Jak vybrat

Jak dobře vybrat Mac. Většině lidí bude stačit i ten nejlevnější počítač od Applu

  • Všechny nové Macy vám budou dobře sloužit celé roky
  • Výkonu mají dostatek, ale zvažte, jestli vám stačí základních 8 GB RAM
  • Armových procesorů se nebojte, kompatibilita aplikací je dobrá

Pro koho je Mac

Čtyři procenta našich čtenářů již Mac používá, tak těm to asi vysvětlovat nemusíme. Tu naprostou minoritu uživatelů Linuxu nebo BSD může oslovit, že Macy běží na unixovém systému. A majorita lidí s Windows zase může lákat ta exotika a chuť vyzkoušet něco jiného. Jako důvod koupě počítače za desítky tisíc to ale nejspíš nestačí, takže musíte vzít v úvahu jiné body.

Mac jsou relativně blbuvzdorné. Ne tolik jako Chromebooky, ale více než ostatní běžně dostupné počítače. Tím, že jejich operační systém vzniká pro omezený počet hardwarových konfigurací, je dobře optimalizovaný a stabilní. Automatické aktualizace, strašák Windows, jsou v macOS prakticky bez problémů.

Systém bude obecně bezpečnější než Windows, protože je méně používaný, a tak pro něj nevzniká ani tolik malwaru. A i kdyby se tam nějaký dostal, macOS má v základu hodně ochran, které minimalizují škody. Každé aplikaci, která bude chtít přistupovat k citlivým údajům v systému nebo datům, budete muset vše explicitně povolit. Žádná sama o sobě nemůže číst schránku, sledovat dění na obrazovce, zaznamenávat všechny údery klávesnice, pohyb myši nebo zapisovat do složek, pokud k tomu nemá oprávnění.

image.pngMac funguje dobře sám o sobě, jeho síla ale roste s tím, kolik dalších iZařízení máte

Applu se také (celkem) daří udržovat konzistentní ovládání a vzhled uživatelského prostředí. Od vydání Mac OS X v březnu 2001 nedošlo k žádné revoluční změně, která by uživatele nutila měnit zažité návyky. Když Apple přijde s novým designovým jazykem, rychle jej dostane do aplikací a velká část vývojářské komunity si zakládá na tom, že nový design také nasadí co nejdříve.

Macy jsou už desítky lety oblíbené hlavně v kreativních zaměstnáních. Sám Apple má taháky v podobě editorů Logic Pro (audio) a Final Cut Pro (video). Ostatně i jejich zjednodušené a bezplatné alternativy Garage Band a iMovie mohou být důvodem, proč sáhnout po Macu. Na video se Apple obzvlášť specializuje, vždy počítače vybavuje i speciálními akcelerátory, které urychlují střih a renderování.

Experti zase ocení, co všechno se dá v systému automatizovat. V macOS je už skoro dvacet let Automator pro skriptování různých rutin, jež za vás udělají práci, kterou byste jinak museli dělat ručně. Na něj pak Apple navázal jednoduššími Zkratkami, které jsou přístupnější běžným uživatelům.

Koupě Macu může být výhodná i pro ty, kteří už nějaký produkt od Applu mají. Nejčastěji to bude iPhone nebo iPad. Apple má svá zařízení dobře provázaná, takže jedno doplňuje druhé. iPhone se s Windows nebude nikdy tak dobře kamarádit. Totéž platí o spojení macOS a Androidu.

image.png
Apple je jeden z mála výrobců, který dělá české klávesnice jen se znaky, které jdou napsat napřímo, nebo s přepínači Shift či Alt/Options

Osobně na Macích cením to, že Apple zřejmě jako jediný výrobce dělá opravdu české popisky na klávesnicích. Nejsou to česká diakritika a interpunkce násilím natištěné nebo vygravírované vedle symbolů americké klávesnice, takže nevzniká nepřehledný mumraj. Popisky nesou jen znaky, které skutečně můžete napsat napřímo, nebo s přepínači Shift či Alt/Option.

Macy ale nejsou pro všechny. V další části rozebereme, kdy má smysl se jim vyhnout. Klikněte na šipku.

Jak vybírat elektroniku

Poradíme vám, jak dobře vybrat hardware a domácí elektroniku. Na co si dát pozor, čemu se vyhnout a co je naopak velmi důležité.  Srozumitelně a přehledně.

TelevizorySoundbary • RouterySSDChytré hodinkyProjektoryTabletyFotomobilyMonitoryÚložiště NAS3D tiskárnySluchátka • Herní konzole

A další desítky článků na téma Jak dobře vybrat

Diskuze (121) Další článek: Google připravuje placený vyhledávač. Doplní jej o AI, která bude odpovídat na složité dotazy

Když navštívíte internetový obchod přes náš katalog zboží, Živě za to může získat provizi. Službu Zboží Živě provozujeme ve spolupráci s Heureka.cz.

Témata článku: , , , , , , , ,