navedou.

Výběr počítačového zdroje rozhodně nepodceňujte. Závisí na něm stabilita, zahřívání, příkon a hlučnost počítače, ale také jeho životnost.

1. Vyhněte se nejlevnějším zdrojům

Mezi zdroji jsou obrovské cenové rozdíly, a to i když nevezmete v úvahu ty úplně nejlevnější s cenou okolo 400 Kč.

Takový 350W zdroj za 400 Kč může zdánlivě udělat stejnou službu jako jiný za 1 200 Kč. Ovšem každá stokoruna se drasticky projevuje na kvalitě použitých součástek. Ty se potom promítají do účinnosti, kvality výstupních napětí, životnosti a hlučnosti zdroje.

Pár ušetřených stokorun tak může mít za následek vysokou spotřebu a hlučnost počítače i v nezatíženém stavu, jeho nestabilitu a v extrémním případě i zničení ostatních počítačových komponent.

Pokud vám na komponentách záleží, je prvním základním pravidlem vyhnout se velkým obloukem nejlevnějším zdrojům.

Toto je článek z Computeru

Tento článek najdete v aktuálním 11. čísle časopisu Computer navíc ještě s přehledem a parametry počítačových zdrojů na českém trhu. A také s tipy, které konkrétní zdroje se nejvíc vyplatí.

126.jpg

Toto číslo si můžete jednoduše objednat. Napište SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

COMPUTER 1711 mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA
mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: COMPUTER 1711 Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 89 Kč, stejně jako časopis na stáncích. Zahrnuje poštovné i balné. Provozuje CN INVEST, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cninvest.cz, www.platmobilem.cz.

2. Jaký zvolit výkon

Někteří uživatelé žijí v domnění, že čím vyšší výkon zdroje zvolí, tím větší bude spotřeba počítače. Výkon například 400 W ale neznamená, že počítač bude ze sítě odebírat 400 W; jde o maximální výkon, jaký dokáže zdroj poskytnout. Pravdou však je, že zdroje s příliš vysokým výkonem se do úsporných počítačů nehodí, protože mají při nízké spotřebě zpravidla nižší efektivitu než méně výkonné zdroje.

Ideální je tedy zvolit takový výkon zdroje, který není příliš vysoký, ale ani příliš nízký. Při přetěžování dochází rovněž k poklesu efektivity a hlavně hrozí nestabilita počítače.

Zdroj by neměl být pro daný počítač ani zbytečně výkonný, ani příliš slabý

Pokud vůbec netušíte, jak výkonný zdroj budete pro svou sestavu potřebovat, je nejjistějším způsobem zadat všechny vybrané komponenty do webového kalkulátoru, ve kterém najdete i nejmodernější procesory a grafické karty.

Diskuze (26) Další článek: Přece jste nečekali, že úředník odhalí kartel. ÚOHS zkoumal operátory, a nic nevyzkoumal

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,