Notebooky | Jak vybrat

Jak dobře vybrat herní notebook. Grafická karta je důležitější než procesor

  • Věčný souboj „herní notebook nebo stolní počítač“ měl v uplynulých letech jednoduchou odpověď.
  • Grafické karty pro počítače buď nebyly, nebo stály absurdní částky, takže ideální volbu představoval herní notebook.
  • Situace se vrací do normálu, ale herní notebooky nadále mají své místo.

Kdo se potřebuje často přesouvat, nebo nemá na stole tolik volného prostoru, zvolí pro hry raději notebook. Také pokud chcete jen hrát a ne si skládat celý počítač, notebook bude od výrobce správně zapojený, zkontrolovaný a plně funkční od prvního zapnutí.

Kolik bude herní notebook stát?

U herních notebooků je spodní hranicí částka 15 tisíc korun. Pokud si na notebook vyhradíte méně peněz, na hry nebude. Popravdě i stroje těsně u hranice 15 tisíc mají mnoho kompromisů, kdy při jejich sestavování byla důležitější nízká cena než logicky zvolená výbava. 

Cena 15 až 20 tisíc

Herní notebooky v této zóně seženete jen s pomalejšími grafickými kartami, nebo ve starších konfiguracích. na kterých budete hrát s mnoha kompromisy. Pokud z určitých prvků výbavy slevíte, dají se tu najít zajímavé notebooky.

Cena 20 až 30 tisíc

Je to výchozí zóna pro herní notebooky s výkonem pro hraní na displeji FullHD. Pod 30 tisíci začínají i notebooky s grafikami použitelnými pro ray-tracing efekty ve hrách. Často výrobci snižují cenu chybí operační systém, který musíte dokoupit, nebo kvůli kapacitě výchozího disku budete muset brzy shánět další větší disk.

Cena 30 až 50 tisíc

Herní notebooky z této kategorie nesahají k mnoha kompromisům a můžete si vybírat, který z jednotlivých parametrů bude pro vás důležitější.

Více než 50 tisíc

Jsou to ty nejlepší notebooky, kterými se firmy chlubí na výstavách a definují trendy pro další roky. Výkonné notebooky pak osloví i náročné profesionály s požadavky na vysokou kapacitu operační paměti nebo špičkový výkon procesoru i grafické karty.

Co dělá herní notebook herním?

Hrát jednoduché hry můžete samozřejmě i na levném notebooku. Označení „herní“ si zasluhují až notebooky se samostatnými a výkonnějšími grafickými kartami. Jen na nich spustíte i nové graficky náročnější hry s lepším nastavením grafiky v hratelné podobě.


Nejoblíbenější herní notebooky

Lenovo IdeaPad Gaming 3 82K202AJCK Lenovo IdeaPad Gaming 3 82K202AJCK
nabízí 11 obchodů za ceny od 15 489 Kč
Porovnat ceny
Asus Tuf Gaming F15 FX507ZV4-LP037 Asus Tuf Gaming F15 FX507ZV4-LP037
nabízí 37 obchodů za ceny od 25 048 Kč
Porovnat ceny
Asus Rog Strix G17 G713PV-LL045 Asus Rog Strix G17 G713PV-LL045
nabízí 12 obchodů za ceny od 21 490 Kč
Porovnat ceny
HP Victus 15-fa0977nc 8J9L9EA HP Victus 15-fa0977nc 8J9L9EA
nabízí 2 obchody za ceny od 18 890 Kč
Porovnat ceny
MSI Thin GF63 12VF-453XCZ MSI Thin GF63 12VF-453XCZ
nabízí 24 obchodů za ceny od 23 397 Kč
Porovnat ceny

Další oblíbené herní notebooky


Herní notebooky také často nabídnou výraznější design, barevné podsvícení klávesnice, případně další světelné efekty. Důležitější je ale lépe dimenzované chlazení, které počítá s dlouhodobějším zatížením, displej, který zvládne i rychlou akci, a případně rozšiřitelnost paměti nebo pevného disku. 

Klepněte na šipku. Na dalším listu vysvětlíme, jaký notebook vlastně potřebujete, pokud jde o výkon

Jak vybírat elektroniku

Poradíme vám, jak dobře vybrat hardware a domácí elektroniku. Na co si dát pozor, čemu se vyhnout a co je naopak velmi důležité.  Srozumitelně a přehledně.

TelevizorySoundbary • RouterySSDChytré hodinkyProjektoryTabletyFotomobilyMonitoryÚložiště NAS3D tiskárnySluchátka • Herní konzole

A další desítky článků na téma Jak dobře vybrat

Diskuze (24) Další článek: Takhle vypadá mapa světa, když místo hranic států použijete povodí velkých řek

Když navštívíte internetový obchod přes náš katalog zboží, Živě za to může získat provizi. Službu Zboží Živě provozujeme ve spolupráci s Heureka.cz.

Témata článku: , , , , , , ,