Jak udržet Windows v bezpečí

S nově přicházejícími technologiemi, rychlejšími počítači a rychlejším internetovým připojením stoupá i nebezpečí napadení vašeho počítače přes síť hackerem nebo útočícím internetovým červem. Při těchto útocích jsou často zneužívány publikované bezpečnostní problémy a fakt, že ne všechny systémy jsou zabezpečeny tak, jak by měly být.

Co je to vlastně bezpečnostní problém?

Jak všichni dobře víme, nikdy nic nemůže být absolutně bezchybné. Přestože komerční software většinou prochází velmi drahým a náročným testováním před ostrým vypuštěním, téměř vždy se nějaké chybičky po jeho uvedení na trh najdou. Vše prakticky záleží na míře rozšíření a spektru uživatelů. Zřejmě nejvíce markantní je tato situace u kategorie operačních systémů - ten má na svém počítači prakticky každý.

Jak se opravuje bezpečnostní problém?

Nyní se již začneme věnovat přímo bezpečnostním problémům v operačním systému Windows. Společnost Microsoft vydává na nalezené bezpečnostní problémy opravné balíčky.

Prakticky existují zhruba dva druhy oprav:

  • Záplata (hotfix) – opravy jednotlivých nalezených problémů. Microsoft každému zaregistrovanému bezpečnostnímu problému přiřadí evidenční číslo, a pokud to je možné, vytvoří k němu i záplatu – hotfix. Tu poté společně s Microsoft Security Bulletinem, který danou chybu dokumentuje, zveřejní na svých internetových stránkách.
  • Service Pack – Celkovým výsledkem snažení je Service Pack - komplexní kumulativní opravný balíček pro konkrétní jazyk a verzi operačního systému. Jedná se o sesazené záplaty v jednom instalačním balíčku, který je vydáván zhruba jednou až dvakrát do roka. Service Pack je kumulativní, což znamená, že v sobě obsahuje všechny předchozí opravy až do jeho vydání a můžeme tedy instalovat vždy jen jeho poslední verzi.

Informace o jednotlivých vydaných záplatách jsou k dispozici v Microsoft Security Bulletinech, které jsou zveřejněny na adrese http://www.microsoft.com/security.

Samozřejmě si zde můžete objednat i bezplatné zasílání těchto informací na vaši e-mailovou adresu, díky čemuž můžete být stále aktuálně informováni.

Povánoční období je jedním z nejkritičtějších - spousta nových počítačů najde své majitele pod vánočním stromečkem a bohužel ne všichni výrobci a dodavatelé na počítače instalují operační systém se všemi aktuálními záplatami.

Service Packy a opravné záplaty jsou samozřejmě dostupné z webu Windows Update společnosti Microsoft a často jsou i součástí doprovodných CD počítačových časopisů. Na první uvedenou možnost se nyní podíváme podrobněji:

Co je to Windows Update?

Windows Update je pojem, který je spjat s operačním systémem Windows již od jeho verze 98. Je určen pro zautomatizování přístupu k systému bezpečnostních záplat. Windows 95 touto technologií nedisponují – aktualizace se musí provádět pomocí jiného řešení – ručního vyhledání a instalace záplat.

Windows Update je systém webových stránek, který je určitým systémem provázán se systémem, ze kterého se na něj uživatel připojil. Jeho síla je v automatické detekci verzí programů a operačního systému, což ve výsledku uživateli zobrazí pouze aktualizace, které má smysl na konkrétní operační systém instalovat. Ze zobrazení jsou také vynechány již nainstalované aktualizace.

Pomocí Windows Update můžete stáhnout jednak bezpečnostní záplaty operačního systému, nové verze a opravy programů dodávaných s operačním systémem (Windows Messenger, Windows Media Player, Outlook Express, Internet Explorer, …) a aktualizace ovladačů zařízení.

Aktualizace systému pomocí Windows Update

Klikni pro větší obrázek.Přístup k opravám a vylepšením operačního systému pomocí Internetu nalezneme na adrese www.windowsupdate.com nebo windowsupdate.microsoft.com. Na tuto adresu vede i zástupce v nabídce Start se jménem Windows Update:

Klikni pro větší obrázek.Pokud se vám nezobrazí stránka Windows Update v češtině, nemáte pravděpodobně v nastavení Internet Explorer nastaven jako první v pořadí český jazyk (není preferován).

