T-Mobile

Jak T-Mobile došel k odhadu, že se včerejší demonstrace zúčastnilo 283 tisíc lidí (aktualizováno)

Jedním z těch, kteří včera odhadovali počet účastníků demonstrace v Praze na Letné, byl T-Mobile. Podle něj se akce zúčastnilo více než 258 283 tisíc lidí (viz aktuální zpřesnění na konci článku) a teď vysvětlil, jak k tomuto číslu došel:

Tým datových analytiků T-Mobile změřil počet účastníků nedělní akce na Letné. Operátor vyhodnotil anonymizovaná lokalizační data z mobilní telekomunikační sítě v časovém úseku od 16:30 do 18 hodin, která následně přepočítal na celou populaci. Dle dat se na pražské Letné sešlo více než 258 000 lidí.

Během příprav samotného měření se T-Mobile nejprve zaměřil na analýzu samotné lokality a běžného provozu v místě. Stanovil předpokládané území, kde se účastníci akce budou vyskytovat a na základě toho určil vysílače, které toto území pokrývají signálem a zároveň nemají výrazný překryv do jiných vzdálenějších oblastí.

Následně se datoví analytici T-Mobile podrobně seznámili s běžným provozem v dané lokalitě. „V případě demonstrace na Letné jsme analyzovali několik předchozích nedělních odpoledne a podvečerů. Zvolili jsme takové referenční neděle, které nejsou ovlivněné nějakou jinou mimořádnou akcí, jako je například fotbalové utkání, nebo státní svátek a podobně. Tyto dny by nám běžný provoz zkreslily. Při očišťování dat vždy zohledňujeme i počasí a nepracujeme s daty, kdy bylo extrémně špatné počasí,“ vysvětlil Petr Švec, datový analytik T-Mobile. Výsledné hodnoty následně analytici přepočítali na celou populaci, vycházeli přitom z podílu T-Mobile na českém trhu mobilních operátorů.

Jde o předběžný údaj, který bude operátor následně upřesňovat.Konečný odhad se však od toho předběžného nebude významně lišit.

Podívejte se na časosběr, jak se prostranství na Letné plnilo. Připravil ho časopis Reflex:

Aktualizováno: T-Mobile dnes svůj odhad zpřesnil, demonstrace se podle jeho metodiky zúčastnilo 283 tisíc lidí.

Diskuze (35) Další článek: Google Duo má svou vlastní verzi Příběhů. Kontaktům můžete posílat fotky, které za 24 hodin zmizí

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,