Jak dobře vybrat 3D tiskárnu. Levné nekupujte. A nečekejte, že se vám při tisku bude hned dařit

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 44

Názory k článku

avatar
30. 05. 2023 10:48

Su tie Creality tak zle ? Nad nejakou domacou 3D tlaciarnou na hranie uvazujem, ale nie som ochotny do toho investovat vela.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (7)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
30. 05. 2023 10:37

Možná si to pořídím, až to bude umět tisknout z kovu. A tím kovem nemyslím cín nebo olovo

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (12)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
30. 05. 2023 09:57

Dobrý článek. Je tam sice pár nepřesností, ale nebyl bych tak kritický jako v předchozím komentáři nademnou.Nicméně za mě tam chybí jedna zásadní informace.
Levné tiskárny často ani nesplňují bezpečnostní zásady a teď opravu nemyslím nějaké normy stanovené někde v laboratoři o kterých ani nikdo pořádně neví co znamenají. Divili by jste se, kolik tiskáren při ztrátě signálu z teplotního senzoru se buď sekne (to je asi ta lepší varianta), nebo začnou topit na maximum a snaží se "dohřát" hotend protože si myslí, že teplota hotendu spadla z 230 na 0 (nebo nějaké záporné hodnoty) během milisekundy. Riziko požáru v takovém případě není teoretické, ale je to spíš otázkou jestli si toho všimnete v čas a jak rychle a správně zareagujete. Proto bych lacinou čínskou tiskárnu zvažoval hned 2x.Další nevýhoda laciných tiskáren je, že vytisknou krásně nějaký model hned po kalibraci. Po 30h tisku ale potřebují znovu seřídit a nakalibrovat a takto se to opakuje stále dokola. Samozřejmě, aby bylo jasno, to je potřeba dělat i u ostatních tiskáren i u chytrých a promakaných tiskáren se nějakému servisu nebo údržbě nevyhnete, ale je velice otravné štelovat tiskovou plotnu do vodoroviny 4 kolečky pod ní po téměř každém delším tisku.Ad Stavebnice vs Hotová a seřízená tiskárna.
Stavebnice má určitě výhodu v tom, že lépe pochopíte jak ten stroj funguje, ale pokud to jen otrocky sestavíte podle návodu, je přidaná hodnota minimální a odpovídá zhruba nějakému 3minutovému videu typu "Jak fungují 3D tiskárny" někde na Youtube. Naopak riziko, že příliš nebo naopak málo dotáhnete nějaký šroub (nebo u levných spatně nastavíte axiální šroub), nastavíte příliš velkou sílu pro pružinu na extruderu, nebo se vám nepovede dodržet kolmost u Core XY je poměrně slušná. Když v návodu bude "pozor aby jste šroub neutáhli moc", tak co to znamená? Kolik je moc, kolik je málo a kolik je tak akorát? Pro šroub do plastu je hodnota úplně jinde, než pro šroub do hliníku a pro šroub do hliníku je jinde než do železa. Nechci radit co je lepší, jen si myslím, že pro někoho kdo není až takový kutil, respektive není moc zručný může být lepší si pořídit hotovou tiskárnu, protože ví, že bude funkční nakalibrovaná a připravená a pokud se mu nebude dařit tisk, je to primárně o tom, že dělá něco špatně a může ignorovat nemalou řadu možností, že ještě něco špatně smontoval na tiskárně.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
30. 05. 2023 07:54

V titulku se píše že se levné tiskárny nemají kupovat, a hned na první stránce Ender? Fakt?
Ad: "K čemu se používá tisk FDM/FFF?" a "mnozí extruderem pro jednoduchost nazývají celou tiskovou hlavu"
Extruder se tomu říká proto, že tam dochází k extruzi. K extruzi dochází na výstupním otvoru trysky. Jednotce, která tlačí tiskovou strunu do trysky se říká motor, který může, ale také nemusí být součástí extruderu. Extruder se skládá primárně z chladiče, heatbreaku, topného bloku a trysky.Ad: "Otevřenou, nebo uzavřenou konstrukci?"
Zase ta stupidní zmínka o souvislosti Core XY a uzavřené konstrukce. Uzavřená/otevřená, kartézka/polárka/core XY/h-bot/delta. Všechny se dělají otevřené i uzavřené. Souvislost mezi kapotáží a kinematikou není. Tak proč to furt cpete do článků? (ale ocěňuji, že tentokrát je u obrázku Core XY opravdu Core XY)Ad: "Z čeho se tiskne?"
Když už je tam zmínka o ABS, tak co třeba zmínit fakt, že se to má tisknout v kapotované tiskárně s odtahem do exteriéru, protože z ABS se při tisku uvolňují toxické látky z kteréhož důvodu se tisk ABS doma vřele nedoporučuje.
A proč tam chybí zmínka o resinech, když v předchozích částech článku je o SLA řeč? Proč se někdo pozastavuje nad tím, že resin smrdí, ale vůbec mu nevadí, že ty výpary jsou hlavně většinou dost jedovaté a mnoho resinů při styku s kůží způsobuje docela brutální popáleniny?Ad: "Mohu tisknout z několika materiálů najednou?"
Odpověď zní jednoznačně "Ne". Většina materiálů na sobě vzájemně nedrží a tak se nedají v tisku kombinovat (pokud tuto vlastnost nevyužijeme pro tisk podpor). To co kombinovat můžeme, jsou různé barvy stejného materiálu.Ad: "Kde stáhnu 3D modely k tisku?"
Odpověď rozhodně není Thingiverse nebo Printables. Pokud někdo kupuje tiskárnu s tím, že bude stahovat modely z těchto katalogů, tak by se na to měl vykašlat rovnou. To je fajn, pokud už člověk tiskárnu má, a chce se podívat jestli to co se chystá tisknout už někdo nemodeloval. Ale rozhodně by to nemělo zajímat nikoho, kdo teprve o tiskárně uvažuje, prtože takový člověk zase vytiskne pár hovadin, a tiskárnu odloží.Ad: "Jak 3D model vytvořím svépomocí?"
Tady by v žádném případě neměla být odpověď "Thinkercad". Jakkoli je to zajímavé, pro někoho, kdo hodlá kupovat 3D tiskárnu, je to koule u nohy. To je dobré tak pro případ, že vlastní tiskárnu nemám, příležitostně můžu někde tisknout ale obvykle netisknu, a pak jednou něco potřebuji. Pro někoho kdo to ale s tiskem myslí vážně je to opravdu o ničem a bude to pro něj buď limitující, v případě že chce dělat nějaké konstrukční věci, nebo vyloženě nepoužitelné pokud se chce vydat řekněme uměleckým směrem. V této kapitole by v žádném případě neměla chybět zmínka o Fusion 360, v každém případě by měla aspoň trochu probrat CADy které jsou zdarma, a rozhodně by tady neměl chybět Blender.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (20)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor