Prohlížeče | Soukromí

Jak v internetových prohlížečích smazat stopy po surfování na webu

  • Webové prohlížeče jsou němými svědky našich aktivit na internetu
  • Ukládají celou řadu údajů, které prozradí, jaké stránky jste navštívili
  • Ukážeme vám, jak tato data smazat a zamést tak stopy

Když nechcete nechat na internetu stopy

Webové prohlížeče si ve výchozím režimu ukládají poměrně značné množství informací, na jejichž základě lze celkem přesně zjistit, po jakých stránkách jste surfovali. Má to své výhody – například pokud se později chcete na některý z webů vrátit – ale i nevýhody v podobě zanechaných stop. Ačkoli bychom mohli vést polemiku, nakolik zneužitelné tyto datové stopy jsou, rozhodně neuškodí mít o nich přehled a občas je zamést. 

Poměrně účinným řešením je v tomto směru používání anonymního režimu, který dnes nabízejí skoro všechny významnější webové prohlížeče. V tomto módu se navštívené stránky neukládají do historie a program při svém ukončení automaticky smaže všechny uložené cookies. Můžeme parafrázovat otřepanou frázi, že „co se stane v anonymním okně, to zůstane v anonymním okně.“

Hodí se tu ovšem připomenout, že anonymní režim vás nijak nemaskuje z hlediska vnějšího internetu. Označení „anonymní“ je v tomto případě trochu zavádějící, jde opravdu jen o to, že si prohlížeč po zavření okna nebude nic pamatovat. 

Kdo chce anonymitu, může k prohlížení internetu používat aplikace, která se přímo zaměřuje na surfování beze stop. Jmenovat můžeme například Tor Browser. Takový prohlížeč nejenže neukládá žádnou historii, ale také blokuje některé pluginy a sledovací kódy. Kromě toho chrání i vaše připojení tak, že ani váš poskytovatel internetu nebo správce sítě není schopen sledovat, po jakých webech jste se pohybovali.

Používání Toru a podobných programů se hodí ve zvláštních případech, jinak surfování spíše komplikuje. Dále se proto zaměříme na běžné internetové surfaře s nejrozšířenějšími prohlížeči. Ukážeme si, jaká data shromažďují a jak je odstranit. 

Váš názor Další článek: V Praze po padesáti letech opět odstartovala mise Apollo 11: Podívejte se na video a fotografie

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,