Jak vás chrání rouška: Podívejte se na tři animace pro fanoušky hydromechaniky

Facebooková stránka Hydromechanika, kterou spravují lidé z Fakulty strojního inženýrství brněnské VUT, publikovala několik zajímavých videí a animací k otázce, co dokáže běžná rouška.

Rouška sice nezabrání v tom, aby skrze její membránu s obrovskými otvory neprošel vir velikosti několika set nanometrů, ten se však zprvu šíří hlavně uvnitř mnohem větších kapének, které vydechujeme. A tady už rouška určitou funkci filtru plnit může. Tedy pokud ji v daném prostoru budou mít úplně všichni a svými rouškami zachytí vlastní tekutý odpad.

Pevní video asi všichni znáte, šíří se totiž skrze sociální sítě už nějaký čas. Jeho kritici upozorňují, že srovnává roušku s extrémním případem, kdy člověk bez jakékoliv snahy o ochranu okolí ztěžka zakašle nebo kýchne. Takto se většina lidí naštěstí nechová a v dnešních dnech by možná podobný hříšník vyvolal i nějaký ten obecní lynč.

Druhé video znázorňuje podobnou situaci ještě jednou, nicméně tentokrát jako CFD simulaci šíření tekutin/plynů do okolí při kýchnutí bez zakrytí úst a se zakrytím úst loktem.

A konečně třetí a nejnovější video, které vizualizuje proudění vzduchu okolo osoby při dýchání, a mluvení bez jakéhokoliv ochranného prvku a s nasazenou polomaskou pomoci techniky Schlieren.

„Schlieren technika je jednoduchá metoda pro vizualizaci proudění založená na principu změny indexu lomu v prostředích o různých hustotách (např. při mísení studeného a teplého vzduchu),“ píše na svém webu stránka Hydromechanika.

Tato videa se nicméně věnují jen hydromechanickému úhlu pohledu a neřeší jiné potenciální problémy hromadného nošení roušek, na které upozorňuje třeba WHO.

Typickým argumentem proti tak může být pochybná hygiena roušek, kdy s nimi chybně manipulujeme, případně je používáme příliš dlouho, čímž se z nich stává naopak živná půda pro mikroorganizmy.

Diskuze (50) Další článek: Zaměstnanci General Electric chtějí vyrábět plicní ventilátory. Na protest odešli z práce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,