Apple | iPhone

Jak unikají informace o nových iPhonech? Třeba podprsenkami čínských pracovnic

  • Na černém trhu mohou zaměstnanci továren za kradené součástky inkasovat částku ve výši ročního platu
  • Velké množství informací je vyneseno i z centrály Applu
  • Díly jsou pašovány v botách, podprsenkách i odpadem

Web The Outline získal nahrávku interního školení z Applu, která ukazuje, jak fungují úniky z čínských továren a zároveň metody, které jsou firmou používány pro jejich zamezení. O bezpečnost produktů, které se nesmí dostat na veřejnost, se stará samostatná divize Global Security. V týmech po celém světě jsou zaměstnání odborníci se zkušenostmi z NSA, FBI, tajných služeb i armádního prostředí. Primárně se však samozřejmě zaměřují na továrny v Číně, odkud největší množství produktů unikne.

Historicky největší únik z továren se měl týkat tehdy nepředstaveného iPhonu 5C, kdy samotný Apple musel zpět vykoupit 29 tisíc zadní krytů telefonu. I přesto se tyhle části zanedlouho objevily na mnoha webech.

Za největší únik je však považováno odhalení vzhledu iPhonu 5 v roce 2012, kdy byly fotografie pořízení jedním ze zaměstnanců továrny a následně zpeněženy na černém trhu.

Z Číny i Cupertina

Ačkoliv by se mohlo zdát, že ze samotné firmy ve Spojených státech nemůže nic velkého proniknout, opak je pravdou. Na školení totiž padla informace, že rok 2016 byl prvním rokem, v němž bylo víc informací vyneseno přímo z centrály Appu v Kalifornii než zahraničních továren.

Takto se mezi média dostaly informace od jednoho z vývojářů, který pracoval na iTunes a zároveň od zaměstnance obchodu Online Apple Store. První z nich některé z blogů kontaktoval přes Twitter, druhý využil známostí mezi bloggery a začal jim nabízet neveřejné informace Applu o chystaných produktech.

Roční plat za kryt iPhonu

Apple se v Číně musí potýkat s velkým černým trhem, na kterém končí většina ukradených produktů a součástek ze samotných továren. Překupníci motivují zaměstnance továren ke krádežím částkami, které se vyrovnají třem měsíčním platům a v některých případech to může být až roční plat.

V čínských továrnách v dodavatelském řetězci Applu si zaměstnanci přijdou asi na 350 dolarů měsíčně (kolem 8 300 korun). Inzeráty s nabídkami odměny za kradené součásti překupníci vylepují na zastávkách hromadné dopravy i samotných továrnách.

Nejvíc ceněné jsou samozřejmě kryty a součástky, které přímo odhalují vzhled nových produkt – týká se to tedy především iPhonů a Macbooků.

Pašování v podprsence i odpadem

Součástky zaměstnanci vynáší z továren více či méně důmyslnými způsoby – ty menší většinou ven putují v botě mezi prsty, ty větší například v podprsenkách. Právě takto mělo před delší dobou uniknout na 8 000 krytů, které byly zaměstnankyněmi pronášeny ven.

Mezi další způsoby, jak dostat součástky za plot továren je jejich spláchnutí do toalety a jejich následné získání z odpadu a stejně tak mohou být přehazovány přes ploty. Většina z nich následně končí v Huaqiangbei, které je nazýváno čínským Sillicon Valley. Najdeme zde množství obřích tržišť s elektronikou i samotných továren či montoven.

O větší zabezpečení produktů se postaral mimo jiné Tim Cook po svém nástupu do vedení Applu. V roce 2014 bylo z továren ukradeno 387 krytů (primárně iPhonů), v roce 2015 už jen 57 a v roce 2016 dokonce jen čtyři. A to i přesto, že jich Apple za rok vyprodukoval 65 milionů.

Letošní statistika však bude opět o něco zajímavější – Apple totiž chystá velký redesign iPhonu a již nyní jsme viděli několik prototypů a součástek, které by se k blogerům a technologickým webům mohly dostat právě vynesením z některé z čínských továren.

Diskuze (23) Další článek: Samořídicí elektrobus: Výhledově by měl v Číně nahradit metro

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,