Po stisku tlačítka Vyhledat aktualizace proběhne otestování operačního systému a verzí nainstalovaných komponent na daném počítači. Jak společnost Microsoft uvádí, neměla by být během této komunikace odesílána žádná citlivá data do Microsoftu.

Nabízené aktualizace jsou pomocí levého menu rozděleny do několika tematických bloků:

  • Důležité aktualizace a aktualizace Service Pack (záplaty a SP)
  • Windows (aktualizace a doplňky)
  • Aktualizace ovladačů (ovladače pro zařízení)

Klikni pro větší obrázek.Některé doporučené záplaty z kategorie Důležité aktualizace jsou již automaticky předvoleny, nicméně máte možnost je ze seznamu stahovaných aktualizací odstranit pomocí tlačítka Odebrat. Pokud k tomu však nemáte dobrý důvod, nedělejte to…

V průběhu výběru můžete narazit na situaci, kdy vám systém Windows Update nedovolí nějakou položku přidat (typicky u hromadných Service Packů) z důvodu, že některé aktualizace musí být staženy a nainstalovány samostatně. Pokud je tedy požadujete, zadejte ke stažení pouze tuto jednu aktualizaci a po její instalaci se do Windows Update vraťte znovu.

Po finálním dokončení výběru požadovaných aktualizací stačí stisknout tlačítko Prohlédnout a instalovat aktualizace.

Klikni pro větší obrázek.Systém Windows Update požadované prvky stáhne z Internetu a nainstaluje na váš počítač. Připravte se však na to, že se stahují větší objemy dat – při první návštěvě Windows Update může jít až o desítky megabajtů.

Po instalaci některých záplat vám ještě systém může zobrazit požadavek na restart operačního systému.

Aktualizace systému pomocí Windows Update na jiném počítači

Klikni pro větší obrázek.Možná vás může napadnout, že tento způsob je vhodný vždy pro aktualizaci konkrétního počítače, ze kterého se připojíte na Windows Update. Někdy se ale dostanete do situace, ve které potřebujete aktualizační soubory stáhnout na jiném počítači, než na kterém je následně budete instalovat. I na tuto možnost Windows Update pamatuje. V levém menu v sekci Další možnosti vyberte položku Individuální nastavení, ve které zatrhněte možnost Zobrazit odkaz na Katalog systému Windows Update. Po kliknutí na tlačítko Uložit nastavení se v levém menu objeví odkaz Katalog systému Windows Update. V pravé části obrazovky poté stačí zvolit odkaz Najít aktualizace pro operační systémy Microsoft Windows.

Klikni pro větší obrázek.Po zadání verze operačního systému a jazykové verze vám budou nabídnuty všechny dostupné aktualizace pro danou kombinaci systému a jazyka, které si můžete stáhnout na disk ve formě spustitelného souboru a následně nainstalovat na cílovém počítači.

Je to jen začátek, ne konec 

Návštěva Windows Update je velmi doporučovaným krokem po nové instalaci počítače nebo po jeho nákupu. Instalační CD operačních systémů totiž ve většině případů obsahují pouze původní verzi systému bez jakýchkoliv záplat a aktualizací. Výrobci počítačů řeší aktualizace systémů většinou pomocí tzv. Service Packů, které obsahují souhrnné opravy pro konkrétní operační systém.

V příštím díle si předvedeme, že lze tyto činnosti částečně automatizovat. Počítačová bezpečnost je v dnešní době poměrně diskutované téma, které není radno podceňovat. Při zanedbání se snadno můžete stát cílem útoku a následně i zdrojem nákazy a problémů pro své počítačové okolí, nemluvě o možnosti krádeže dat z vašeho počítače.


Nezapomeňte si přečíst další tipy na zvýšení bezpečnosti vašeho počítače! - Jak udržet Windows v bezpečí, 2. část
Jaký antivir zvolit? Víte o alternativách, které jsou k dispozici zdarma? Informace o výběru antiviru - Jak udržet Windows v bezpečí, 3. část

Diskuze (61) Další článek: Intel likviduje čtyři Celerony

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,