Windows 10 | Klávesnice | Tipy

Jak ve Windows 10 deaktivovat klávesu Num Lock, aby vás už netrápila?

Klávesa Num Lock je reliktem, který na velkých klávesnicích zůstává z dob prvních generací IBM PC z počátku 80. let. Firma k nim dodávala klávesnice s 84 znaky, oproti těm dnešním ale nenabízely samostatné šipky ani blok s tlačítky Insert, Delete, Home, End, PgUp a PgDn.

Jejich funkci suplovala tlačítka v numerické části a Num Lock sloužil právě jako přepínač, jestli se například stiskem sedmičky zapsal symbol 7, nebo jste se pomocí funkce Home vrátili na začátek dokumentu.

Máte-li dnes velkou klávesnici s numerickým blokem, Num Lock je tam spíš na překážku a často jej nejspíš – stejně jako já – stisknete omylem a pak se divíte, co se to s tím Excelem zase stalo. Řešení? Funkci Num Locku můžete zrušit. Vede k tomu několik způsobů, jedním z nich je například aplikace PowerToys, kterou vyvíjí sám Microsoft. Stačí ji stáhnout a nainstalovat z GitHubu (aktuálně je tam verze 0.73.2).

  1. Spusťte PowerToys, z levého menu vyberte položku Správce klávesnice a nástroj v hlavním okně zapněte.
  2. Klikněte na Přemapovat klávesu.
  3. Tlačítkem + přidejte nové přemapování a v dialogovém okně pak z levého rozbalovacího menu vyberte Num Lock a z pravého Disable. Hotovo. (Stejně můžete zrušit třeba i Caps Lock.)

Máte ale i jiné možnosti. Num Lock může fungovat a zastoupit jakoukoliv jinou klávesu od Esc přes é až po Enter. Když ale ve sloupci Mapped To kliknete na Type, můžete zadat libovolnou zkratku, například Ctrl+C, Alt+F4 atd., a Num Lock se podle toho bude chovat. Tím ale možná naděláte více škody než užitku.

Navíc tato funkčnost zrovna na Num Locku není spolehlivá a někdy zapomene, že má vykonat klávesovou zkratku, ale zachová se jako původní Num Lock s tím, že opětovným stisknutím už jej znovu nezapnete, ale budete muset v nastavení PowerToys přemapování smazat. Takže se raději netrapte a pomocí Disable klávesu vypněte.

Num Lock by po spuštění počítače měl být aktivní

Num Lock vás může trápit i jiným způsobem. Aby hned po spuštění fungovala numerická část klávesnice v režimu „psaní čísel“, musí být NumLock aktivní. Tato funkce bývá standardně nastavena v BIOSu počítače, ale Windows někdy sveřepě prosazují svou a NumLock nechají vypnutý.

Pokud vás to trápí nebo chcete před deaktivací funkce Num Lock mít jistotu, že budete moci snadno psát čísla, ještě byste měli zkontrolovat nastavení v registru Windows. Stiskněte Win+R, napište Regedit, potvrďte Enterem a schvalte úpravy.

V editoru pak ve stromové struktuře běžte přes nabídky Počítač | HKEY_CURRENT_USER | Control Panel | Keyboard. V hlavním okně by u položky InitialKeyboardIndicators měla být nastavená hodnota 2. Pokud je tam 0 (Num Lock zůstane po startu vypnutý), na položku klikněte, volbu přepište a restartujte počítač.

Podívejte se na Týden Živě hodnotící prvních pět let Windows 10:

Diskuze (33) Další článek: Deco X90 je nejrychlejší Wi-Fi mesh router od TP-Linku. Ohromující je i cena

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,