Hardware | Paměti

Jak správně vybrat paměť RAM a co se dnes vyplatí koupit? Praktické rady i konkrétní tipy redakce

Při skládání počítače se na paměti RAM neklade moc velký důraz, jenže špatná volba může vést ke ztrátě až desítek procent výkonu. Na které parametry si dát pozor a jakým chybám se vyhnout?

Paměti RAM se stávají velkým tématem mezi komunitou počítačových nadšenců, a to hlavně kvůli procesorům AMD Ryzen, jež jsou citlivější vůči rychlostem a časování. S kvalitnějšími a správně nastavenými paměťovými moduly lze zvýšit výkon o vyšší jednotky či nižší desítky procent podle aplikace. Specifikace RAM byly důležité vždy, jen to v době nadvlády procesorů Intel nebylo tak žhavým tématem, protože tyto CPU nejsou na RAM tak náročné a zvýšený výkon obvykle neodpovídal potřebnému úsilí či vyšší ceně.

1. Typy RAM

V prvním kroku musíte zjistit, který typ RAM do svého PC potřebujete. Moderní základní desky se osazují pamětmi DDR4, starší modely budou vyžadovat DDR3, a naopak od přelomu roků 2021 a 2022 budou na trhu i DDR5 paměti. Tyto generace nejsou navzájem kompatibilní, takže do základní desky s podporou DDR3 nelze DDR4 kvůli odlišným výřezům vůbec vložit.

Dále se paměti dělí na DIMM určené do desktopů a SO-DIMM pro notebooky. Chcete-li upgradovat paměť u notebooků, musíte se zaměřit i na detaily, protože ne všechny mají možnost výměny RAM. Stále častěji jsou z důvodu úspory prostoru i výrobních nákladů paměti připájeny přímo na základní desce. U notebooků se také výběr omezí na kapacitu a frekvenci, taktování či jemné ladění zde až na vzácné výjimky možné není.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Váš názor Další článek: Nový Raspberry Pi Imager 1.6 konečně podporuje headless setup

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,