Kryptoměny | Bitcoin | Cena bitcoinu

Jak vybrat kryptoměnovou burzu a začít obchodovat nejen s bitcoinem

  • Poradíme, jak správně vybrat kryptoměnovou burzu
  • Přiblížíme postup registrace a nabití peněz na burzu
  • Vyzkoušíme obchodování s kryptoměnou na burze

V minulém článku jsme si ukázali, jakým způsoby lze nakoupit bitcoin. Dnes se blíže zaměříme na burzy, obchodování a s tím související nákup altcoinů, tedy alternativních kryptoměn.

Vybíráme správnou burzu

Aktuální situace s burzami není pro začínající tradery nijak dobrá. Prosincový boom kryptoměn totiž přitáhl na burzy obrovské masy lidí, a tak mnoho nejlepších burz nové registrace zakázalo. U některých zákaz trvá dodnes, jiné zavedly různá opatření, která nováčkům staví velké bariéry pro vstup na trh. Zkrátka a dobře, kdo se registroval včas je na koni, zbytek možná bude muset sáhnout po určitém kompromisu nebo čekat, až se situace uklidní.

Ale nyní už k samotným burzám. Těch jsou po celém internetu stovky a nešlo by je všechny obsáhnout v tomto článku. Zmínit však mohu některé velmi oblíbené jako je Bitfinex, Bittrex, Bitstamp, Kraken, GDAX, Binance či Coinmate, se kterými mám i vlastní dobré zkušenosti. Ovšem vyjmenovat by se jich daly snad desítky. Zaměříme se tedy na hlavní kritéria, jak vybrat tu nejvhodnější.

Snímek obrazovky 2018-03-01 v 22.37.34.pngSnímek obrazovky 2018-03-01 v 22.37.01.png
Burz najdete na webu stovky, je tedy třeba vybírat podle vašich požadavků a také názorů uživatelů.

Vždy se podívejte na zkušenosti ostatních uživatelů. Ty můžete získat na různých fórech či skupinách na sociálních sítích. Z těch českých bych doporučil zejména Bitcoinový gambleři a spekulanti a Altcoinový gambleři a spekulanti, kde najdete zkušenosti ostatních uživatelů nebo se na ně můžete rovnou zeptat. Pěkné srovnání burz i s hodnocením najdete také například na webu cryptocompare.com.

Snímek obrazovky 2018-03-01 v 22.36.45.png
Obchodovat se dá v menších objemech dobře i na české burze Coinmate.

Dalším klíčovým parametrem bude seznam podporovaných kryptoměn. Bitcoin podporují prakticky všechny burzy, ovšem u altcoinů nebo začínajících tokenů už narazíte na problém. Pokud již máte kryptoměnu vybranou a chcete snadno a rychle najít burzu, kde s ní obchodovat, navštivte web coinmarketcap.com. Zde najdete seznam všech kryptoměn včetně odkazů na burzy, na kterých jsou zalistovány.

Snímek obrazovky 2018-03-01 v 22.44.49.png
Recenze uživatelů na jednotlivé burzy najdete na webu cryptocompare.com, ale informace můžete získat i v diskuzních fórech či facebookových skupinách.

Posledním důležitým kritériem budou páry v kterých se daná kryptoměna obchoduje a s tím související denní objem obchodů, tzv. Volume. Čím větším, tím lepší, protože čím větší je objem nabídky a poptávky, tím rychleji odbavíte i svoje transakce.

U bitcoinu jednoznačně dominuje obchodování vůči dolaru, kde je nejvyšší volume, případně už se dá velmi dobře obchodovat i vůči euru. U altcoinů je obchodování s dolarem možné jen u těch s nejvyšší tržní kapitalizací (cca prvních 20), u ostatních pak obchod probíhá většinou jen v páru s bitcoinem.

Snímek obrazovky 2018-03-01 v 22.46.13.png
Na webu Coinmarketcap.com najdete aktuálně seznam více než 1500 kryptoměn u kterých si můžete projít cenové grafy, podporované burzy nebo navštívit oficiální stránky projektu.

Ještě nedávno bych mezi důležitá kritéria burzy zařadil nutnost ověření totožnosti, která na mnoha burzách nutná nebyla. Zmíněný nárůst, který se dotkl nejvíce burz bez nutnosti ověření je donutil registrace pozastavit. Na některých burzách (např. Bittrex) tak registrace nových členů není možná, jiné pak k registraci zavedly nutnost minimální vkladu, který není zrovna pro běžného člověka únosný. Třeba na Bitfinexu je to nyní 10 000 USD (cca 220 000 Kč).

Dalším východiskem pro tyto burzy bylo právě zavedení nutnosti verifikace. Ačkoliv se stále dají najít i takové burzy, kde se dá nadále obchodovat i bez ověření v dalším kroku se zaměříme hlavně na registrace s ověřením.

Diskuze (16) Další článek: Potápěči u pobřeží Floridy objevili prastaré indiánské pohřebiště

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,