Jak to vlastně Opera myslela?

Odpovědi na časté otázky k žalobě Opery na Microsoft. Proč se Firefoxu daří? Proč předinstalovaný prohlížeč někdy vadí a jindy ne?

Nevadí-li vám anglické texty, doporučuji k přečtení článek s odpověďmi na časté otázky ke čtvrtečnímu kroku společnosti Opera Software. Ta dala Evropské komisi podnět k prošetření Microsoftu se dvěma cíli: odstranit Internet Explorer z Windows nebo dát na výběr z více prohlížečů a přimět Microsoft dodržovat standardy (další podrobnosti).

Autorem článku je „Haavard“, zaměstnanec dokumentačního a podpůrného úseku Opery Software. I když uvádí, že názory na blogu nemusí být vždy v souladu s názory jeho zaměstnavatele, zmíněný článek naznačuje, jak to Opera se svou žalobou přesně myslela.

Připravil jsem stručný výtah z tohoto článku. Některé odpovědi jsou sice podle mého názoru trochu v rozporu s tím, co Opera píše v tiskové zprávě a řekl bych, že někdy neodpovídají na otázky, nebudu je ale komentovat.

Proč právě teď?

Protože Evropská unie zrovna Microsoft vyšetřuje, a je tedy příležitost. Kdybychom to navíc neudělali dnes, všechno už může být ztraceno.

Jak Microsoft přiměje k dodržování standardů povinná nabídka více prohlížečů?

I když je snadné nainstalovat jiný prohlížeč, hodně webů stále vyžaduje Internet Explorer (IE). Je to kvůli použití proprietárních technologií podporovaných jen v IE nebo kvůli úpravám kódu nutných k tomu, aby stránka v IE fungovala (a tím přestane fungovat jinde). Uživatelé musí mít možnost vybrat si jiný prohlížeč a používat ho na všech stránkách, které chtějí.

Jak si lidé budou moci stáhnout alternativní prohlížeč bez předinstalovaného prohlížeče?

Stížnost není postavena tak, že ve Windows nesmí být žádný prohlížeč.

Microsoft v současné době přidává IE do operačního systému, který na trhu dominuje. Pokud by Microsoft současně dodržoval standardy, nebyl by to problém. Současná pozice však Microsoftu dovoluje „zamykat“ uživatele na svých proprietárních technologiích.

Chceme, aby Microsoft byl přinucen dodržovat standardy. Tím, že jeho prohlížeč přestane být dominantní, bude také zajištěno, že současný stav se v budoucnu nebude opakovat.

Ale Opera je také standardní součástí mnoha produktů.

Nejde o to, že prohlížeč je součástí nějakého systému. Problém s IE je v tom, že Microsoft kvůli své silné pozici dusí konkurenci.

Apple přidává Safari, Ubuntu má v sobě Firefox…

Viz výše. Potíže začnou v okamžiku, kdy dominantní hráč na trhu začne používat doplňky systému k tomu, aby bránil konkurenčnímu boji. Navíc Safari i Firefox dodržují standardy.

Opera by místo stížností měla zabrat v marketingu. Podívejte se na Firefox.

Firefox utratil miliardy dolarů, v zádech má firmy jako je Google nebo IBM, a IE stále ovládá osmdesát procent trhu.

Situace Opery je beznadějná

Opera Software je na tom finančně velmi dobře. Má značnou část hotovostních prostředků, je v zisku, meziroční nárůst tržeb je více než padesátiprocentní (v oblasti stolních počítačů více než stoprocentní). V mobilní oblasti Opera spolupracuje se značkami jako Nintendo, Sony, Nokia, Samsung a Motorola.

Hodně prostředků jsme však bohužel museli použít na řešení problémů, jejichž příčinou byl Microsoft. Opera Software navíc není jediná firma, která tyto problémy musí řešit. Jsou zde také výrobci ostatních webových prohlížečů a vývojáři webů.

Žádný prohlížeč ale stoprocentně nedodržuje standardy.

To je pravda. Vždy se najdou chyby, které je třeba opravit, a všechny standardy navíc ani nemohou být hned implementovány. Ale nebylo by pěkné, kdyby se výrobci prohlížečů mohli soustředit na podporu těchto standardů místo toho, aby museli obcházet problémy zapříčiněné jinými firmami?

Je také rozdíl mezi chybami nebo zpožděním v implementaci a mezi záměrnou snahou bránit ostatním v soupeření na trhu.

Opera se ve skutečnosti o standardy nestará. Tohle celé je jen levná cesta, jak dosáhnou publicity.

Ačkoli se o Opeře v souvislosti s tímto krokem bude trochu mluvit, pro Operu jsou otevřené standardy to nejdůležitější. Firma utratila mnoho prostředků k jejich propagaci, neboť právě standardy dovolí menším hráčům na trhu konkurovat. Dalo by se říct, že boj za otevřené standardy je pro obchodní model Opery to nejdůležitější.

V diskuzi pod originálním článkem najdete odpovědi Haavarda na další otázky.

Diskuze (117) Další článek: Procesory Intel: od 4004 po Quad-core (video)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,